14 de febrer 2008

Coneguem l'Avi Xaxu:

En Josep Vicenç i Juli, més conegut com l’Avi Xaxu, va néixer a l’Escala el dia 17 de gener de 1869 (d’altres biografies indiquen el 1970 com any del seu naixement), i sens dubte ha estat un dels més autèntics i genuïns representants dels trobadors musicals de la sardana. Des de molt jove, va sentir una gran vocació per la música, sobretot per la composició. Rebé lliçons de música de la mà de mestres com ara “l’avi Rossendo”, també conegut com a En Rossendo cadiraire, que va ser professor de música de l’Escala i, també, del Mestre Agramunt, de Castelló d’Empúries.
A l’edat de 15 anys va compondre la seva primera sardana, “La Filosa”, i va seguir escrivint al llarg de tota la seva vida, donat que als 79 anys estrenava les seves dues darreres composicions, “La Colla” i “La Barraca de l’amor”. Prolífic compositor, va arribar a escriure més de 500 sardanes i gran quantitat d’obres corals, si bé bona part d’aquesta obra es pot donar per perduda. Entre aquest tipus de composicions cal citar “La Pàtria”, peça a tres veus masculines i que va estrenar amb el Cor del seu poble nadiu. També va compondre música religiosa i una sarsuela, “Muset i Bernadeta”, amb lletra de J.M. Folch i Torres.
Una de les fites importants en la seva biografia va ser la fundació de la Cobla “La Principal de l’Escala” on hi va tocar tota mena d’instruments, si bé la tenora era el que millor dominava. També fou un virtuós de la guitarra, fent-la servir, a vegades, per compondre, encara que en moltes ocasions i gràcies a la seva gran facilitat en fer-ho, no necessitava l’ajut de cap instrument, senzillament prenia quatre notes en un paper i després escrivia les altres parts per cobla.
L’any 1915 va ser cridat des de Barcelona per ajudar a l’organització de les primeres cobles de la ciutat i d’aquella època data la seva sardana “L’Arc de Triomf”.
Donant concerts amb guitarra, va recórrer molts pobles de Catalunya fins que va arribar a Malgrat, on va viure des de l’any 1921 al 1933. A Malgrat va escriure moltes sardanes, com ara “Bona Festa”, la qual, amb el seu punt parat, marca el renaixement del sardanisme de postguerra. Cal dir que l’avi Xaxu, juntament amb Pep Ventura, en Serra i Pere Rigau, el popular Barretó, van marcar l’avantguarda del sardanisme.
Altres sardanes prou conegudes de l’Avi Xaxu són “Carícies”, que immortalitzà el popular tenor Albert Martí, “La Barretina”, “Les noies de la costa”, “La plaça del firal”, “La segadora”, “El nostre casal”, “La Vall de Sant Daniel”, “La roca del cargol”, La filla del bosc”, “La roca del frare”, “Mirant l’aïmada” i “Les muntanyes de Mongó”, entre moltes d’altres.
El seu fill, en Josep Vicenç i Mornau, va continuar la tradició del seu pare i també va compondre quantitat de sardanes.
Va morir a l’Escala a l’edat de 86 anys, essent enterrat al cementiri d’aquesta població el dia 19 d’abril de 1956, en el transcurs del qual el poeta J. Sureda i Paradís va llegir un emocionat comiat.

-Extret del programa de Festa Major de 1998. Que s’ha extret del programa de l’Aplec de Figueres del 16 de maig de 1971.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Per assumptes laborals, ara fa uns anys i durant uns mesos, vaig fer moltes visites a l'edifici del Passeig Marítim 86 que fa cantonada amb el carrer de l'Avi Xaxu, i recordo haver-me preguntat més d'un cop qui devia ser. Ves per on ara ja ho sé! Gràcies, Sentinella ;-)

Sentinella en vetlla: ha dit...

Per això estic, I per el que vulgueu!
Em sento satisfet de fer aquest servei i de que el valoreu. Gràcies!

MALGRATOT ha dit...

"va néixer a l’Escala el dia 17 de gener de 1869 (d’altres biografies indiquen el 1970 com any del seu naixement)"???

Anònim ha dit...

De tot aixó que parles tu en aquest post Des del Castell és veritat pro te dic una cosa perqué no vens tu Des del castell en persona el dia 1 de març davant la riera on està situada la Penya Barcelonista L'avi Xaxu Malgrat de Mar a l'Avinguda Bon Pastor 6 i 8 que és farà l'inauguració de la Penya Barcelonista L'avi Xaxu de Malgrat de Mar a partir de les 6 de la tarda vale.