15 de març 2007

"Conflictes locals"

La consciencia de poble no és una cosa nova, ja els grecs d’abans de Crist es feien anomenar com a “els de Focea” (per exemple), i no atenencs. Així, si marxaven a viure a una altre ciutat no perdien la seva identitat originària i continuaven sent “els de Focea” encara que visquessin a Empúries. Consta en les cròniques els conflictes que això comportava: entre les ciutats igualment gregues s’originaven verdaderes lluites per saber quina era la millor de totes elles, és famós el cas de Atenes i Esparta.
Això no ho hem de mirar en la llunyania ja que no fa pas tant que els conflictes entre pobles eren usuals i presents en la vida diària, sobretot disputes per competències. D’aquestes “lluites populars”, si les podem anomenar així, en van sorgir un seguit de burles i frases fetes.
Us proposo fer-ne un recull aquí mateix, a veure quantes en podem aconseguir!

10 comentaris:

Anònim ha dit...

La meva tia diu encara alló de: Blanes que de la merda en fan campanes.
Sense ànims d'ofendre blanencs!

jordi tenkaichi ha dit...

a que fa referència la frase aquesta de blanes?

Anònim ha dit...

I de Malgrat el Cireneu!
És real a mi m'ha la dit una persona d'Arenys ja fa alguns anys.

Salut i calma!

Anònim ha dit...

Els de Blanes de la merda en fan campanes i el més tonto és rellotger.

Anònim ha dit...

Calella de la Llopa (Fent refèrencia a la historia calellenca d'una llopa que es menjava els xais, i al final resulta que només era una gossa, exagerats...)

Anònim ha dit...

-Sant Pol quin hora és?
A lo que els santpolencs contestaven:
-conta conta fill de p. que no sona!
El que no se és d'on prové la frase...

Anònim ha dit...

"Sant Pol , quina hora és?"
Diuen que a l'estació del ferrocarril de Sant Pol, hi havia un rellotge de sol, que a la nit (evidentment) no marcava les hores. QUan a la nit passaven els de CAlella per anar a veure focs a Arenys, per SAnt Zenon, algun treia el cap per la finestra i cridava: .-"Sant Pol, quina hora és?.
Quan algun santpolenc sabia que ho preguntava un calellenc , contestava: -L'hora de matar la Llopa (en referència a Calella La Llopa, per haver confós un gos amb un llop).Així tots quedaven esbravats.
De dites i llegendes, n'hi ha més....

Anònim ha dit...

A mi m'havien explicat que lo de "Sant Pol quina hora és" venia del fet de que havien podat un toldo a sobre d'un rellotge de Sòl, i d'aquí la ironia.
Jo em sé la de que els mataronins tenen el cap gros (van fer un capgros per la festa major i a l'hora de treure'l de l'habitació no els hi passava per la porta! jajajajaj)

Sentinella en vetlla: ha dit...

Ningù s'anima a dir-na alguna altre? Hem aconseguit una llista fabulosa!

Anònim ha dit...

He sentir dir que els Pinetells, era el nom que reben els residents a Pineda.