21 de novembre 2007

08380: El Canarias:


Amb tot el tema de l’arbreda hi ha coses que em queden endarrerides! Em sap greu... En el mail on en Jordi Gelpí em comentava lo de l’article sobre els vaixells de formigó (que ja vaig comentar) també em demanava si podia obrir una entrada on debatre la informació que tenim del ja famós “Canarias”, buc de guerra que patrullava les costes catalanes. Són diferents versions les que corren, algú és capaç d’exposar-les? Tant ell com jo us ho agrairem.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

El millor creuer de combat de la Marina de guerra, fins a 1975. Cap Creuer del mòn a aguantat el que va aguantar el canaries a la guerra civil.

Sentinella en vetlla: ha dit...

Hi ha qui diu que van tirar unes bombes a unes cases d'aprop l'església, altres diuen que van ser els canons del Castell els que van intentar donar a la nau i van fer curt (força curt).
No conec la veritat.

Anònim ha dit...

Per la informació que vaig aconseguir recollir quan feia la recerca sobre la Guerra Civil, el Canaries va bombardejar diversos pobles en concret el dia que va atacar Malgrat també se'l va veure intimidant altres pobles del costat, com recull el reportatge sobre la Guerra Civil a l'alt Maresme q va fer la revista Reporter amb motiu del 60è aniversari del final de la Guerra (hi ha una còpia a l'arxiu). Pel que fa a les versions, segons la llegenda popular havien estat els de la bateria del castell q havien fet caure les cases pq havien disparat curt, però testimonis q van viure l'atac recordaven que el Canàries havia disparat i un que estava de guàrdia a la bateria també afirmava que les cases van caure per l'atac del Canàries. Segons un document de l'Ajuntament tb havien caigut pel Canàries no pels de la bateria. Per tant sembla que aquesta és la versió més fiable, a més cal tenir en compte que l'atac del Canàries va ocòrrer pocs dies després de l'enfonsament del Ciutat de Barcelona. Tot plegat, però, necessitària una recerca més en profunditat q jo no vaig tenir temps de fer.

Anònim ha dit...

El Canaries era el millor Creuer de la Flota Nacional, un vaixell que destrueix un altre vaixell enmig del mar al primer dispar (com feia el Canaries) es un vaixell amb molta precisiò, per tant:
Un Creuer farcit de mariners Carlins Vascos i Gallegos dispararà al costat de l'esglesia amb el risc de tocar-la encara que estigui cremada? Ni de conya.
Si al Canaries l'hi hagues plagut podria haber destrossat les bateries del Castell en un obrir i tancar d'ulls, com va fer a Cartagena on les bateries eren de les bones i no de joguina com les de Malgrat.
Quan van esfonsar el "Mallorca" la flota Inglesa i la flota republicana van surtir disparades, perquè sabien que el Canaries estava al caure, i el Canaries, era mucho Canarias.

Anònim ha dit...

M'enoblidava, aquí Malgrat hi ha gent de la Cofradia de la Mare de Dèu del Carme que ha fet la Mili al Canaries.

Ad utrumque paratus

Anònim ha dit...

Quin nivell!
Molt bo el teu llibre Sònia! Sort de gent que fa búsquedes als arxius, aixì entenem millor el nostre passat.
Fora bo conèixer aquests malgratencs que van estar al "Canàries", m'agradaria escoltar les seves vivències, què deurien pensar quan passaven per aquí davant?
Quants misteris, l'Ajuntament s'hauria d'estirar més i donar més beques d'estudis.