17 de maig 2008

08380: Centre cívic del Castell:


El premi d’arquitectura francesa més important és l’anomenat “Esquadra d’argent”, i l’any passat va fer una capgirada de truita impressionant.

Era típic d’aquest país capitalitzat per París, una de les principals ciutats de les arts, premiar l’arquitectura més impressionant o artística; a l’any 2007 es va considerar oportú fer un canvi de mires i el premi es va destinar a una petita escola de Burdeus. La motivació va ser una arquitectura perfectament adaptada a l’entorn, ja que aquesta escola treballava els projectes considerant l’espai on aniria destinada la peça i la seva adaptació a aquest medi.

Això comportava deixar de banda el que es coneix com arquitectura “gesticulant”, que és aquella innovadora a nivell artístic –explicant-ho de manera planera-, i valorant la peça i la seva integració a l’espai destinat. Un canvi de mires com apuntava al principi.

Tothom pot considerar si el premi se’l mereix la modèstia i l’adaptació o l’extravagància i el renom, però els nostres espais naturals-històrics i els nostres propis ulls i sensibilitat què mereixen? Em sembla que coincidirem en pensar que mereixen una arquitectura que s’adeqüi i no unes moles de formigó armat i colors vius que ens mostrin la superioritat de la nostre societat en relació a nosaltres mateixos, com si una escala de dimensions es presentés en relació societat-individu (si Le Corbusier aixequés el cap!) tal i com passava entre un temple o una piràmide i el seu cohabitant. És avui dia la funció de l’arquitectura mostrar la superioritat d’una societat? Tampoc m’interessa comentar ara aquesta faceta, redirigiré la pregunta: Hem de continuar veient l’arquitectura com un símbol de la societat? Crec que no, sempre i quant es plasmi de manera volumètrica, una gran ciutat que sempre ha de créixer desenvolupant edificis imponents s’estanca en un creixement que considero repugnant.

Així deixo clar el meu posicionament: la present i guanyadora escola de Burdeus es mereix el seu premi. Deixen clar que es pot fer nova arquitectura de manera adaptada a les condicions de l’entorn, només per aquest motiu ja ho considero suficient.

Ara, salvant distàncies, marxem de França i situem-nos en un bonic poble del Maresme anomenat Malgrat (i doncs! on penseu que volia anar a parar?), concretament en un dels projectes que fa poc s’han acceptat: el centre cívic del barri del Castell (situat on ara hi ha l’edifici de l’escola taller, al carrer del Segre). En aquest cas no ha passat, tal i com a vegades ocorre, que els arquitectes s’han volgut lluir i fer una gran creació avantguardista, ja que es proposaven dos projectes diferents: un, que per entendre’ns, podem anomenar pre-Burdeos; i l’altre situat en la línia d’aquesta escola francesa. La votació va ser clara: la immensa majoria dels presents van votar el primer projecte, on es plantejava un edifici que creix de forma vertical i en pisos, en canvi, el segon projecte proposava començar de zero i no conservar les estructures presents de l’edifici existent (sense grans canvis econòmics), d’aquesta manera es podia plantejar de nou i fer una creació prou adaptada. Queda clar, aquest segon projecte no protagonitzava l’skyline del turó, tal i com si ho farà el primer (els arquitectes afirmen que es veurà des del poble), sinó que es desenvoluparia el seu cos al llarg de la pendent de la pujada sense crear grans contrastos (adaptació al medi) així com altres aptituds benèfiques que es van posar de manifest a la passada reunió per boca de certes assistents -que si volen dir la seva ja ho faran-. Res va convèncer als votants del primer projecte que sense l’espasa dels arguments i amb l’escut de la sordesa van guanyar la batalla-votació.

Malgrat tindrà un nou edifici emblemàtic que segueix unes línies antiquades i depenent de la façana pot arribar a ser força insalubre.

Gràcies: Joan Piña


25 comentaris:

Anònim ha dit...

Bonic poble????

Anònim ha dit...

Joan Piña = 4 pedres?

Anònim ha dit...

Joan Piña = a un noi molt jove que aporta, juntament amb d'altres persones, molt de coneixement del nostre poble i entorn de manera altruista. Saber = aportar arguments per a defensar alguna cosa o no. Altruista = que ni es ven ni es compra.

Enhorabona una vegada més pel bloc.

Núria.

Anònim ha dit...

Jo també felicito al Sentinella per fer de finestra d'opinions als malgratencs que parlen de patrimoni.
I felicito a en Piña per informar del que d'altre manera no podem saber. Jo també opino que l'adaptació al medi hauria de ser un dels punts forts de l'arquitectura.

Anònim ha dit...

I quins arguments tenien per votar el que van votar?
Hi ha coses que no s'han ni de proposar.
Jo crec que volen marcar els límits del barri del csatell, com un gos que pixa, per una banda la gàbia dels monos i per l'altre el centre cívic.
La façana també la deixaran triar? Mare meva no entenc com deixeu fer aquestes coses!

Montse ha dit...

Malgrat és Mlagrat i seguirà sent...

Anònim ha dit...

Què vols dir amb com ho deixem fer?
Tu pots venir a les reunions i a les seves pertinents votacions igual que qualsevol altre malgratencs!
Aquest projecte és "culpa" de tots.

I si es va votar, per molt que ara us lamenteu, es farà aixó. I a mi ja em sembla bé, des d'aquest nou centre es podrà veure el mar i hi entrerà més llum.

Anònim ha dit...

ANÒNIM DE LES 9:29:
quins pebrots que tens!
ets el que s'anomena "en aquest món hi ha d'haver de tot"
tenim uns gobernants que cobren per fer bé les coses, potser que és lícit reclamar coses ben fetes, no?
per altre banda m'alegro de que ens deixin participar en aquests tallers, però perquè només decideixen el que els interessa? be que hi ha coses que els veins no han triat, o el cachirulo d'alumini del carrer ponent el van triar els veins? fanfarries! moltes fanfarries hi ha per malgrat! i a totes els mateixos pallassos!
si es fan tallers de barri que es fasin per tot i no pel que els interessa i els pugui netejar el nom en quan a "participació ciutadana"

Per cert, gràcies Joan, un bon escrit. Jo també sóc partidari de donar el premi als de Burdeos!

Anònim ha dit...

Potser tinc pebrots, peró molt de queixar-se i ja em direu qui va anar a la reunion per votar i quans dels que penseu que no es va votar el millor lo vau dir. Molt macu criticar el que no es participa o es calla quan toca parlar.

Anònim ha dit...

Faig una crida a tothom que vulgui participar dels tallers.
Aquest projecte és pel poble de Malgrat, molts encara no ho sabeu perque no us ho han explicat bé.
Poden participar-hi tots els malgratencs que ho desitgin, bé, menys els regidors de l'oposició que ho tenen prohibit, no sé exactament si es va fer un decret d'alcaldia o es va dir de paraula en un ple.

Anònim ha dit...

Felicitats Joan! Una opinió molt ben raonada.

Anònim ha dit...

Joan i erets allà per votar i fer el plantejament que has fet en el blog?

Anònim ha dit...

Primer, gràcies als que em feliciteu.
I sí, jo vaig participar a la votació, ens van separar en tres grups i ens van fer destriar parts positives i negatives dels dos projectes (sense abans haver-los explicat (¡!¿?)) el meu grup van apostar totalment pel segon projecte defensant cadascun dels punts (sostenibilitat, il•luminació, consum, accessibilitat, disposició, adaptació al medi, etc), els altres dos grups van votar “todos los puntos al primer proyecto”.
Fins i tot després de la votació la discussió es va allargar sense treure aigua clara. Finalment, per majoria, es va acceptar el primer projecte.
I és així com contesto als que han especulat sobre la meva assistència al taller i la meva participació activa.
Aprofito per agrair la seva presència, també activa, a les dones que em van acompanyar!

Anònim ha dit...

No consideres legítima la votació?

Anònim ha dit...

"Finalment, per majoria, es va acceptar el primer projecte."

Em sembla que la meva opinió és prou clara respecta al que l'anònim de les 15:17 diu.

Anònim ha dit...

M'encanta quan les persones per presionar diuen: "no et sembla legítima la votació? totes les votacions són legítimes, però legítim no sempre és un equivalent de: just, adecuat, encertat, raonat,... és qui guanya sí, de les persones que decideixen participar-hi, d'acord. Però tu que parles de legitimitat, avui he volgut buscar el significat de legítim: "conforme a les lleis o el dret", però quan hi ha persones que no coneixen de les lleis o el dret, què passa? si no tothom disposa de la mateixa informació, què passa? quan la decisió es pren des de l'interés individual i no col.lectiu, què passa? quan dels participants n'hi ha 10 de la teva família i cinc de la meva, què passa? quan abans de prendre la decisió amb objectivitat a un li "venen la moto", què passa?, són decisions legítimes però això mai, mai voldrà dir que no poden ser revocades, criticades, qüestionades i fins i tot negades des de l'acceptació passiva, per d'altres. Això és la llibertat d'expressió dret constitucional, que no ho és la democràcia (que tan sols és el sistema menys dolents dels fins ara vistos).

Salut!

Anònim ha dit...

Quin tipús de participació ciutadana és el que opines que hauria d'haver a Malgrat de Mar, últim anònim? Quina hauria d'haver sigut el procediment, segons tu per escollir els projectes que estaven exposats a l'OLH? Com s'ha de procedir amb el vot? Es va fer correcte, segons tu?

Anònim ha dit...

No veig gaire clar els interessos que hi poden haver radera d'aquest centre cívic. Però sense saber el perquè auguro que un o altre hi haurà, com sempre.
Potser quelcom a veure amb la riera (hi passa molt a la vora) o potser volen realçar l'edifici perquè es vegi des de blanes?

Anònim ha dit...

Hola joan, no sóc una experta en la matèria, ni tinc cap càrrec polític en el sentit de buscar la millor manera de potenciar la participació ciutadana, però si t'interessa, faig una relació de diferents estudis sobre el tema. Suposo que des de l'Ajuntament hauran fet alguna lectura de les que faig referència. l'Autopedagogia és una bona pràctica i com pots observar la participació ciutadana és objecte d'estudi per la seva imperfecció i, en ocasions manipulació, que vagi bé l'aprenentatge i l'esperit crític:

Principales aportaciones del Encuentro mundial sobre el tema «La democracia participativa de lo local a lo global: ¿para qué desarrollo? - Región Rhône-Alpes


Buena Práctica en Participación Ciudadana. Experiencias presentadas a la Iª Distinción OIDP "Buena Práctica en Participación Ciudadana" del OIDP - Observatorio Internacional de Democracia Participativa

Ciudadanos y decisiones públicas, Barcelona: Ariel, 2001 - Font, Joan (coord.)

Conferencia de Riga sobre la democracia local en los albores del siglo XXI, Barcelona: Fundació Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, 2001 - Rodríguez Álvarez, José Manuel


Democracia y deliberación. Nuevas perspectivas para la reforma democrática, Barcelona: Ariel, 1995 - Fishkin, James S.
Democracias participativas: Análisis de las experiencias del Observatorio Internacional de la Democracia Participativa. Informe final. Noviembre 2003 - Joan Font, Anna Teixidor Rodríguez y Felipe Herrera Domínguez (IGOP)

Descentralización y participación ciudadana, Madrid: IEAL, 1987 - Borja, Jordi

Descentralización, municipio y desarrollo rural. Retos para la participación ciudadana, Santa Fe de Bogotá: Pontificia Universidad Javeriana, 2001 - Pérez C., Edelmira; Farah Q., María Adelaida

El sesgo participativo, Madrid: CSIC, 1999 - Navarro Yañez, Clemente J.

Estudio Politicas Municipales de Participación Ciudadana - Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)

Experiencias de participación ciudadana en el ámbito municipal, en: TEMAS para el debate, num. 90, mayo 2002, págs. 41-42 - Nájera, Margarita (Alcaldesa de Calvià)

Gobiernos Locales y Redes Participativas - Ismael Blanco y Ricard Gomà (coordinadores)

Goni: de la fuerza de la razón a la razón de la fuerza - Hugo San Martín A.

GUÍA DE PROCEDIMIENTOS PARA LA ELABORACIÓN DE PROYECTOS DE INVERSIÓN PARA EL DESARROLLO LOCAL - AME - Asociación de Municipalidades Ecuatorianas

Guía práctica para la evaluación de procesos participativos - Observatorio Internacional de Democracia Participativa

Hacia una democracia participativa. Críticas y alternativas a la democracia liberal, Málaga: Universidad de Málaga, 1992 - Rosales Jaime, José María

Herramientas para una gestión urbana participativa. (UN-Habitat), Nairobi, Kenya, 2001 - The United Nations Programme for Human Settlements (UN-Habitat)

Implicar a los ciudadanos en la elaboración de políticas públicas: información, consulta y participación política, en: Nota de Políticas Públicas, julio 2001, págs. 1-6 - OCDE (ed.)


La democracia de proximidad, praticarla, desarollarla - Belfast, Irlanda del Norte - Forum International Développement Démocratie

La democracia participativa, Quito: Fundación Ecuatoriana de Estudios Sociales, 1989 - Pérez Olivares, Enrique

La experiencia de democracia participativa de Porto Alegre. Tesis Doctoral - Marion Gret..

La Izquierda en la Ciudad: Participación en Gobiernos Locales de América Latina. Barcelona, TNI / Icaria editorial, 2004. - Daniel Chavez y Benjamin Goldfrank (eds.)

La participación ciudadana en la gestión de la administración local, Tesis Doctoral, Manuscrito no publicado, 1996 - Ibarra Gonzales, Glenda (Tutor: Joan Perdigó)

Las nuevas formas de participación en los gobiernos locales. - Eloisa del Pino y César Colino.

Memoria de los Foros de Consulta Ciudadana - Gobierno del Estado de México a través del Comité de Planeación para el Desarrollo del Estado de México (COPLADEM)

Participació, govern i oposició, Barcelona: Diputació de Barcelona, 1983 - Borja, Jordi (et al.)

PLAN DE DESARROLLO DEL ESTADO DE MEXICO 2005 - 2011 - Gobierno del Estado de México a través del Comité de Planeación para el Desarrollo del Estado de México (COPLADEM)

PROCESO DE PLANIFICACIÓN LOCAL PARTICIPATIVA, PLP - AME - Asociación de Municipalidades Ecuatorianas

Procesos y mecanismos de inclusión de las mujeres indígenas en la gestión local. El Presupuesto Participativo de Cotacachi. Iª Distinción en Buena Práctica en Participación Ciudadana del OIDP - Observatorio Internacional de Democracia Participativa

Retos, dilemas y posibilidades de la democracia municipal participativa, en: TEMAS para el debate, num 90, mayo 2002, págs. 35-36 - Aragüetes Estévez, Manuel

Sociedad civil y participación ciudadana, Madrid: Pablo Iglesias, 1994 - Rubinstein, Juan Carlos

¿Qué hay detrás de la oferta de participación?: el rol de los factores instrumentales e ideológicos en los mecanismos españoles de participación . Ponencia presentada en el IX Congreso Internacional del CLAD sobre la Reforma del Estado y de la Administrac - Joan Font e Ismael Blanc
Democràcia i participació ciutadana, Barcelona: Editorial Mediterrània, 1998 - Font, Núria

Democratitzar la Democràcia, Reptes i mecanismes de participació en el món local. Barcelona: Fundació Catalunya Segle XXI, 2003. - Brugué J., Martí S. i Donaldson M.

Experiències de participació ciutadana en els municipis catalans - Subirats, Joan (et al.)

Experiències de participació ciutadana en els municipis de Barcelona, Barcelona: Escola d’Administració Pública de Catalunya, 2001 - Subirats, Joan (et al.)


Participació Ciutadana i govern local. Els consells ciutadans, Barcelona: Ed. Mediterrània, 2000 - Sánchez, Jordi (coord.)

Participació i medi ambient. La democràcia en el context de l’Agenda 21 Local, Alcoi: Ajuntament d’Alcoi, 2001 - Conca Gomis, Rafael

Pressupost participatiu: experiència de Porto Alegre, Ediciones del Serbal, 1999 - Tarso Genro (ex-alcalde de Porto Alegre) y Ubiratan de Souza (responsable del pressuposto participativo)

Repensar la democràcia. Els Nuclis d’Intervenció Participativa, Ediciones del Serbal, 2000 - Dienel, Peter C.; Harms, Hans

Participatory budgets in Europe. Between efficiency and growing local democracy. TNI Briefing Series, No 2004/5. - Giovanni Allegretti & Carsten Herzberg

Participatory methods toolkit: a practitioner's manual -

Participatory Methods Toolkit: A Practitioner’s Manual. Joint publication of UNU-CRIS, the King Baudouin Foundation and the Flemish Institute for Science and Technology Assessment. 2003 - Slocum, Nikki

Practical Guide to evaluate participatory processes - International Observaotry of Participatory Democracy

Anònim ha dit...

En el cas del que estem parlant, de manipulació, la que vulguis.
Jo crec que s'ha entès malament tot el tema de la llei de barris.
Es tracta que tot el poble participi d'unes infraestructures que estaran al Barri de la Verneda, però que han de ser per tot els habitants del municipi, i tot això no queda gaire clar. No es tracta de fer exclusió social, per tant, compartir, cohesionar, rendibilitzar, i optimitzar recursos.
El nom de Projecte Integral del Barri del Castell s'ha posat com a reclam per la importància que té com a nucli primitiu de la població, que no en tant la Verneda, que té altres mancances.

Anònim ha dit...

Uau la llista de llibres, a més d'un li caldria una lectura!
Jo també crec que un edifici integrat a l'espai és el millor que es podria haver fet...

Anònim ha dit...

Però Joan! Creus que un edifici pot ser insalubre? Aquí t'has flipat!
Quanta tonteria, no s'ha votat ja? i doncs quina remenada de cireres feu ara?

Sentinella en vetlla: ha dit...

Si em permeteu entrar en el debat.
Jo crec que una arquitectura pot ser perfectament insaludable, així com qualsevol altre obra "artística", però clar, cal un sentit de l'estètica i sensibilitat molt acurat i treballat, i potser no el tens.
Per altra banda, el fet de que ja s'hagi votat no implica que no es pugui discutir o opinar, i si més no, no repetir l'error en futures projeccions.
Gràcies.

Anònim ha dit...

Algú ha preguntat si la votació és legítima? Quan la majoria s'ha creat excloent a gent que es va mostrar interessada a participar no és llegítima la votació. És nul.la de ple dret. Mira una foto dels assistents i diguem amb sinceritat a qui representen de Malgrat. Malgrat és només aquest reducte? Aquesta gent són el Barri del Castell? la majoria d'aquestes persones s'atreverien a votar un projecte o proposta en contra de l'opinió municipal i argumentar la seva resposat de forma clara i contundent? Estarien disposades a defensar la seva postura fins al final? Doncs ja m'has contestat. Gràcies.

Per si algú té interés en la resposta.

Anònim ha dit...

Algú ha preguntat si la votació és legítima? Quan la majoria s'ha creat excloent a gent que es va mostrar interessada a participar no és llegítima la votació. És nul.la de ple dret. Mira una foto dels assistents i diguem amb sinceritat a qui representen de Malgrat. Malgrat és només aquest reducte? Aquesta gent són el Barri del Castell? la majoria d'aquestes persones s'atreverien a votar un projecte o proposta en contra de l'opinió municipal i argumentar la seva resposat de forma clara i contundent? Estarien disposades a defensar la seva postura fins al final? Doncs ja m'has contestat. Gràcies.

Per si algú té interés en la resposta.