09 de setembre 2007

De punta a punta de Malgrat:



Dedicat a uns amics amb qui vaig fer una excursió:

Moltes troballes són fruit de la casualitat, del record o de la derivació d’altres coneixences. Ara, preguntant per el canal que es va trobar a la riera em vaig assabentar d’un altre element hidràulic del nostre Poble: una construcció que coneixia, que aquesta coneixença va agafar força fruit d’una visita acompanyat que hi vaig fer, i que finalment he descobert de què sembla tractar-se:
L’aigua corrent aquí a Malgrat la subministraven dues “empreses”: en “Ferran de l’aigua” i els Campassol. M’entretindré amb els segons, aquests distribuïen l’aigua per tot el pla del poble, mentre que els primers es concentraven en servir per la zona de la Verneda i el Castell (amb el dipòsit situat a sota de la caseta que es troba a la entrada de les oliveres del Parc del Castell), lo interessant és saber que, segons diferents testimonis, el dipòsit dels Campassol es trobava a la zona de Can Palomeres, just darrera del carrer de cases que es disposa desprès de la N-II; i més interessant encara és saber que aquest dipòsit encara existeix: es tracta d’un cercle format per un gruixut mur de morter i pedra que ara resta mig tapat pels esbarzers, l’interior també és ple d’aquestes plantes que impedeixen de veure l’inici de la bassa. Aquest embassament és grandiós, i va a sortir al carrer mitjançant una estructura torreiforma que hi ha qui creu que podria tractar-se d’un antic molí.
L’aigua s’emmagatzemava per poder distribuir-se a qui disposés de tubs i no tingués pou propi, i no fa pas gaire d’això!
Fotografies: fragment de l’embassament (amb elbarri del Castell difuminat al fons) i estructura de pedra amb forma de torre.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Fas fotografies molt boniques! No he acabat d'entendre on es troba aquesta bassa...

Anònim ha dit...

Es podria protegir això, arreglant-ho, pintant-ho i col.locant focus per il.luminar-ho de nit. Així també es poden col.locar panells gegants per fer explicacions històriques i també podrien fer pagar entrades per treure el cap a dins i així pagar els propietaris de les respectives ubicacions. Això seria fabulós!

Anònim ha dit...

Molt bé, m'acompanyes un dia a l'ajuntament i parlem amb el responsable de patrimoni del nostre poble, AI! però si no en tenim!, doncs ens dirigim a l'Arxiu-centre d'interpretació?, OSTRES! a l'arxiu no hi ha lloc per fer consultes i no tenim centre d'interpretació!
Potser que anem directament a parlar amb qui mana en aquest poble, o no caldrà perquè està "estirat a la tumbona"?
A tu no se't veu el llautó! se't veu el ferro, el plom, l'alumini i fins i tot el verí que escups!

Anònim ha dit...

Ja ho entenc! aixó de "tumbona" té trampa si n'hi treiem "un" i barregem les lletres, ens surt "tomba".....
Culleres! que és un fantasma qui ens parla! doncs se li haurà de fer cas i considerar aquest dipòsit patrimoni local com tot el recinte de Can Palomeres, no? que fantàstic!

Montse ha dit...

perquè us entereu, el propietari de Can Palomeres, ja fa anys, que va anar a l'Ajuntament, per poder restaurar la casa de Can Plomeres, i el seu entorn, a canvi, ell a la casa, i preservant-la tal i com era, volia fer-hi un Restaurant, i una espècie de museu.
La idea era fer una ruta, per can palomeres i el seu entorn, i sobretot les mines, com es calr, la idea va ser rebutjada, i ara tot està en ruïnes.

Anònim ha dit...

Quina vergonya d'ajuntament, després hi ha qui el defen!
Tindrem un futur buit gràcies a un govern ignorant!

Empestats ha dit...

De fantasmes només n'hi ha un i soc jo,
molt típic de les tumbones això de pintar ehh!!!
que li diguin al pont de pedra de can feliciano!!
que li feia mal a algú d'aquella manera???
No se li havia de posar pintura a sobra, en una pedra d'aquest tipus, és com matar-la, mai més es podrà treure la pintura sense fer malbé el pont, la pintura ha penetrat tant a la pedra tant porosa, que si la vols treure et quedaras sense pont!!!!
a més sembla que aquest color estava rebaixat o algo perquè del castell al pont de pedra l'han fet servir, ambdós, monuments històrics per malgrats, tapats i destruïts sota una capa de pintura plàstica

Anònim ha dit...

Quina falta fa la forca per fer neteja de delincuents. Perquè aquesta gent no són més que delincuents que maten el patrimoni. Assassins! que mateu des de la reraguarda de la política!

Anònim ha dit...

Aquell de la tumbona millor no s'aixequi, que podria caure de morros.

Anònim ha dit...

"Això seria fabulós!"
Fabulós seria que tu i tota la teva camarilla de "Lumbricus" deixes d'una vegada la tumbona-poltrona a gent amb seny i coneixement, es a dir, tot allò que us manca a vosaltres. Quin plaer viure en un poble sense cucs gegants.

Anònim ha dit...

Un fantasma de llautó que parla des de una tumbona...
quines coses més rares que tenim a malgrat! tan raro com veure la torre de la vidua Sala restaurada o com veure un planell explicatiu al castell...
quina colla d'ignorants i, com bé han dit, assassins! espero que a sobre no voldran que en un futur se'ls recordi per bé o se'ls hi dediqui un carrer com a l'alcalde Cama o als alcaldes pedanis!

Anònim ha dit...

Ui,interessant tot plegat.Tot i que més d'un s'explica fatal,fatal, com si hagués fet campanes a l'escola.

Les mines, Can Palomeres i la bassa aquesta de la distribució d'aigues tenen un valor. Pels malgratencs més valor que per ningú altre. Només per això, ja és important.

Anònim ha dit...

Molta gent hauria de callar!
Com podeu pensar així i a sobre viure tranquils... que no teniu fills o intenció de tenir-ne? no teniu uns pares que van procurar el millor per vosaltres? perquè ara justifiqueu la destrucció del món en que us vau criar? us considereu malcriats...
d'acord, ara ja ho entenc tot.
Us perdono, aixó sí, després de desterrar-vos del poble que volue destruir!

Sentinella en vetlla: ha dit...

Perdona que et contesti tant tard "rita":
Aquesta construcció circular es troba a la l'altra banda de la N-II, en el que es coneix com a camí de Can Palomeres, és un únic carrer. Doncs aquí es troba una estructura de pedra que es veu des del mateix carrer, i a radera mateix hi ha aquest dipósit, si segueixes pujant arrivaries al Mas Palomeres.
Aclarit?