16 de març 2007

El miracle de "La Barretina Vermella"

El llibre que aquest diumenge presenta Jordi Pomés no és el primer que fa dedicat al nostre poble, al juliol del 2002 va publicar “Associacionisme popular a Catalunya (1850-1950) Una població paradigmàtica: Malgrat de Mar”. En aquest llibre es fa un recull de les diferents entitats que brotaven pel Malgrat de l’època, hi trobem dades tan curioses com la potència que van assolir centres que encara avui dia podem veure, com el de “La Barretina”:

La Barretina Vermella es va fundar l’any 1893, amb una missió purament recreativa. A principis de segle XX tenia més de 400 associats (més del 10% de la població de Malgrat). Això va ser possible, segons l’autor, gràcies a tres factors:
- Era un autèntic ateneu popular o obrer i assumia funcions de divulgació cultural.
- L’optima adaptació al lleure modern capitalista que a l’època s’extenia pel món occidental.
- I finalment, era un lloc que gaudia de bona relació tant amb els polítics del poble com amb les associacions, d’aquí que es celebressin les seves reunions a la sala d’actes de la entitat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agradaria precisar que:
L'any 1893 es va constituir en societat, legalment. Però que l'Agrupació Coral amb el nom "La Barretina", datava ja de l'any 1883.
Faig constatar la relació, perque els mateixos components de l'agrupació coral foren els que es constituiren deu anys després.

Anònim ha dit...

Avui dia què en queda de tot el que expliqueu?