24 d’abril 2007

La Capella i els Metges:

La blanca, buida i impol•luta capella de l’Antic Hospital que veiem ara no té res a veure amb el que va ser. En aquesta capella hi havia un retaule barroc dedicat als Sants Cosme i Damià, els Sants Metges, com se’ls acostuma a anomenar. Aquest retaule el van restaurar a principis de segle i segurament va ser víctima de la Guerra Civil.
Resta, però, dues claus de volta (cal aixecar el cap i les veureu on es creuen els arcs), una dedicada a Sant Pere i l’altre amb dos personatges, coneguda l’advocació de la capella sens dubte són Sant Cosme i Sant Damià. Les úniques peces que resten del conjunt decoratiu interior de l’edifici.
Això i més informació de l’edifici (com la bibliografia de consulta) ho podeu trobar a la fitxa 8 del catàleg de l’ajuntament.

8 comentaris:

Geralda ha dit...

M'has fet llegir la fitxa!!!!!!!
Veig que és del segle XV, deu ser l'edifici més antic de Malgrat, no?, i diu que es propietat del Bisbat, jo pensava que era de l'Ajuntament.
Va, explica'ns una mica d'hagiografia, qui eren Sant Cosme i Sant Damià?, que tenen a veure amb la nostra vila.
Gràcies

Anònim ha dit...

A vere si saps com era anomenat l'Hospital de Malgrat quan Hug Descolomer en va fer donació l'any 1443 ? És un nom que descriu la situació social, econòmica i religiosa dels qui hi anaven a residir.

Sentinella en vetlla: ha dit...

La donació va esdevenir al 1441. I agrairia que ens contestessis la pregunta "donzella de la costa".
A la "geralda": quan tingui un moment faré una entrada explicant la hagiografia dels dos germans i un comentari sobre la seva devoció. I no, no es tracta de l'edifici més antic de Malgrat però sí un dels més arcaics del poble, pensa que moltes de les masies que ens envolten com Ca la Coixa o Can Palomeres són fins a dos segles anteriors.
Ben fet si t'has llegit la fitxa, ara ja saps una mica més sobre el nostre Poble! El catàleg de fitxes del que disposem és tot un luxe.

Anònim ha dit...

Jo també m'he llegit la fitxa i he trobat una sorpresa! Aquest fragment l'he extret literalment:

"Es permet l’ampliació de l’edifici, tant pel que fa a l’alçada, com per
la possibilitat de créixer per la part posterior, d’acord amb la
normativa urbanística i en conjunció amb les façanes existents."

Visca la protecció patrimonial de Malgrat altre cop!!!

Anònim ha dit...

Segons Francesc Forn, pag. 80 del llibre "Déu Nostre Senyor vulla alsar la mà de aquest asot del contagi"
cita : "L'Hospital de Malgrat, anomenat hospital dels pobres de Crist, tingué el seu orígen en la donació, efectuada el 1443, per HUguet Descolomer...."

Ara tampoc vindrà de dos anys, no creus?

Anònim ha dit...

Huguet!? Jajaj

Anònim ha dit...

D'on has tret aquest llibre? Hi és a l'arxiu o a la biblio?

Anònim ha dit...

Los pobres de Dios