21 de gener 2008

16ª pregunta de l'examen de coneixements malgratencs:

Barcelona 26-juliol-35
Honorable Sr Alcalde de Malgrat

El que signa aquesta carta, autor del grup escultòric al·legoria de "(x)" es dirigeix a V.E., com a cap de la corporació que presideix, per manifestar-li la seva condolença sabedor de l'acord que la referida corporació ha près de retirar l'esmentada obra del lloc on és emplaçada sota al·legació d'immoralitat.
Hauria semblat atreviment sortir en defensa de la meva obra si abans no s'haguessin manifestat de manera noble i clara les associacions i cercles artístics, vetllant pel prestigi de les Arts.
Em va sorpendrer i afectat fondament l'enterar-me de dit acord, perquè jo vaig posar en l'egecució tot el fervor i puresa de qu'ès capaç la meva sensibilitat, mai se m'hauria ocorregut de que pugués èsser retirada per immoral.
Vds, com a persones cultes, suposo hauràn llegit o viatjat i s'hauran adonat fins a quin punt és susceptible d'arribar a qualificar ma obra d'art en termes d'aquesta naturalesa. Estan espargides per tot el món civilitzat infinitat d'obres de totes les èpoques i tendències al costat de les quals, la meva molt humil apareixeria com a model de cuidor i d'innocència i són admirades i respectades i fins venerades sota culte de lo bell, sense exclusió de religions i creences imperants.
D'acord amb el culte i digníssim (llavors alcalde de Malgrat) Francesc Arnau i del refinat arquitecte sr Portillo, es va escollir d'entre uns projectes de figures diferents la que avui guarda i ornamenta vostre vila, creguts que seria la més indicada per al lloc destinat; fòu una obra feta amb amor i amb amor jo li vaig recomanar al Sr. Arnau qu'el seu poble la guardés; recomanació que era sobrera, doncs ja tenia coneixement quina era la Vila de Malgrat, Vila que per ésser de la nostre terra no podia ésser inculta.
Es amb veritable sentiment qu'he llegit les informacions i articles publicats a la premsa de Barcelona i de fora fent públic aquets cas. L'art es manté en quietut i reculliment i jo hauria preferit que aquestes circumstàncies no l'hagués tret el vostre acord per lo qual prego aquesta Honorable Corporació que tan pot fer com desfer, no el dugui a terme.

Respectuosament el saluda, [illegible]
Ll. Montané

Quina paraula (una de sola, que és lo únic que s'ha de contestar) ocupa la "(x)"?
Més informació del text i la resposta d'aquí poc. Ja sabeu com funciona.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig a disparar però amb una total manca de confiança en que el que dic sigui la resposta correcte, per que si ho és, no m'ho puc creure.

(Leda)

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Encara que demanes una paraula, jo me la jugo per l'escultura que es coneix com a "Leda i el Cigne"
Concorden els anys de retirada i la signatura del text

Sentinella en vetlla: ha dit...

Recordo que només s'ha de contestar una paraula.
Tot anònim serà esborrat, i guardeu les reflexions per a la resposta de la pregunta.
Gràcies

Anònim ha dit...

Leda i el cigne

Anònim ha dit...

només una paraula?? llibertat

i a veure que passa....

Anònim ha dit...

Sònia, només una paraula!
Jo aposto per "amor".

Anònim ha dit...

Leda

Anònim ha dit...

"Leda"

Anònim ha dit...

Leda