19 de març 2008

Privilegis o enginyeria? (8)

Un membre del que serà la nova enitat de les quatre pedres ha fet una troballa realment espectacular. Me l’envia per a que la presenti:

L'arquitecte que va fer la casa de l'Angels Prats, en Francisco Portillo Quintana, es veu que va ser deixeble de Josep M. Jujol i Gibert a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona el 1924. [No ho especifica, però em prenc la llibertat de concretar qui és aquest personatge que molts ja coneixeu pel seu ressò: va ser el principal, i amb diferència dels que el segueixen, deixeble de A. Gaudí (aquest no cal presentar-lo), estranyament, i perquè no ho feia sovint, el va deixar participar en diferents obres dins de les mega-obres que va dur a terme; un exemple conegut és el trencadís del Parc Güell, és tot de Jujol.]

Dos exemples d'obres de Portillo:

-Mesa del Altar gremial de los Faquines (Sta. Maria del Mar)

-Púlpit de l'Evangeli (Sta. Maria del Mar)

Aquest Senyor feia d'arquitecte municipal a Malgrat de Mar, sense ser-ho i el 28 d'agost de 1939 demana a l'Ajuntament de Malgrat que se’l nomeni arquitecte municipal, el 31 d'agost del mateix any amb Melcior Graupera com a alcalde el nomenen arquitecte municipal amb caràcter interí. Amb un sou de 1200 pessetes a l'any.
El mateix document explica que havia nascut a Madrid, i que en aquells moments era veí de Blanes; tenia 44 anys, per tant va neixer el 1897.
La casa de l'Angels Prats és del 1940, potser ja estava fent d'arquitecte municipal.

Quan el senyor Francesc Moré Prats sol·licita la descatalogació de la finca en la forma i condicions que ve contemplada en el Catàleg diu que: donat que no té cap valor històric, l'arquitecte autor de la mateixa és desconegut, l'edifici mai no ha tingut cap ús públic o rellevant, no es tracta d'un referent urbà o paisatgístic, i l'habitatge existent en al seva situació actual no té cap funcionalitat i presenta greus deficiències, des del consitori es diu: que la casa es cataloga per la tipologia edificatòria i l'estil arquitectònic que configura la imatge del conjunt construït. El fet d'utilitzar un llenguatge clàssic en la seva composició a mitjans del segle XX, no desmereix aquest estil que es reinterpreta constantment i que encara s'utilitza, com ordre compositiu arquitectònic en molts casos en l'actualitat.
La catalogació d'aquesta casa va lligada a la casa del carrer del carme número 127 del mateix arquitecte que tot i no tenir una rellevància especial, a nivell local sí la té, al ser d'aquest autor altres construccions del moment en el mateix estil i llenguatge també catalogades. (Cases carrer de Mar 56 i 76 i d'altres).
Segueix dient, urbanísticament el buit en cantonada que crea la casa i la seva ampliació i la composició volumètrica, esdevenen un esponjament del teixit urbà en aquest punt, la relació alçada-amplada de carrer aconsellarien planta baixa i pis de les construccions... el fet de l'arribada del pati posterior al carrer també esdevé positiva en quan a l'esponjament.
I segueix dient: la protecció del bé catalogat permet qualsevol tipus de reforma , millora de la casa que permeti mantenir les seves condicions d'habitabilitat, tot i que no permet com en d'altres casos l'ampliació de la mateixa.
Es desestima l’al·legació pel que fa referència a la descatalogació de l'immoble. S'afageix a l'apartat "objectes de protecció" , la possibilitat d'ampliar l'edificació en cantonada amb planta baixa i dos, amb integració amb l'edificicació principal existent que s'ha de mantenir intacte. Si l'ampliació conserva l'edificació en cantonada (zona ampliada), no s'haurà de deixar xamfrà, que si s'haurà de deixar en cas d'enderroc de la part existent i obra nova.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

per veure els dibuixos que va fer amb Jujol podeu anar a la pàgina enllaçada, mirar el catàleg, i si poseu el nom de Portillo Qintana a la cerca simple us surten els dibuixos.

Anònim ha dit...

Es noten clares línies gaudinianes en aquest dibuix, l'evolució és clara fins a la forma de Ca l'Àngels Prats.

Vamos, que l'han ben cagada!

Anònim ha dit...

Fixa't tu!

Anònim ha dit...

Com pot ser que un personatge així mai s'hagi publicitat, fins ara desconeixia la presència d'arquitectes coneguts a Malgrat (i m'estàs dient que va treballar a Sta.Maria del Mar!)
I ara que ho sé em trobo la casa destruïda. Molt poca vergonya i molta mala llet és el que hi ha cada vegada més. Jo sé d'una que haurà de fugir corrents de Malgrat quan deixi de dictatoriar!

Anònim ha dit...

URGENT SI-US-PLAU!!!!

HOLA!!
Necessitem ajuda urgentment!
L'Alcaldessa està mantenint reunions amn diferents empreses per tal de fer un Nou Hopistal de Malalts mentals a primera linea de mar, si si, a la platja!!! ho està fent de tal manera que el poble no ho sàpiga i ho sabrem quan jaestigui tot firmat! amb un centre d'aquest ja en tenin prou! ho volem posar a la platja del Cami de la Pomareda, que pnsarà la gent que vol ana a aquella platja'na seguretat hi haurà! i els càmpings! el més fort és que ho volen posar a Malgrat perquè Pineda no ho ha volgut i han recollit signatures i han aconseguit que no es faci allà, i en posen el mort a nosaltres!
Fem orgull de Poble si-us-plau! hem enganxat papers per tot el poble explicant el motiu però ens estan treient els cartells! si Pineda no hol vol Malgrat menys! no soms els tontos i més que Palafolls està d'acord per tal qu no ho possin tampoc a Plafolls!
VOlem engegar una recollida de firmes igual que van fer a Pineda, pq aqui no es prendran per tontos... algu sap com es pot començar i preparar una ofesiva més gran encara que per la riera?? Gracies!!!!

Anònim ha dit...

URGENT SI-US-PLAU!!!!

HOLA!!
Necessitem ajuda urgentment!
L'Alcaldessa està mantenint reunions amn diferents empreses per tal de fer un Nou Hopistal de Malalts mentals a primera linea de mar, si si, a la platja!!! ho està fent de tal manera que el poble no ho sàpiga i ho sabrem quan ja estigui tot firmat! amb un centre d'aquest ja en tenin prou! ho volen posar a la platja del Cami de la Pomareda, que pensarà la gent que vol ana a aquella platja??? quina seguretat hi haurà en un lloc tan poc freqüentat???! i els càmpings! el més fort és que ho volen posar a Malgrat perquè Pineda no ho ha volgut i han recollit signatures i han aconseguit que no es faci allà, i en posen el mort a nosaltres!
Fem orgull de Poble si-us-plau! hem enganxat papers per tot el poble explicant el motiu però ens estan treient els cartells! si Pineda no hol vol Malgrat menys! no soms els tontos i més que Palafolls està d'acord per tal que no ho possin tampoc a Palafolls!
VOlem engegar una recollida de firmes igual que van fer a Pineda, pq aqui no es prendran per tontos... algu sap com es pot començar i preparar una ofensiva més gran encara que per la riera?? Gracies!!!!
LA COSA ESTÀ ANANT DEPRESSA HEM DE REACCIONAR JA!!
MÉS INFO: www.elpunt.com

Anònim ha dit...

Tontos sou i amb ganes els que prepareu aquesta recollida de firmes , saps què vols dir integració? para de mirar-te el melic i pensa que algun dia potser, tu necessitaràs ajuda d'aquest tipus.

Anònim ha dit...

em sembla alucinant que hi hagi gent que es negui a què es pugui ubicar un centre terapèutic a malgrat. quin és el problema? al carrer passada ja n'hi ha un i funciona molt bé, i per cert no molesta a ningú. què vols aïllar-los? em fa vergonya que hi hagi gent que hagi pogut enganxar cartells pel poble en aquest sentit.

Anònim ha dit...

N'estic absolutament d'acord que es faci el Centre Terapeútic a Malgrat. Ara bé, si parlem d'integració, no crec que el Camí de la Pomereda junt amb les fàbriques, sigui l'espai més adequat i més integrador. A mi m'agrada la situació al mig poble, entre tots; se'ls ajuda a ells i ens ajudem a nosaltres.

Salut,

Núria

Anònim ha dit...

Adreçat a aquests de la urgència:
ets o sou una colla d'indocumentats o bé vas amb mala fe o mala llet, depèn de les teves o vostres creences. Si repasses o repasseu el que es va dir en el Ple municipal passat, no es tracta d'un segon centre sino el mateix però canviat de lloc. En tot cas la discussió, a no ser que estigui o estigueu en contra de qualsevol centre terapeútic, és quina seria la millor ubicació. Que quedi clar per si algú vol fer un discurs lerrouxista sobre el tema: ningú, almenys ningú dels que va parlar al Ple s'oposa a l'existència del Centre Terapeutic. També et o us recomano visitar la web d'Esquerra de Malgrat on informen de la seva postura sobre el tema.

Anònim ha dit...

Aquest no és el tema que s'estava tractant, si voleu parlar d'això li demaneu al Sentinella que obri una entrada.
El tema que es tractava ja era prou important, hem perdut per culpa de l'especulació una peça arquitectonica molt important.
Algú sap si es pot denunciar?
Ara hi ha una nova llei que controlaran els diners que té un càrreg públic abans i després dentrar, i els de la seva família, així evitaran mans llargues com les que tenim aquí.

Anònim ha dit...

Gràcies per la nova documentació. Segur que l'ha trobat algú que és molt eficaç i que dedica molt d'esforç i amor al patrimoni del seu poble, encara que sempre ho fa sense buscar cap protagonisme. És un/una crack. Davant d'aquestes noves dades, déu n'hi do una vegada més el comportament del nostre equip de govern amb el patrimoni. Fan malbé un edifici declarat Bé d'interés local, ens volen fer creure que en mantenen allò substancial quan allò substancial ja ha desaparegut...a sobre admeten compensar el constructor per haver hagut d'adapatar l'obra a un edifici protegit...quina pudor !

(de passada: jo crec que tenir un hospital terapeutic honora la vila ! --em fa l'efecte que els anònims esverats s'han equivocat de blog i de persones).

Anònim ha dit...

Anònim 15:04:00, se't veu el plumero maco!!!

Anònim ha dit...

Des de l'Ajuntament segur que es coneixia aquest arquitecte, tot i això han preferit fer com sempre: tirar pel dret!
Ara ja és tard, ja no queda res a fer. Gràcies altre vegada per manar tant bé.

Anònim ha dit...

El centre terapeútic a Malgrat i en condicions.. ja!
Ara bé.. no els amaguem... integrem-los! Ells són feliços entre nosaltres i jo ho sóc amb ells aprop!

Després.. aprofitem hi recuperem l'Antic Hospital.. i si pot ser.. refem la tanca del darrera que van recrèixer de forma aberrant!


Marc