29 de març 2007

Fonlladosa i\o Delatreille:

Quan de petit passava per davant del col•legi Fonlladosa sempre em preguntava què volia dir el que posa a la placa que corona l’entrada. Parlava d’una Madame Delatreille i sabia que hi havia gent que anomenava així el col•legi, no podia evitar pensar quina relació hi havia entre els noms “Fonlladosa” i “Delatreille”. Doncs ho vaig esbrinar quan una antiga alumne de l’escola m’ho va explicar, i em va quedar clar quan ho vaig veure en un article de Josep Torres Lobato (Ateneu, núm. 30, pp. 4-8) en que feia un repàs exhaustiu del moviment migratori que va patir el nostre poble, i tot Catalunya, cap a Amèrica.
En aquest article, cap al final, explica aquest cas: al segle XIX, un malgratenc anomenat Francesc Fonlladosa Regí va marxar a Montevideo (Uruguay) quan encara era molt jove. Allà es va casar amb Victorina Delatreille. Francesc Fonlladosa va viure posteriorment a França, d’on era originària la seva dona i, un cop vidu, va traslladar la seva residència a Malgrat cap a finals de segle, on va fundar les Escoles Fonlladosa.
Aquest article el podeu trobar a la revista ja citada, o en el recull de textos que es va fer per acompanyar el matinal d’història local, que tractava el tema de la migració catalana a Amèrica, i que distribueix gratuïtament l’Arxiu Municipal.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

I a vegades he sentit que se li diu cal senyor Ragull.
Em sembla que en va ser un director.

Anònim ha dit...

Visca els del Folladosa! Vedruna és una pruna i Chanel és un patel! (Quins records d'infància...)
Doncs jo no coneixia la biografia, tants anys allà dintre i ara ho aprenc... carai!
"Centinella" perquè no publiques l'inici dels altres col·legis de Malgrat?

Sentinella en vetlla: ha dit...

Es farà el que es pugui! Però si ho vols fer i m'ho envies jo ho penjo.
Gràcies!
P.D.: Els del Fonlladosa eren els de la babosa, no?

Anònim ha dit...

el senyor fonlladosa es podria haver quedat a França i així no s'hagués fundat la escola en la qual tantes estirades de orelles i faves vaig rebre pels incompetents i frustrats mestres ara m'anadono quina pandilla de persones mes frustrades. visca la reste d'escoles de malgrat.