17 de març 2007

Resposta a la 2ª pregunta:

Els que varen contestar a la segona pregunta dient mineral de ferro (com es coneix popularment), òxid fèrric, Fe2O3 (triòxid de ferro, o les diferents variants que permeten les valències del ferro), o hematites (entre d’altres igualment vàlides) han acertat.

“(...) és un lloc molt apropiat perquè s’hi generin diferents tipus de jaciments, com és el cas del que ha estat explotat a les mines de Can Palomeres. L’hematites, mineral de ferro en forma d’òxid, es troba en aquest lloc formant capes o masses de forma i distribució irregular, incloses dins de la roca encaixant metamorfitzada.” (abans d’aquesta explicació trobem un introducció molt interessant del perquè en aquesta muntanya s’ha originat aquest mineral, igualment d’interessant és la continuació del paràgraf esmentat)
“Segons Mn. Fèlix Paradeda i Robert, el mineral de ferro es descobrí a principis del segle XIX i ben aviat es començà a explotar, si bé les tasques mineres serien abandonades poc després.
El mineral es descobrí als turons propers a Can Palomeres, mas fortificat que forma part dels masos i molins que es varen establir a partir del segle XIII i del qual ja trobem documents l’any 1288; aquest històric edifici, avui gairebé enrunat, ha donat nom al complex miner.” (Dedicaré més endavant una entrada o les necessàries a aquest interessant mas, avui quasi oblidat)
Ja vaig avisar que el mossèn Paradeda apareixeria sovint per aquí, això que es cita ho exposa en el llibre que ja vaig esmentar: "La Vila de Malgrat i sos contorns".
Aquest text s’ha extret del llibre “Les mines de Can Palomeres de Malgrat de Mar” (pp. 14 i 19); escrit per Ferran Cardona, Josep Cuenca i F. Xavier Samarra. Es tracta d’una petita obra genial, aconsello la seva lectura (entretinguda, enriquidora i adaptada a tots els nivells de coneixements) encara que el llibre es troba esgotat i només el podreu consultar en llocs com l’Arxiu Municipal o a la Biblioteca.