05 d’octubre 2007

Resposta a la 12ª pregunta:

Ramon Cama i Roure (Alcalde del 12 de setembre de 1940 al 13 d’octubre de 1941) era industrial i enginyer químic, diplomat per la Universitat de Tolosa (França), fou captiu de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil i condemnat a mort. En la postguerra va ser nomenat cap local de FET i de les JONS i alcalde. Obtingué el títol de Cavaller d’Espanya.
Ara per ara, Ramon Cama és l’únic alcalde que té un carrer dedicat, el qual comença en el lloc que ocupava la casa número 50 del carrer de Passada, propietat de la família Cama (que ho era també dels terrenys del darrere de la casa) on hi havia la primitiva fàbrica de licors i alcohols.
Aquest carrer va ser obert el mes d’agost de 1968 i l’acord de dedicar-lo a Ramon Cama és del 25 d’octubre del mateix any. Pensem que el fet de no posar el segon cognom és per així honorar pare i fill, ja que tots dos foren alcaldes de Malgrat. Quan es va posar nom al carrer n’era alcalde Miquel Viusà i Ministral.
Ramon Cama i Roure va morir el 13 d’octubre de 1941, a 33 anys, després d’una curta malaltia mentre exercia d’alcalde. La Corporació li va rendir els honors pòstums merescuts per seu càrrec i per la seva activitat davant de l’Ajuntament, als quals es va unir tota la població i fins molts amics i coneguts dels pobles veïns.
(Text extret del llibre dels alcaldes de J. Colomé)

P.D.: Bernat Stornell era batlle, i no es pot posar en comú amb un alcalde, ja que era un càrrec no elegit democràticament, sinó directament pel governador.
Felicitats: Alsina, Atenea, Almogàver i El serf.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaja "pajaru" !: que li retirin el nom al carrer !. Per falangista i fatxa !. A Alemanya això seria impensable

Montse ha dit...

sí aquí cola tot!!

Anònim ha dit...

Quin poble, l'únic alcalde que dona nom a un carrer era de les FETS i de les JONS.

Anònim ha dit...

No crec que aquest sigui el fet que el porta a tenir un carrer amb el seu nom. Si llegiu bé, diu que era per tenir les terres que ocupa ara el conjunt de cases i el citat carrer.
No simpatitzo amb el moviemnt falangista, però potser que mirem les coses amb racionalitat i no amb ràbia indecent.

Anònim ha dit...

jo no miro les coses amb ràbia indecent. No et passis. Les miro freda i objectivament: era un feixista --això està provat. O no?. Tu trobes bé r2d2, dedicar un carrer a un senyor que militava en un moviment feixista que havia vençut d'una sublevació contra un govern democràtic i que es va dedicar a la persecució dels vençuts. No confonguis la ràbia amb la dignitat. Un poble n'ha de tenir d'orgull democràtic i denunciar sempre els que han anat contra la llibertat. Faltaria més.

Anònim ha dit...

la historia éscosa de tots els que l'han feta, no dels que a tu t'agradin. Com s'ha dit, aquest home té un carrer, com el Sr. Emilio o els Desclapers, per ser l'amo de les terres. De quin partit polític eren els Desclapers! i la germana del sr. Emiliu? quin dilema...

Anònim ha dit...

Això està ben clar. Però no vol dir que tothom que forma part de la història mereixi un reconeixement cívic.
No el mereix qui ha estat complice d'actuacions incíviques contra la llibertat i la democracia, qui ha estat complice de la dictadura.
Segur que en aquella zona hi havia terres propietat d'altres persones de malgrat, qualsevol mereix més el record.

Anònim ha dit...

Estic d acord amb el darrer comentari a mes cal recordar que el senyor Cama no fou alcalde en una epoca light de la Dictadura. Fou alcalde al principi quan la repressio era mes dura i eren els ajuntaments els qui redactaven els informes sobre les persones sospitoses per
haver militat a partits d esquerra, estar afiliat a un sindicat, defensar els drets i llibertats de Catalunya, ser homosexual ... molts malgratencs o persones vinculades a Malgrat com el mestre J Planaguma van patir molts anys de preso per culpa d aquests informes i no se ls dedica cap carrer.

napalm ha dit...

segurament que aquest fill de puta va arrivar a alcalde com tots els de l'època, perseguint republicans i sent uns "xivatos". Visca la Republica

Anònim ha dit...

A mi m'han explicat sempre que en una guerra no hi ha vencedors. I que la historia és cosa de tots els que la fan (com ja s'ha dit per aquí).
I doncs, perquè aquesta mania persecutoria d'avui dia?
Siguem conscients del que va fer aquest home com alcalde i persona, que segur desconeixeu (o no, no sé). I després valorem, no per la seva posició política.
I al últim comentari, pensa una mica abans d'insultar un malgratenc, siusplau.

Anònim ha dit...

Torno a dir-ho: la història és de tots, a la història hi ha de tot. Però no és digne que un poble reti homenatge i recordi algú que va aliniar-se políticament amb els que van atacar el nostre país i la democràcia. No es pot honorar els enemics de la llibertat.

Anònim ha dit...

No teniu ni puta idea de qui era Ramon Cama, simplement heu llegit que era falangiste i per això ja esteneu pudors, sou 4 sectaris republicans marxistes massons amargats i ateus, que en la puta vida heu agafat un llibre per llegir, defenseu una democràcia que perseguia els cristians, que els feia pagar per anar a missa, i els requisava els bens, pensaveu que podieu fer els que us bombes i fer D'espanya una merda de província de l'URRS. Per sort, a Catalunya i a malgrat quedava gent com Ramon cama i Salvador Vila, que eren bons patriotes i Cristians, van restablir l'ordre, sense matar a ningù (no com d'altres) i tornaren a Dèu el que era seu. La Republica va anar en la merda per que era un joc d'ous 4 tossinus en una quadra que s'anomenava parlament, ni llibertat ni democràcia ni merdes, no cola, al senyor calbo sotelo el van matar per durli la contraria a la mala puta de la passionaria, aixo era la democràcia, sortir a un balco i dir que Espanya ja no era catolica, i que el foc era purificador, democràcia i llibertat era donar armes als anarquistes perque la liesin i la republica s'hen rentava les mans, Però que cony penseu? que la gent es estupida? la gent no sap agafar un llibre no manipulat i veure qui va guanyar les eleccions de 1931? Manipuleu a la societat des del Govern però amb la crispaciò nomes feu que fer-nos mes forts, Esteu molt refiats perque aqui Catalunya teniu un domini manipulador sobre la societat, però mai no podreu esborrar la història, i heu escrit a sobre grans mentides, ensenyeu als colegis grans falsedats sobre la història, i en les vostres ments nomes està l'obsesio de guanyar una guerra que vau provocar i que vau perdre, perque va quedar demostrat, el molt gandul que poden arribar a ser els comunistes, igual en les trincheres que en la fabrica, 8 horetes, i per cada dia de combat 3 de permis.

Si en voleu una altre, de guerra la tindreu, vosaltres als carrers feu brou, però podeu estar segurs que els militars estàn fent escudella.
Sou molt ignorants i per això tornareu a caure.

PSD: Aquí Malgrat flipareu, Compreu-vos bolquers....

Anònim ha dit...

Déu n'ho do: aquest d'aquí dalt deu descansar després d'aquesta defecació. és com un fantasma del passat. Llegiu-lo amb atenció els que arribeu al blog: és la veu d'un fantasma de la història, una dels últims portaveus dels representats del mal absolut en la història, una de les veus de l'abjecció, la intolerància, la superstició que ha mantingut a l'ésser humà esclavitzat al poder de quatre impresentables o que ha provocat els grans genocidis de la història. Quin fàstic escoltar-lo, sort que estan en vies d'extinció.

Anònim ha dit...

Osti, ser falangista (ho dic per l'anònim feixista) no era com ser col·leccionista de papallones o com ser soci de l'Espanyol o de l'Ateneu Barcelonès. Era pertànyer a un partit anti-democràtic i feixista que havia fet costat a la rebelió militar i que aleshores estava dirigint una brutal represió contra els vençuts. I això és històric i ningú ho discuteix --tret de quatre descerebrats amb les neurones podrides d'odi.

Anònim ha dit...

a la familia no li fa cap gracia quan es toca aquest tema, creieu que hi avia cap necesitat de escarbar el passat ?

Anònim ha dit...

que treguin la placa del carrer, li canviin el nom i tothom se n'oblidarà del persomatge; ningú gratarà més en el seu passat. El problema és donar-li dimensió´pública, considerar que és una persona que mereix el reconeixement dels malgratencs.

Anònim ha dit...

a mi a casa sempre em van explicar que era una bona persona, que va patir molt durant la guerra i que clar que cal recuparar el seu nom.

Anònim ha dit...

al llibre "malgrat 1930 - 1940 els anys silenciats" diu que va estar tancat en un vaixell-presó i després a la Model durant quasi bé els tres anys que va durar la guerra, experiencia que va afectar molt la seva salut. Com ell malgratencs que van passar per les presons republicanes van haver de patir situacions extremes que els afectaren psicològicament i físicament.

Anònim ha dit...

L'any 1859 Charles Robert Darwin, establí les bases evolutives de la humanitat, la construcció d'un mur infranquejables per certs individus involucionistes i creacionistes militants, el ratifica en les seves tesis.
Anònim 06/10/2007 14:48:00, un bon exercici per franquejar el mur fora llegir-te Richard Dawkins -El gen egoista- i, si poses prou atenció en la lectura, veuràs on estàs i cap on has d'anar.

Anònim ha dit...

Anònim de les 14:48, per què no signes amb nom i cognom? ja no estem hem època de repressió, no has de tenir por. els que n'haurien de tenir sembla ser pel teu escrit som els que creiem en la llibertat d'expressió, els que creiem que s'han de respectar les creences de les persones, la gent no és estúpida, sap llegir i, si convé, entre línies, et sona?, ho varem haver de fer durant molts anys. Actualment, molt et dolgui, la gent no és analfabeta, pot decidir quina és la seva religió, l'estudi no és per uns quants, tothom hi pot accedir. et fa molt de mal tot això, que gran és el teu odi (en nom de la religió i de la pàtria, quina? pel que interpreto del teu escrit), però, que et quedi clar que no caurem en el teu joc, no cal que amenacis amb l'exercit, llegeixes la constitució o és que ets anticonstitucionaliste? bé, tampoc ho diràs, sembla que tens por, però m'agradaria que sabessis, que sembla ser que a diferència de tu i, per sort, actualment hi ha molta gent que no creu en la violència, sort en tenim.
Et demano que t'identifiquis.

Anònim ha dit...

Acabo de llegir l'anònim de les 14:48 i espero que sigui una broma pq si és algú q en realitat pensa el que diu, m'agradaria entre altres coses aclarir-li que al senyor Calvo SOtelo per exemple no el mataren per no estar d'acord amb la Pasionaria sinó com a repressàlia per l'assassinat del tinent Castillo, els que el van anar a buscar eren membres de la policia amics del tinent assassinat. Q el govern no dóna durant la Répública mai armes als anarquistes, al contrari els va reprimir i molts d'ells van anar a la presó durant aquesta època o els seus locals van ser clausurats després que intentessin diversos aixecaments a partir de 1932... podria continuar molta estona més sobretot explicant que els únics que van provocar la guerra van ser els que organitzaren l'aixecament militar, però em sembla que aquest anònim no és una persona de les q escolten així que no cal perdre més el temps.

erintiransom ha dit...

Quanta rancúnia (els uns i els altres). Sóc nét del Josep Planagumà, que com diuen per aquí va patir per culpa del feixistes, tres anys a la Model, i això malgrat ser catòlic, pobre home. Jo mai el vaig conèixer, però segons em diuen va salvar a gent de dretes de la mort a mans d'anarquistes. Està clar que ambdós bàndols van cometre barbaritats, els guanyadors de la guerra més, és clar, però una mica de respecte per les creences de tothom -pels qui parlen de supersticions- i pels morts de tothom.