01 d’abril 2007

Sant Ramon Nonat (Ermita de Santa Rita):

Desprès de beneir la palma, el llor (llorer) o la branca d’olivera, res millor que una nota hagiogràfica del Sant que més problemes va causar a l’hora de identificar els que composen l’ermita de Santa Rita:
Sant Ramon Nonat és un personatge d'historicitat dubtosa, molt popular i venerat com a sant a Catalunya i arreu on s'estengué l'orde de la Mercè i els mercedaris. Hauria nascut al Portell (Segarra) al final del s XII i mort al castell de Cardona el 1240 quan anava a Roma per ésser investit cardenal pel papa Gregori IX. Una altra versió el faria mercedari entre el 1320 i el 1346. La seva suposada biografia diu que fou extret pel senyor de Cardona, parent seu, del ventre de la seva mare ja difunta, circumstància que li donà el renom i l'advocació tradicional de patró de les parteres. Molt jove s'hauria fet mercedari i hauria fet diversos viatges a Àfrica per redimir captius, en un dels quals hauria estat empresonat i torturat. Se'l representa vestit de cardenal i amb una custòdia per la seva devoció a l'eucaristia i per la tradició que Crist mateix li donà el viàtic al castell de Cardona. El seu culte se centrà al convent mercedari de Sant Nicolau del Portell, on es guardava el seu cos, i fou molt popularitzat per l'orde al llarg dels ss XV i XVI, fins que el papa Urbà VIII aprovà el culte el 1628. Possiblement es tracta d'un desdoblament de Ramon de Penyafort, que intervingué tan directament en la fundació de l'orde mercedari, a la vida del qual s'haurien afegit notícies de l'actuació d'un antic mercedari de nom Ramon de Blanes. La seva festa és el 31 d'agost.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una mica fosca la fotografia...

Sentinella en vetlla: ha dit...

Per dos motius. Primer perquè a la capella hi ha molt poca llum i és difícil fer una bona fotografia; i en segon lloc, així us incito a que hi aneu personalment a veure-la, que entrar allà dintre és tota una experiència.