19 de novembre 2007

08380: Fuga de joves cervells:

Una Plataforma vol lluitar per a que Pineda no es converteixi en una segona residència

Un grup de joves, a través del web www.exiliatsdepineda.com, creen una plataforma on volen recollir els testimonis de gent que va marxar fora a estudiar i ja no ha tornat a viure a Pineda de Mar.

“Exiliats de Pineda” és un nom que barreja la contundència i el sentit de l’humor. Es tracta d’una nova plataforma que vol posar sobre la taula un problema que afecta a molts pobles de l’Alt Maresme. Molts joves, quan marxen a estudiar una carrera universitària, a ciutats com Barcelona o Girona, no tornen a viure al poble. Són molts els motius. Falta d’oportunitats laborals d’allò que han estudiat, poca vida cultural, mínima oferta d’oci, ...

A través del web www.exiliatsdepineda.com es vol convidar a la reflexió. Recolliran testimonis que tenen una relació directa, o indirecta, amb Pineda i que, encara que no hi viuen regularment, s’hi senten part d’ell. A més, tothom que ho vulgui, pot accedir a un fòrum on debatre possibles solucions per evitar aquest “èxode”. Una plataforma, en definitiva, que vol ajudar a fer pública una problemàtica que afecta a la identitat dels pobles.

Adolf Martín, un dels impulsors de la plataforma, assegura que ara ja coneix molta més gent de Pineda, de la seva edat, que viu a Barcelona que no al poble. Segons declara, “Aquesta és una problemàtica resultat de molts variables. La nostra tasca és, simplement, parlar d’allò que sembla un tabú al poble i que, ens agradi o no, està passant”. A més, segons Martín, és necessari obrir fòrum ciutadans per a parlar d’aquestes coses. Si no, “normalitzem” tendències que no haurien de ser considerades com a normals. “La pressió urbanística, afirma, i la poca cohesió social han fet que el procés natural sigui estudiar una carrera universitària i quedar-se a treballar a la gran ciutat”. Les conseqüències directes, ens diuen els responsables de “Exiliats de Pineda”, és la falta d’identitat del poble i el perill en convertir-se en una segona residència o en una ciutat dormitori.

Albert Lladó, director del diari digital DiariMaresme.com, ha participat en el procés de creació del fòrum. “Ens va semblar una bona idea des del principi. Tot el que convidi a la reflexió i a la participació ciutadana ens sembla lloable i, per tant, ajudarem en el que sigui possible”. Lladó creu que cal parlar dels temes que afecten al ciutadà des de la llibertat que la xarxa et permet. En aquest sentit, el web és un espai on tothom pot opinar i dir la seva. “Una eina per a la democràcia participativa que cal aprofitar”.

Els responsables del projecte asseguren que la majoria de gent que coneixen de Pineda de Mar, si poguessin, i tinguessin unes bones condicions, tornarien al poble. Adolf Martín creu que “ningú oblida on ha crescut, on s’ha format com a persona, on s’ha enamorat per primera vegada. La identitat d’un poble és això, que la memòria i l’afecte que els ciutadans l’hi tenen”. A més, apunta Martín, “aquesta “fugida” de joves universitaris afecta a l’economia del poble. La gent prefereix obrir una empresa fora de Pineda abans que fer-ho en una poble on els joves no hi fan vida”.

2 comentaris:

Montse ha dit...

Això, ha passat i seguirà passant, perquè un poble no ofereix les mateixes oportunitats a un llicenciat, o estudiant, que una ciutat, per trobar feina del que han estudiat.
Pineda fa temps, que és un poble, en el que la gent ha anat marxant i ha rebut molta gent de fora, com a Malgrat està passant, crec que és bó crear aquesta plataforma però l'exòde és inevitable.

Sentinella en vetlla: ha dit...

I què hi podem fer?