25 de març 2008

Resposta a la 19ª pregunta:

Bé per aquells que han contestat una garita de guaita. No tant bé per qui no sabia el nom o per a qui ha contestat que es tractava d’un matacà; tot i així ho donem per bo ja que són estructures molt semblants i de funcions quasi iguals. Tot i així concreto amb imatges i les definicions que Jesús Roig ens dóna al seu llibre “Les fortificacions medievals del Maresme” (Ja presentat en aquest blog).

La garita d'angle és una torreta que pot ser rodona o quadrada i està just a l'angle; té una sola porta d'accés que es troba dins de la casa i diverses espitlleres per poder-se defensar. Tot i que podem veure en molts llibres que aquest tipus de garita va associada als castells o a les torres dels castells, al Maresme no trobem cap garita adosada a una torre.
En teniu una bona imatge a la web de l'ajuntament: Fitxa

El matacà són construccions suportades per dues mènsules que sobresurten de la torre, cosa que fa que sigui una construcció en voladís amb obertures a la part inferior, permetent observar o atacar els intrusos amb projectils o altres matèries, com plom fos, oli bullint, aigua, etc. Normalment, eren situats sobre les portes o al costat de les finestres i a vegades tenien una espitllera al mig.
Bellvei i Viladecans

1 comentari:

Anònim ha dit...

Em fas sentir més inteligent!