05 d’abril 2007

5ª pregunta de l'exàmen de coneixements malgratencs:

Quin és l’anterior nom del Carrer del Carme? I perquè avui dia se’l coneix així?

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Primer es va dir "Carrer del Tatxu". Després va passar a ser "carrer de Nostra Senyora del CArme".
Duran l'alcaldia de Lluís de Caralt, se li va canviar el nom per Milans del Bosch, que llavors era el Governador General. Any 1925-1929 aprox.
Després, van tornar-li a posar el nom anterior, però més simplificat, Carrer del Carme. Reb aquest nom en honor a la Verge del CArme que hi ha pintada a la façana de Ca l'Arigós.

MC ha dit...

ostres, tota la vida en aquest carrer i no ho recordava...quin nivell que hi ha per aquí. ànims.

Anònim ha dit...

La iaia m'ha dit que es diu del Carme perquè hi havia una pintura de la Verge a la façana de la casa que donava el primer nom al carrer, can Tatxu.
Aquest cop t'has cremat amb la pregunta e centinella!

Sentinella en vetlla: ha dit...

Ho sento! ;·)

Anònim ha dit...

Segons diu el Catàleg de Carrers de Malgrat: El carrer Carme anomenat així perquè en la casa del núm.69, casa Tatxu, i en l’adjunta del sr.Arigós, en llurs parets exteriors tenien pintada l’imatge de Nostra Senyora del Carme i una barca en actitud de demanar socors.

Anònim ha dit...

es deia Milans del Bosch
i del Carme, per la Verge que hi ha a la façana de cal arigós?

Anònim ha dit...

Carme. Conegut també amb el nom del Tatxu, tal volta per ésser la primera casa que portant aquest sobrenom s'hi establiria. Després se li dona el del Carme, perquè en la dita casa Tatxu, núm. 69, i en l'adjunta del Sr. Arigós, en llurs parets exteriors tenien pintada l'imatge de Nostra Senyora del Carme i una barca en actitut de demanar socors, figures que encara en l'actualitat es trasllueixen un poc.

Fins aquí, tenim el que en diu Mn. Fèlix Paradeda en el llibre "La Vila de Malgrat i sos contorns" editat l'any 1915 a Blanes. A remarcar que no menciona "Nostra Senyora" tot i la proximitat cronològica en que s'edità l'obra. Per tant jo dedueixo que la dada aportada per "la donzella de la costa" "carrer de Nostra Senyora del CArme" no va existir en cap moment. Però com que la qüestió que ens ocupa és més contemporània, haig de dir que recordo de petit haver sentit la denominació de Milans del Bosch al referir-se al Carrer del Carme.

Anònim ha dit...

quan parleu de la imatge que hi ha a la façana de ca l'Arigós de la Verge del carme és la mateixa que es pot veure encara ara feta amb mosaic o és una altre?
Gràcies

Sentinella en vetlla: ha dit...

Mn. Paradeda parla d'una pintura, i que en l'actualitat (1915-16) "encara es trasllueixen un poc".
Aixì doncs, pots estar segura que no és el mateix. En el mosaic també apareix donant socors a una barca?