19 de març 2007

Explica el nostre avi... (convidat)

En aquest escrit desenvoluparé una teoria que sembla que tinc ben fundada, considero que el famós "Sabatetes" (dit així per les peces que calcaven l'avió, que atacava constantment les nostres terres durant la Guerra Civil) és un He-59B-2. A veure si us convenç:

Fitxa de l'aparell:
Nom: He-59B-2
Tipus: Reconeixement coster
Origen: Alemanya
Tripulació: 2 homes
Velocitat màxima: 220 KM/H
Autonomia en vol: 1.750 KM
Sostre de servei: 3.500 metres
Motor: dos BMW VI de 660 hp
Armament: Metralladora MG 15/7,92mm (Frontal)
Metralladora MG 15/7,92mm (Ventral)
Metralladora MG 15/7,92mm (Dorsal)
Carga bèl•lica de 1000 KL en bombes o un torpede
Canó de 20mm Opcional


Intervencio en la guerra civil española:
Un esquadró d’Hidroavions He-59B-2 va ser destinat a Pollença (Mallorca), amb el nom de AS/88 que comptava amb sis hidroavions del mateix tipus. Van ser traslladats a Mallorca per fer petits atacs sobre la costa llevantina i Catalana, a ciutats i comunicacions fèrries, també van protagonitzar atacs contra vaixells republicans. El sistema d’atac era quasi sempre nocturn, apagaven els motors molt abans d’arribar al seu objectiu, es situaven sobre ell planejant i bombardejaven a 300m d’altura arrencant motors just desprès d’acabar.

Un d’aquests avions de la esquadra AS/88 va ser el que feia constantment visites a Malgrat de Mar , aquí li deien "Sabatetes", als altres llocs de parla castellana on també feia visites era en: "Zapatones". Els testimonis que e llegit en el recent llibre de la Sònia Garangou titulat: Malgrat 1930-1940: Els Anys silenciats m’han assegurat de que el He-59B-2 era en Sabatetes. Així us ho demostro:
-Testimoni de Jaume Creus: "Venia aquí a tirar alguna bomba a fer alguna metrallada, a fer por. I a les nits buuuuu! La sirena i vinga tothom fugint.”
Confirmació: Llençava bombes, metrallava i de nit, el He-59B-2.

-Testimoni de l'Andreu Fontrodona: “recordo quan passava aquell hidro, en Sabatetes que li deien, que fustigava tota la costa. Un dia que es veu que havia de passar un comboi del tren, va volar la via davant mateix de la torre del senyor Bosch, on ara és el Maripins, devia ser el 37 això. Era un hidro, un Savoia, es veien dos cabines i un pilot a dins. Jo els havia vist a vegades i, aquell dia, venia de portar el peix que havíem agafat i quan vaig trobar la via.... ti,ti,ti,ti....cap aquí i vaig veure venir l'hidro aquell pel cantó de davant . Deixo el cistell, em tombo a terra i quasi no les vaig sentir, Jo vaig sentir que m’aixecava de terra i llavors tornava a caure a darrere de la via. Vaig aixecar el cap i les bombes havien caigut en aquell tros de camp, tot va quedar fluorescent, encès tot el camp i tota la via.”
Confirmació: "fustigava la costa", "va volar la via, dos cabines i un pilot a dins", "quasi no les vaig sentir", tot coincideix amb el He-59B-2 i la seva missió dins del esquadró AS/88. Però el testimoni afirma que va veure un Savoia , totalment impossible ja que els Savoia italians comprats abans de la guerra van quedar en mans dels republicans a Barcelona, però el testimoni afirma haver-los vist més d’una vegada, probablement sigui així perquè els savoia republicans tenien la missió de patrullar les costes catalanes però no atacar-les com feia el “sabatetes”.

Amb aquests argument crec que ja esta prou demostrat que el sabatetes era un He-59B-2. Un avió que hagués estat capaç de destruir malgrat d’una sola passada.

Imatge: Perfil de color d’un He-59B-2 de la esquadra AS/88 destacada a Pollença (Mallorca) en el que s’observa l’as de piques fet servir a partir de 1938, també s’observa el canó de 20mm de la proa fet servir per atacs contra vaixells i blancs terrestres.

Aquest article me l'ha enviat un participant del blog. Es fa dir "almogàver" i sembla un bon entés en el tema. Entre tots, ja sigui proposant o participant activament (com ell), podem fer un bon blog on recopilem dades que enorgulleixin el nom del nostre Poble.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

osti! kina passada!
tot malgrat es podria haver carregat un trasto d'aksts?

Anònim ha dit...

Sort que la Guerra Civil és una cosa passada, realment fa molta por pensar en totes aquestes coses i en lo fàcil que era matar a les persones sense cap motiu.
Però no per aquest motiu ho hem d'oblidar, saber totes aquestes coses ens farà més forts i prendre el futur amb mà ferma i vigilància!

Anònim ha dit...

Paraules molt sàbies psike!
Havia sentit a parlar del famós Sabatetes però no sabia ni k era una aviò! juajua
Interesant, em sembla k donare un cop d'ull al llibre de la Garangou...

Anònim ha dit...

Es un avio aparentment poc perillos, pero un d'aquests aparells pot deixar anar mil quilos de bombes en uns minuts, Un d'aquests aparells va esfonsar un acoraçat de la republica a Almeria, era el: "JaimeI" i va subestimar el que semblava:"Un aparato de reconocimiento inofensivo".

Anònim ha dit...

Carai, kin nivell k tenim... m'ha agradat molt el comentari aquest!
Jo m'he llegit el llibre de la Sonia i em va agradar molt!