30 de gener 2008

Sap de la guerra com si hi hagués estat:

Ara escoltant el programa de Ràdio Malgrat que els alumnes de l’Institut han organitzat al voltant de la Guerra Civil i postguerra (felicito als entrevistats, autèntics pedagogs que realitzen en una petita estona una gran feina de mestres de la vida), i escrivint la resposta de l’anterior pregunta, em ve al cap un llibre que fa poc ha sortit publicat.
La Sònia Garangou va participar-hi, i considero que ningú a Malgrat hi podria haver participat amb millor qualitat. El llibre és: Imatges 1936-1939 La Guerra Civil al Maresme. Una gran obra que com diu el títol destaca per les fotografies, moltes del malgratenc Bechdejú. La malgratenca ha realitzat el punt anomenat: “Dies de guerra, el racionament i la fam”, on comenta el cinema, l’escola, l’esport i, sobretot, el racionament.
Forma part d’una col•lecció, s’ha fet un estudi igual per a cada comarca (d’algunes encara no s’ha realitzat). I gràcies a publicacions com aquestes es descobreixen noves dades i es remenen nous papers per entendre millor la història.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Merci pels "piropos". Per cert, el més interessant del llibre d'imatges són les informacions noves que hi apareixen i les forografies inèdites. Una de les investigadores del CEHI (Pavelló de la República) q és italiana, va poder accedir als arxius de l'estat major de Roma i va trobar les fotos des de l'aire dels bombardejos o l'explicació de pq es va bombardejar Malgrat. Les hipòtesis que jo havia apuntat en el llibre i que alguns dels testimonis també corroboraven q el bombardeig estava causat perquè hi havia armament a les mines, pel taller de l'aviació o per terroritzar la població, sembla que no són certes. Segons els informes italians van bombardejar pq sobre l'objectiu q tenien previst estava nuvol, tal i com els va passar als pobres ciutadans de Nagasaki q van rebre la bomba atòmica pq estava núvol sobre Kobe. Espero q poguem entre tots seguir trobant documents q ens ajudin a anar esclarint punts foscos com aquests, ara fa poc he accedit als arxius militars de BCN i tb he confirmat informacions del llibre q en el moment d'escriure'l només vaig poder apuntar com a hipòtesis, mica en mica i ben segur que la nova entitat hi ajudarà molt, podrem anar descobrint la història del nostre del poble.

Anònim ha dit...

I per quan una monografia sobre Luzbel Ruiz?

Sentinella en vetlla: ha dit...

Gràcies Sònia!
Estic segur que aquesta nova entitat aportarà molt de valor al nostre patrimoni, ja que entre tots l'interpretarem i descobrirem.
Que milloris aviat de la cama (et van ferir a la Guerra Civil, no?)

Anònim ha dit...

Carai, quins fans més iniciats. Seria molt interessant fer una monografia sobre Angel Ruiz ("Luzbel") o qualsevol altre anarquista polèmic o no, bàsicament perquè al voltant de depèn quins personatges hi ha molta mitologia i perquè falten recerques sobre les execucions a la reraguarda, però ara estic una mica liada amb una altra recerca. Potser més endavant.

Anònim ha dit...

És que, en veient determinats fets del panorama polític actual, hom sol pensar sovint en els confederals catalans.

Sabeu qui va executar Eduardo Dato?

Anònim ha dit...

No m'en recordo dels noms de memòria, però van ser tres anarcosindicalistes catalans, el van disparar des d'un sidecar. Al llibre de memòries de Joan García Oliver("El Eco de los pasos"), explica com es va preparar l'atemptat.
Salut!!!