01 d’agost 2007

Un mal vici:

M’han enviat un mail demanant-me que doni un cop d’ull al programa de la Festa Major d’aquest any, per a veure si sóc capaç de trobar-hi “les set diferencies” amb el de l’any passat, i l’altre, i l’altre. Ho acompanya d’una crítica força directe a la regidora de cultura i alhora alcaldessa de Malgrat, paraules que no copiaré literalment perquè a moltes els hi falta fonament, però d’altres sí que les considero apropiades i verdaderes.
Les meves consideracions cap al programa de Festa Major (principal festa de Malgrat, i com a acte cultural i patrimonial que és ja és matèria de comentari en aquest blog) és que ens podem sentir afortunats, aquest any s’han afegit novedoses activitats com el concurs de pesca o de pintura ràpida, xocolatada popular, cantada d’havaneres, la fira del disc, concurs de botifarra o domino, etc, i altres activitats totes amb les paraules “mainada” o “gent gran” en les seves descripcions (gràcies a Déu, aquest any s’han ofert activitats per aquests sectors tant desafavorits, que cada any es quedaven sense cap classe de festa on poder participar, ja que els que no es poden considerar ni “mainada” ni “gent gran” absorbien tot el programa i no deixaven res pels altres).
Està bé que es facin totes aquestes activitats, no tinc res en contra de cap, fins i tot algunes tant nostres com la ja típica mascletà valenciana, que a partir d’ara, a València, passaran a anomenar-la mascletà malgratenca, per lo típica que és a la nostre zona; tant com les danses mexicanes o el country. Està molt bé la varietat, però perquè no sento cap de les activitats de Festa Major com a pròpies o típiques del nostre Poble (tot i la repetició constant d’aquestes!), les hem perdut totes? No tenim cap mena d’espectacle o esdeveniment típic a la nostra contrada? Bé, l’ofici solemne al Sant Roc patró, i espero que el sermó del mossèn sigui diferent, potser serà la única cosa que canviarà respecte a la Festa Major de l’any passat!
És trist veure els feixos que suposen els programes de Festa Major d’altres pobles, i el trist llibret nostre. I més trist des de que el senyor Collado no presideix la regidoria de cultura, potser no sabeu perquè ho dic, explico: no us heu fixa’t que des de que el senyor Collado va deixar la regidoria de Cultura ja no es complementen els programes de la Festa Major amb el seu discurs i referències històriques del nostre poble com biografies, construccions notables, o qualsevol altre tema? Bé, encara es va fer alguna altre vegada, amb xorrades com els jocs infantils que es jugaven abans. Ara fan pena, no caldria ni canviar-los, només els dies i prou! Com em deia un professor cada cop que li entregava un treball: -No s’ha de abusar del “copiar i pegar”!

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Sobre el Sr.Collado, tens raò.
Hauría de tornar ha fer la mateixa feina, serveix. Però ja se sap, quan vals per algo et fan fora. Perqué serà?

Anònim ha dit...

No m'hi havia fixa't! ostima kins collons!
a vegades em fa vergonya ser de Malgrat, a d'altres pobles també passa això? jo només he vist el programa de Blanes i també fa pena, està millor que el nostre però. Fa pena per la de propaganda que porta! més de la meitat!

Anònim ha dit...

Què podem esperar de unes gents que regeixen els nostres destins amb criteris aliens a la nostra realitat municipal? Ells viuen encauats i virtualment distants a 500km. d'aquí, el seu concepte de festa i "festejos" són, encara, la "Fiesta Nacional", les "peculiaridades regionales" i el "viva el Rey". Sense cap vergonya s'autodenominen socialistes i obrers (amb sous de 60.000 E.) i alguns gosen fins i tot dir-se catalans. El que no tenen és vergonya i per això tan els hi fot ser criticats mentre mantinguin el seu espai de privilegi i poder. Son la vergonya del poble amb noms i cognoms que tothom sap i alguns obliden pels beneficis corporatius que n'obtenen. Quina pena de poble, quina pena de societat socialista i obrera que ens ha tocat de viure i que sembla no tenir fi. Miserables!!!, sou l'escòria de Malgrat.

Jordi Mercader ha dit...

Amb el programa a la mà, crec que hi ha actes típics a part de l'Ofici: Sardanes (dia 4), trobada de puntaires (5), pregó (10), gegants (11), matinades i havaneres (12), concert i ball (14 i 18), correfoc (18) i castell de focs d'artifici. Aquests actes es repeteixen a cada festa major malgratenca al llarg dels anys, i formen part del nucli dur d'actes de totes les festes majors catalanes.
Actes més propis de Malgrat: Cursa ciclista (42a edició), concurs infantil de dibuix i pintura (39a edició), concurs infantil de pesca i gimcana "A la recerca de Malgrat..." (molt recomanable pels amants del patrimoni malgratenc!, i que afortunadament es va recuperar després d'uns anys de parèntesi).
Potser sí que sembla repetitiu, però seria una pena que es perdés un sol d'aquests actes! No ho creieu? Per altra banda, desconec si hi ha algun altre acte de més antiguitat i que en les festes majors modernes no es faci, a part del muntatge de l'envelat...

Anònim ha dit...

Pel que jo he entes, el sentinella no critica els actes que es fan, sino que no es fa res de nou.
Jo també crec que aquest que fa tantes edicions que es celebren s'han de continuar fent, i segur que el sentinella també, però podriem afegir algun altre a la llista i no fer "copiar i pegar" com molt bé diu el company!

Anònim ha dit...

La Festa MAjor, al meu parer, hauria de començar a partir del pregó, això per començar. Després inclouria que els actes "principals" haurien de ser els dies del patró, i altres actes el dia abans per ser festiu, i en tot cas, allargar la festa fins el cap de setmana seguent . Tot el que s'intenta fer fora d'aquestes dates no té cap sentit. per això trobeu el programa buit de contingut, perque ho veiem tot fora de context i no fet pensant que la festa major és pels de casa.Lo de la mascletà, no comentaré...no s'ho mereix.

Anònim ha dit...

Sòc del teu parè, el programa de la festa major és en realitat un programa d'activitats del mes d'agost.

Anònim ha dit...

Mireu, avui he agafat el Punt de Festa, i he comptat els pobles que durant aquests propers dies celebren la Festa Major. N'hi ha 93 poblacions. El promig de dies de la Festa Major és de 3-4-5 dies . A excepció de Malgrat que és del 3 al 18 (16 dies).Us adoneu que això fuig de qualsevol normalitat?

Anònim ha dit...

Donzella, cal tenir present que no tenim un Ajuntament normal, i el contrari de normal és sub...

Anònim ha dit...

no creieu que el que hauriem de fer es estar satisfets . el fet que la festa major sigui tan llarga, es perque es vol respectar les activitats de les entitats i que totes tinguin el seu protagonisme. a mes de criticar, algu podria fer algun sugeriment per donar l'idfea a l'ajuntament ?. una altre cosa, jo repaso molts programes de pobles veiens i tots repeteixen la majoria de coses.no m'agrada veure nomes criticar i no sugerir res.

Anònim ha dit...

ja hi ha qui treballa per pensar en la feina, i cobra un sou,els tècnics i regidors. Qui cobra la feina, que la faci.

Anònim ha dit...

a l'anomin de les 11, 11 , o be ets un inutil o be, reconeixes que l'ajuntament no ho fa tan malament