Quina és l’espècia animal més característica (i protegida) del recinte natural de Can Palomeres?
31 de març 2008
Esport artístic:
Immillorable i fins i tot artístic el cartell que el Club d’hoquei patins utilitza per anunciar el tercer torneig que realitzen.
Gràcies per fer que no s’esvaeixi el record i desitjar una Torre digna i respectuosa amb l’evolució històrica que li pertoca. Sempre veig que la Torre es representa amb les formes antigues (menys en un cas), lo estrany és que fins i tot en projectes de l’Ajuntament segueix conservant les formes passades i originals!
Repetim: única peça de patrimoni nacional a Malgrat, a més de protegida íntegrament (a vegades crec que no saben que van fer unes fitxes...)
30 de març 2008
Només cal força:
Moltes felicitats per aconseguir els vostres objectius i per tenir forces per assolir-ne de nous!
Per contra: nois, teniu molt a fer! Mira com teniu el "Pont del diable"! (entre d'altres)
Pineda és com Malgrat, tenim un patrimoni agonitzant.
28 de març 2008
Danses i llegendes:
"Històries i llegendes de l'any vuit"
"El ball de plaça a la costa de llevant"
27 de març 2008
Recordem (Març 2007)
He fet un recull de les entrades més interessants que es van penjar ara fa un any, és curiós veure com un blog d’història parla de la seva pròpia història!
Cal no perdre la memòria.
Sabatetes.
Pi de Ca l'Esquena.
Conflictes locals. (Aquí ens ho vam passar bé!)
Altres "Malgrats"
Descobrim un poeta. Anècdota, poema.
(Em consta que hi ha un malgratenc que ha fet curioses descobertes d'aquest personatge, endavant amb la recerca!)
Lloret ens sobrepassa:
Obro una enquesta després d’una sorpresa que he rebut llegint el “Cafè amb llet”. El poble de Lloret, poble que viu en gran mesura del turisme, s’espavila per satisfer els visitants; aquests turistes són sobretot de platja i Sòl, però què passa quan fa mal temps? Doncs que poden disposar d’un grapat d’activitats culturals: rutes per les ermites, museu local, etc, i és aquest últim el que presenta sorpresa, no pel fet de tenir museu (això em causa gelosia), sinó perquè és gestionat per un “regidor de patrimoni cultural”! Figura desconeguda pels malgratencs, tot i tenir regidories força estranyes que no citaré.
Necessita Malgrat un “regidor de patrimoni cultural”?
Podeu contestar a l’enquesta i justificar com a comentari en aquest post. Gràcies per participar!
26 de març 2008
Torna amb més força:
El nou weblog informatiu “Malgrat Confidencial” es posa en marxa avui dimecres a les 23:55h
El nou Malgrat Confidencial és una continuació d’aquella “vella glòria”, precursora de la bloquesfera malgratenca. Neix de les mateixes inquietuds i d’una clara vocació de servei. Conserva el mateix esperit de fons però amb una forma força diferent. I és que ara som dos els professionals encarregats de donar-li forma i tirar-lo endavant.
Dos periodistes que sumem esforços i coneixements per a oferir en una mateixa plataforma ràdio, televisió, premsa escrita i, òbviament, periodisme digital.
Quatre mitjans en un de sòl i a través del qual només pretenem afegir-nos als ja existents que donen cobertura informativa a la “bonica població de Malgrat, a la comarca del Maresme”. Això sí, sempre des del rigor, la recerca de l’objectivitat, la pluralitat i, quan ho creguem oportú, el nostre punt de vista.
Han estat mesos de dubtes i incerteses. Però finalment ja podem dir que estem a punt per tornar a posar al centre de l’actualitat i del debat el què afecta als malgratencs i malgratenques.
Sigueu, doncs, benvinguts al nou weblog Malgrat Confidencial. Que us vagi de gust.
Noemí Guillem i Albert Serrano
http://noumalgratconfidencial.blogspot.com
contacte: malgratconfidencial@hotmail.com
tlfn: 617 945 380
25 de març 2008
Resposta a la 19ª pregunta:
Bé per aquells que han contestat una garita de guaita. No tant bé per qui no sabia el nom o per a qui ha contestat que es tractava d’un matacà; tot i així ho donem per bo ja que són estructures molt semblants i de funcions quasi iguals. Tot i així concreto amb imatges i les definicions que Jesús Roig ens dóna al seu llibre “Les fortificacions medievals del Maresme” (Ja presentat en aquest blog).
La garita d'angle és una torreta que pot ser rodona o quadrada i està just a l'angle; té una sola porta d'accés que es troba dins de la casa i diverses espitlleres per poder-se defensar. Tot i que podem veure en molts llibres que aquest tipus de garita va associada als castells o a les torres dels castells, al Maresme no trobem cap garita adosada a una torre.En teniu una bona imatge a la web de l'ajuntament: Fitxa
El matacà són construccions suportades per dues mènsules que sobresurten de la torre, cosa que fa que sigui una construcció en voladís amb obertures a la part inferior, permetent observar o atacar els intrusos amb projectils o altres matèries, com plom fos, oli bullint, aigua, etc. Normalment, eren situats sobre les portes o al costat de les finestres i a vegades tenien una espitllera al mig.
Bellvei i Viladecans
23 de març 2008
Dues tasses:
No volíem pluja? Doncs dues tasses!
Una bona pedregada la d’ahir, gràcies a en Joaquim Piña per les vistes “blanques” de Malgrat i a l’Anna Mª Anglada per mostrar-nos com anava la riera.
22 de març 2008
El que tenim que sentir-nos:
El problema resta quan es manipula en les ombres i secretament, aleshores ja no hi ha res a fer.

Esperem una bona obra:

20 de març 2008
Més canal a la vista:
Una de bona!:
Va una bona notícia!
Felicito a la Plataforma Salvem Ca la Vídua Sala, us ho mereixeu no perquè el vostre treballa fructifica de la millor manera, us ho mereixeu perquè vau fer una gran feina i vau despertar consciències adormides! Gràcies!
Una peça que contrivuirà a fer callar aquella gent que digui: Que lleig és aquest Poble! No?
19 de març 2008
Privilegis o enginyeria? (8)
Dos exemples d'obres de Portillo:
-Mesa del Altar gremial de los Faquines (Sta. Maria del Mar)
-Púlpit de l'Evangeli (Sta. Maria del Mar)
El mateix document explica que havia nascut a Madrid, i que en aquells moments era veí de Blanes; tenia 44 anys, per tant va neixer el 1897.
La casa de l'Angels Prats és del 1940, potser ja estava fent d'arquitecte municipal.
La catalogació d'aquesta casa va lligada a la casa del carrer del carme número 127 del mateix arquitecte que tot i no tenir una rellevància especial, a nivell local sí la té, al ser d'aquest autor altres construccions del moment en el mateix estil i llenguatge també catalogades. (Cases carrer de Mar 56 i 76 i d'altres).
Segueix dient, urbanísticament el buit en cantonada que crea la casa i la seva ampliació i la composició volumètrica, esdevenen un esponjament del teixit urbà en aquest punt, la relació alçada-amplada de carrer aconsellarien planta baixa i pis de les construccions... el fet de l'arribada del pati posterior al carrer també esdevé positiva en quan a l'esponjament.
I segueix dient: la protecció del bé catalogat permet qualsevol tipus de reforma , millora de la casa que permeti mantenir les seves condicions d'habitabilitat, tot i que no permet com en d'altres casos l'ampliació de la mateixa.
Es desestima l’al·legació pel que fa referència a la descatalogació de l'immoble. S'afageix a l'apartat "objectes de protecció" , la possibilitat d'ampliar l'edificació en cantonada amb planta baixa i dos, amb integració amb l'edificicació principal existent que s'ha de mantenir intacte. Si l'ampliació conserva l'edificació en cantonada (zona ampliada), no s'haurà de deixar xamfrà, que si s'haurà de deixar en cas d'enderroc de la part existent i obra nova.
17 de març 2008
19ª pregunta de l'examen de coneixements malgratencs:
A més de l’entrada amb arc adovellat i les finestres amb llindes i brancals, quin altre element atorga certa importància i riquesa l’arquitectura del mas de Can Palomeres?
Com que aquest espai gaudeix de forta participació intentaré renovar la pregunta periòdicament. Deixo dit també que si voleu canviar-vos el pseudònim de la llista dels punts per participar amb un altre nom només cal que m’ho feu saber.
Privilegis o enginyeria? (7) (actualitzat 2)
Amb aquest títol: "2on.- Sol·licitud de bonificació de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres." es presentava el segon punt del ple passat.
En aquesta breu informació s’hi amaga el següent: pagar quasi 15.000 € al promotor de la reforma de Ca l’Àngels Prats, obra que fa temps que resseguim i només dóna disgustos, ara no és menys, com deia se li han donat (després de tant de temps se’n recorden ara de donar-ho) aquests diners per fer obres en una casa catalogada. Això es pot interpretar com una “promoció” per destruir béns catalogats? Potser no, però ho sembla. Jo no ho entenc.
Actualitzacions: He rebut dos e-mail (Gràcies per participar!). Un d'ells carregat amb la present fotografia on se'ns mostra l'edifici des de la part interior. En el altre ajuden a embolicar el fil ple de nusos que ja tenim, m'expliquen que en el projecte es parla de reformar l'edifici per convertir-lo en cinc habitatges (si es considera reforma no cal deixar xamfrà, però... és una reforma el que han fet? em sembla que es veu clar que no), a més: Aquest constructor demana llicencia l'agost del 2006 i després de quasi dos anys recorda que fa unes obres en un finca que està catalogada en el POUM i que té dret a una bonificació del 75 % de l'Impost sobre Construccions, Instal.lacions i Obres., resultant un import de 14.850,60 € a concedir a Construcciones Quinta, S.A. (cal dir que aquesta bonificació es pot demanar si l'obra s'ha fet correctament, que no és el cas)
16 de març 2008
Diumenge Rams, qui no estrena no té mans:
14 de març 2008
13 de març 2008
I les vagonetes?:
12 de març 2008
De Palma a Barcelona:
M’agrada veure com el nom de Malgrat s’escampa, per bé o per mal, en notes històriques de diferents àmbits.
Molts recorden el nom de “Ciutat de Barcelona” però potser no tenim clar què és. Aquí ho tenim: Vida Marítima.
Segueix el projecte de barris del Castell:
Per tots aquells que hi vulgueu col·laborar: primera reunió
Curiositat: heu vist el logo?
11 de març 2008
Avui és un dia especial!

Per tots aquells que em seguiu des del principi i per aquells que heu pujat al carro fa poc us recordo que avui fa un any que va començar aquesta aventura. Avui fa un any es va penjar el primer post d’aquest blog, un post sense gaire moviment, en canvi els dos següents (debat, pregunta) van ser profusament visitats i comentats. A partir d’aleshores hem vist noms que s’anaven repetint i persones que anaven creixent –jo el primer- en cultura i saber.
Hem vist néixer blogs, hem vist debats espectaculars, hem concursat en el joc de les preguntes (que sembla ser que per èxit hauré d’intensificar), hem lluitat per una arbreda, en definitiva, hem conegut millor el nostre Poble. Espero que hagi estat una experiència enriquidora i que es pugui continuar fent durant molts més anys.
Per tots aquells que en un primer moment creien que Malgrat no tenia prou riquesa patrimonial com per mantenir un blog d’aquest tipus els he demostrat que sí, i encara em queda corda! Espero que continuem junts i que seguiu recolzant aquesta iniciativa meva que en realitat és de tots. Gràcies!
* Imatge enviada per en Joan Bosch.
10 de març 2008
Nom de regust històric:
Ja coneixeu aquest personatge que va viure a Malgrat, i fa poc us en vaig fer una ressenya!
Dissabte distret:
Felicitar als voluntaris.
Any Rodoreda a Malgrat.
09 de març 2008
Segona passejada, conclusions (actualitzat 4):
Notícia a la web de l'Ajuntament.
Campanades
M'envien una fabulosa vista de l'imponent turó del Castell, fotografia feta des del campanar. Que afortunats vau ser de poder tenir aquests paisatges davant els ulls!
En Joan Bosch envia aquesta fotografia per aclarir el que significa una "planta de creu llatina":

07 de març 2008
Segona passejada amb sorpreses:
El professor Joan Bosch, l’encarregat de preparar-la, ens avisa de que estarà carregada d’informacions inèdites que ell mateix s’ha encarregat de cercar per diferents arxius.
Resposta a la 18ª pregunta:
Per tant, tots els que hagueu contestat "per la zona de davant l'església" heu contestat correctament. Felicito perquè aquesta vegada tots els participants mereixeu punt! (potser era massa fàcil, per la pròxima ja patireu!)
06 de març 2008
Colors lleugers com merda d'oca:
El problema de l’art d’avui dia és que més que representar gustos col•lectius i modes representa gustos i dèries particulars, fins i tot els elements d’ús públic com una font o un mirador, així és que trobem peces que horroritzen als qui els envolten i no reflecteixen uns ideals presents. I doncs? Serem recordats per una cosa que no se’ns vincula?
Deixo un detall, i la interpretació que el company Malgratot en va fer, quedi clar, a nivell artístic.
05 de març 2008
Projecte "Fotodenuncia":
"Queremos crear un mapa de las agresiones ambientales en España. Desde la web de Greenpeace podrás "fotodenunciar", con sólo enviar una imagen, el deterioro del medio ambiente més próximo a ti."
FOTODENUNCIA
03 de març 2008
Segona passejada:
Web de l'Ajuntament.
L'inici de la moderna antiguitat:
(...)
A finals de gener de 1981 el Grup d’Història Local de Malgrat de Mar (comarca del Maresme, Província de Barcelona) es va assabentar de la troballa de nombroses restes d’àmfores al carrer Guillem de Palafolls d’aquesta població, situada arran de mar, a una cinquantena de quilòmetres al NE de Barcelona; concretament en els solars situats a la cantonada d’aquest carrer amb el de Santiago Rusiñol. Un cop assabentats de la notícia i havent obtingut els permisos oficials i del propietari, vam aprofundir una rasa longitudinal de cimentació d’un edifici de propera construcció, d’un metre d’amplada i una trentena de longitud, dels quals sols en foren excavats vint. En aquests treballs ja es detectaren dos murs romans i un paviment, però les reduïdes dimensions de la superfície excavada dificultaven la seva interpretació. L’edifici fou construït i no fou fins l’any 1983 quan ens va ser possible realitzar una campanya més extensa d’excavacions, centrada en un sondeig de 5x10m, situat al solar del costat. Els resultats obtinguts amb aquestes intervencions, ambdues realitzades mitjançant el suport del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, són els que ara exposarem.
(...)
01 de març 2008
Afectar la vegetació del parc:
Calçotada no però xocolatada, castanyada, festa de la diversitat, etc, sí.
Es pot prohibir sense que la normativa ho permeti?
Uf!