27 d’octubre 2007

Bravo per Palafolls:

L'Ajuntament de Palafolls ha col·locat com antigament es feia 4 creus de terme en punts del municipi per la seva delimitació; una prop de la corba del Pont d'en Pixota, una a l'entrada de Sant Lluís, una altra a Miralles i una última a l'entrada del polígon de Mas Roquet, prop de Tordera.
Les creus serveixen per delimitar el terme municipal i de retruc donar-li certa protecció divina, aquesta pràctica encara es manté en alguns municipis com Pineda de Mar, que encara conserva les seves originals.
La primera d'aquestes creus es va situar per error en un primer moment en territori de Malgrat de Mar, just a l'inici del Pont d'en Pixota per la carretera del Pixota la qual cosa va ser denunciada pel republicà Marc Monguilod en el ple del consistori malgratenc, dies després la creu va ser situada al seu actual lloc en terme municipal de Palafolls.

Publicat a una curiosa i multitemàtica revista anomenada "La veu" (nº 7)

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Una mica exagerats si que son a l'afirmar que es va "denunciar".. però en fi... No se el que pensareu vosaltres però trobo "kitsch" voler donar una aire rústic i d'antigor al promontori de pedra que s'ha construit per aguantar les creus (almenys la que hi ha a l'entrada del barri de Sant Lluís). Crec que desentona amb una estètica més que apreciable d'altres actuacions que s'han fet a Palafolls.

Anònim ha dit...

si ho hagues fet la conxi.... m'agradaria sentir els comentaris .... tots els blogs aneu del mateix, es nota el plumero

Montse ha dit...

No ho sé això de les creus, el que es cert, vaig passar l'altre dia pel barri de Sant Lluís i en vaig veure una, a dalt d'un monticle de pedres, però no sabia el significat que tenien, vaig pensar algun accident que ha passat, o una història d'aquestes que es fan.

Anònim ha dit...

Doncs a mi em sembla una recreació formidable de la historia. Recuperar aquests ítems et permet respirar el que va ser un poble.
Malgrat hauria de gaudir algun dia d'un alcalde amb amor al passat, que fes aquests tipus d'actuacions.

Anònim ha dit...

barbaroja... no siguem ingenus. En Valenti té sobretot amor a ell mateix. Repeteixo el que he dit al primer comentari: no te cap ni peus voler reproduir -que no reconstruir- a l'actualitat elements pertanyents a una altra època, amb criteris diferents i materials i tècniques diferents, "imitant" l'estil antic. Soc del parer que si es volen col.locar creus de terme no ha de ser per un motiu purament estètic, sino bàsicament funcional, cosa que en aquest cas dubto que en tingui i llavors s'ha de fer amb un enfoc actual, que respongui a criteris i materials vigents que donguin fe de l'època en que s'ha construit. Resumint: la col.locació d'aquestes creus de terme poden portar a mes d'un a l'error de pensar que tenen una llarga història al darrera.

Mosca Collonera ha dit...

Companys: cadascú carrega amb la seva creu. Els malgratencus, per exemple, carreguem amb en Creus.

Anònim ha dit...

i molts anem amb la teva mosca collonera

Anònim ha dit...

Aneu-li fotent en el Creus, que el dilluns us dirà que aneu a prendre pel,.....

Anònim ha dit...

No sóc gaire partidari de les creus, i la meva intenció no era de denúncia.. al contrari, era fer una mica de broma per treure gel al que podia ser un conflicte entre pobles veïns; a més hem de tenir en compte que si les creus delimiten dos termes, estaria bé pensar que els dos pobles s'haurien de posar d'acord de que s'hi posa, no? Potser m'hauria agradat que els signes emprats per delimitar el terme fossin més laics. El que sí que estaria bé de demanar és que l'Ajuntament de Malgrat posés en un altre lloc la creu que s'ha ubicat al mig de la rotonda nova de la carretera de Blanes, seria un lamentable error que fos malmesa per culpa d'un accident de trànsit. El patrimoni, s'ha de preservar i resguardar.
Marc Monguilod

Anònim ha dit...

Sí, estic amb tu. S'ha de preservar el patrimoni. T'apuntes a la Plataforma per la recuperació de la dignitat del Delta de la Tordera?

Anònim ha dit...

El dia que la creïs, m'hi apunto. M'apunto a la defensa del Delta de la Tordera, la dignitat cadascú se la guanya.

Marc Monguilod

Anònim ha dit...

Per cert... ens podries dir el teu nom per saber a qui hem de trucar per començar a muntar la plataforma?