11 de març 2007

Mossèn F. Paradeda i un llibre



Mossèn Fèlix Paradeda i Robert (ex-rector de Palamós, beneficiat de la parròquia de Malgrat i mestre d’instrucció pública) és un dels personatges que més ha contribuït a desenvolupar un "Malgrat patrimonial", més endavant penjaré una biografia més profunda del personatge.
Mentrestant només presento el que considero el seu llibre més important per nosaltres: "La Vila de Malgrat i sos contorns", publicat a Blanes el 1915. En aquest escrit, que molts potser teniu a casa o que de segur podeu consultar a l’Arxiu Municipal, hi trobem una ressenya total del Malgrat de l’època (hidrografia, folklore, edificis importants, fets que van marcar el nostre poble, etc.). Un llibre que tothom que busqui alguna cosa de principis de segle ha de consultar, i fins i tot l’aconsello al curiós que vulgui saber coses del passat més proper del Nostre Poble.
Queda citada una de les referències que més utilitzaré!

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan dius "un dels seus llibre" vols dir que en va escriure més d'un? Jo pensava que només havia escrit aquest que anomenes.
Endavant amb el blog!! Una gran proposta!!

Anònim ha dit...

Gràcies per el suport!
Va escriure "Monografía histórica de la vila de Palamós y sus alrededores" i "Proses i versos", abans i després respectivament del llibre que cito en el post. No em consta cap altre. Si algú en coneix cap més que ho faci saber!

Anònim ha dit...

Trobat al Google:

Novena a la Verge Santíssima que es venera baix el títol i i matge de la Mare de Déu de les Ferreries [de Palafolls] i per Mn. Félix Paradeda, prevere. — Blanes : imp. Blandonia, 1920.— 30 p. 19 cm

Anònim ha dit...

Doncs aquest llibre no consta en la biografia que jo he llegit! És una publicació aillada o una part d'alguna de les esmentades?
Gràcies per l'aportació.

Anònim ha dit...

Jo diria que la publicació és independent de les altres, aixó es desprèn de la impremta que ho va editar.
Ho pots trobar al següent enllaç: http://66.102.9.104/search?q=cache:pb9SdXzeEUIJ:www.bisbatgirona.es/semidiocesa/impresosgironins2.doc+mossen+F%C3%A8lix+Paradeda&hl=ca&ct=clnk&cd=19
Més no et puc dir ja que ho desconec i fora fer cabòries.

Anònim ha dit...

S'ha tallat l'enllaç. El reenvio:

http://66.102.9.104/search?q=cache:pb9SdXzeEUIJ
:www.bisbatgirona.es/semidiocesa/impresosgironins2.doc+mossen
+F%C3%A8lix+Paradeda&hl=ca&ct=clnk&cd=19

També pots provar amb aquest altre enllaç:
http://www.seminaridegirona.com/docs/impresosgironins2.pdf

Anònim ha dit...

Jo crec que va escriure més d'una novena,per que les de Sant Cosme i SAnt Damià crec que eren seves. Continuaré fent memòria.

Anònim ha dit...

Què és una novena?
Jo tinc el de Malgrat i sos contorns, fa temps el vaig llegir i em va agradar! És molt interessant!

Anònim ha dit...

Llegir-te la novena no t'ho aconsello, pot ser que no sobrevisquis a l'intent.

Anònim ha dit...

Una novena es un text en el que s'indica una oracio o varies per a cada dia, durant nou dies, per demar alguna cosa a un Sant o per donar gracies.
Per exemple:
Dia 1:
un Pare noste, un ave maria, un salve i un gloria, una cita bibiblica y una oracio dedicada al sant, aixis durant nou dies.

Anònim ha dit...

Jo des de avui començaré una norantena per assegurar la jugada, segur que és infal·lible, lo de la novena ho veig que justeja i en qüestions divines no s'ha de ser garrepa o un s'exposa a perdre la fe.
Ah!, el motiu de les meves oracions serà invocar l'ajuda divina per fer possible un canvi de rumb governatiu en aquest poble que amb caràcter d'urgencia molt ho necessita.

El serf de la gleva.

Anònim ha dit...

A mi tant se m'enfot el govern, no tinc tendència política encara. L'únic que demano és una consciència de conservar el patrimoni i promoure'l. Això si que cal!