12 de març 2007

Anècdota: malgratejant per Cuba

En el número corresponent al 10 de gener, de la revista catalana publicada a Cuba: "Vida Catalana", Josep Aixalà publica un article on fa una crítica de "Gotes de Sang", llibre del malgratenc Josep Fradera Camós que va sortir a la llum el 1916, a la Havana (Cuba), lloc on residien tots dos.
Doncs en aquest article, trobem una anècdota que van viure els dos personatges mencionats:

La última sorpresa que vaig tenir, i'm va tréurer dels abadons intel·lectuals que davegades usem per a comoditat discursiva, sigué am motiu d'una alabansa meva al llenguatge concis de'n Balmes. Celebrant diversos asserts del "Criterio", li feia reparar la manera cenyida am que fixava una idea. Jo no crec -li observava- que's pugui expressar am més exactitut i precissió, per exemple, una circumferencia. ¿Veu cóm la presenta'n Balmes?: "És una curva reentrant en sí mateixa, quals punts sont tots equidistants d'un altre que's diu centre." Li mirava la cara, cercant l'expressió de conformitat am el meu parer... (Fradera va contestar) -Bé, te raó: aixís ho diu també la geometría.

Ara no penseu que J. Fradera era un personatge rude i malcarat. En l'article es demostra que denotava cultura i sensibilitat en aquests comentaris (o penseu que els malgratencs anem donant mala imatge pel món?), i així ho podeu veure en el seu llibre de poesies: "Gotes de Sang", més endavant en penjaré alguna perquè les gaudiu, que s'ho mereixen!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Aixo es el que anomenen "la seca ironia malgratenca" no? jajajaja
M'ha caigut bé l'home!

Anònim ha dit...

A veure si és veritat i poses alguna de les seves poesies. Molt bona feina la que estas\eu fent amb aquest bloc, felicitats.

Anònim ha dit...

Gràcies per la felicitació.
Aviat penjaré un poema del seu recull, ja em direu si és del vostre gust.
Paciència!