20 d’agost 2007

Morts sense pau:


Avui al matí s’ha trobat sota un banc de davant l’església de Sant Genís de Palafolls el crani d’una persona. Per la tarda ja estaven els mossos d’esquadra i gent fotografiant el lloc i els ossos.
S’ha avisat a diferents autoritats, entre elles l’antic mossèn de Malgrat i actual rector de Sant Genís de Palafolls i Palafolls, el mossèn Pere. Ell no sabia ben bé per a què l’avisaven en un cas així, però considera força probable que formi part de qualsevol persona enterrada antigament en el cementiri que es trobava davant l’església (com a tots els pobles), i pel color i estat del crani sembla lo més probable. Ell mateix explica que a Malgrat no pot passar això, ja que es va fer una fosa de més de dos metres de fondària per extreure totes les restes mortuòries, però que a Sant Genís no va ser així ja que es va excavar molt poc gruix.
No m’ha quedat clar qui ha trobat la peça, però sembla ser que es tracta d’un jardiner o un busca-tresors (persones que busquen restes patrimonials en llocs com castells o rodalies d’elements antics, és una pràctica il•legal), per la fondària del forat i la ubicació (sota un banc) podria tractar-se d’un gos també.
Aquí tenim un exemple de com és important conèixer el passat i les costums antigues per interpretar el present.
En aquest cas no es tracta de res relacionat amb Malgrat, però per la seva relació i vinculació territorico-històrica tampoc fa mal al blog, oi que no? Potser m’hauria de plantejar afegir algun apunt dels pobles propers, ja sigui fent comparacions o dedicant alguna explicació.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

a mi em van explicar que eren uns jardiners que van trobar el cos, que estaven arreclant l'entrada de l'església. Segurament per les pluges d'aquests dies la sorra s'ha mogut i ha fet sortir l'esquelet.

Anònim ha dit...

jo amb pensaba que mossen Pere ja era mort, aixi esta a sant Genís?... una persona entranyable, referent al comentari que has fet no entenc que no hagin tingut cura de enterrar-los amb mes seguratat, per no ferir sensibilitats...

Anònim ha dit...

entranyable per segons qui, com sempre. No val la pena gastar més trumfos per un tros de crani. L'important per la Maria és que no és de Mn. pere. Ufff

Anònim ha dit...

El mossen Pere es collonut, el trobo a faltar molt. Es l'estil de mossen que m'agrada, indirectes i canya als sermons.

Anònim ha dit...

Ostres Sentinella! quina vista d'àliga la teva!
Desdelcastell veus Sant Genís? jeje

Anònim ha dit...

Sentinella, per que no deixes d'una vegada per totes els temes místic-celestials i tornes als terrenals. Tanta església ja cansa, saps?

Anònim ha dit...

Es que et fa rabia que es parli de L'esglesia? de que tens por?

Anònim ha dit...

Cansen els debats estèrils i aquest ho és per antonomàsia, per tant una pèrdua de temps insistir-hi. Tots tenim ja un posicionament clar sobre el sexe dels àngels i d'altres afers teològics. Agrairia, per tant, que el debat d'aquest blog es cenyís a temes seculars i esporàdicament, si s'escau, parlar-ne breument i no extensivament com està succeint últimament.
Aquest és el meu parer.

Anònim ha dit...

afers terrenals i celestials , interrelació total

Anònim ha dit...

Y jo agrairia que quan la gent parli o faci normal i no amb paraules rebuscades. Estic fart d'anar buscant en el diccionari paraules rares que nomes serveixen per quedar com un super filosof.

Quedeu amb Dèu.

Anònim ha dit...

He mirat de quedar amb ell però deu estar de vacances, no em contesta. De fet, tal i com està el món, vaja disseny de convivència que ha aconseguit.

Insuperable!!!

Anònim ha dit...

molt gracios o graciosa, lánónim de les 20:19...

Anònim ha dit...

Qui és mossèn Pere? De mossèns Pere n'hi ha hagut la tira els últims anys, no? Algú ha fet una estadística del que duran els mossèns en aquest poble?, i la figura del rector ha desaparegut? Que no tenen presupost?
Dispenseu la meva ignorància però seria interessant saber-ne la freqüència de pas per poder establir l'arrelament d'aquesta gent al seu poble, donat que el càrrec és d'interinatge segons tinc entès.

Anònim ha dit...

L'últim ignorant si té molt d'interès pel tema l'informaran detalladament al despatx parroquial. No crec que s'hagi de parlar en aquest blog

Anònim ha dit...

Al anónimo de las 22:47, te lo cuento yo porque dudo que en el despacho parroquial cuenten historias.

El mossèn Pere era el capellán que habia antes del mossèn Enric. Era de los de antes, sabia llevar bien las riendas, a mi personalmente me gustaba mucho. Debido a una enfermedad bastante seria (un cáncer que a superado algo bien) no se vio capaz de afrontar el tema de la rectoría nueva, (ya tuvo lo suyo con el tejado), lo habian de trasladar a un sitio mas tranquilo pero fue al revés le hicieron párroco de 2 iglesias: Sant Genis i Palafolls, es lo que pasa con la escasez de vocaciones no hay capellanes disponibles para hacer comvinaciones....
I que yo sepa de capellanes que se llamen Pere hace muchos años que no hay, y el tiempo que duran no lo e contado pero da igual todos hacen bien su oficio, su santo oficio.
Anónimo de las 22.47, tu ultimo parágrafo no lo entiendo expresate mas campechano.

Anònim ha dit...

Mn. Pere va marxar de Malgrat perquè ja n'estava fart i el bisbe ja el volia treure. El càncer va ser dos anys després de ser a Palafolls. I ja era hora que ens portessin un rector més progressista i més intel.ligent. Que carai!

Anònim ha dit...

Progresista es hacer que las misas duren media hora, Que la mitad de entierros los tenga que hacer otro capellán, Que no haya misa por la mañana en agosto, Que las misas de los domingos por la tarde se eliminen excepto en verano, Que la iglesia este casi siempre cerrada, Que la catequesis la tengan que hacer los padres, Que el día de San Antón se celebre un mes después. Etc. etc. etc....
El Padre Meliton no habia currado tanto desde que estaba en Pineda ayudando al mn.Domingo!

Y eso de que el mn. Pere estaba harto no es verdad, el no se veía capaz de afrontar el tema de la nueva rectoria, y vasta, y si estaba harto, ¿no seria del corro de republicanos/cat que le ayudaban en la iglesia y que ahora están tan a gusto?
En fin... en 54 años no habia visto algo igual.

Anònim ha dit...

Vostè que se sent tant catòlic i "español" diu moltes mentides. Els funerals el P.Melitón en fa poquíssims, les misses mai havien estat tant preparades sobretot el sermó,l'església estaria més oberta si vostè vingués a vigilar-la, i la catequesi amb els pares és la seva obligació... i paro perquè difamar i mentir costa molt poc.

Anònim ha dit...

Pau i be brothers
tots els catolics ens em de respectar a diferencia dels estils dels capellans, uns mes progres i altres mes conservadors, pero es el que hi ha, adaptemnos.

M'ha sorpres l'ho del Padre meliton, no sabia que hagues estat a pineda.

Anònim ha dit...

Però és que aquesta secta destructiva en vies d'extinció no acabarà de desaparèixer mai o què?

Dosis massives de cultura és el que ens cal a tots plegats per superar la fase post-medieval en que ens trobem encara.

Les creences atàviques, la superstició no raonada i la incultura, son els virus més perillosos als que la humanitat ha d'enfrontar-se, encara avui dia. Semblem tots plegats encadenats a la caverna platònica a l'espera de millores.

Contra l'obscurantisme, raonament!
És demanar massa?

Anònim ha dit...

Tu d'on has sortit?

Anònim ha dit...

Hi hagi pau germans!
Aqui rodaran caps...
Que cadascú tiri per on més li sembli, i que aquí els debats no es converteixin en intercanvis repetitius de idees contràries, que cadascú opini!

Anònim ha dit...

Sentinella, apaga y vámonos que això ha tocat fons. Busca més noticies nano!

Jaume

Anònim ha dit...

Tots fan santament i tots tenen els seus parroquians.

Anònim ha dit...

Quan tots els arguments per defensar un posicionament personal és redueixen a fer una defensa a ultrança del creacionisme més reaccionari, aleshores, el debat s'ha acabat.

Genial! Quina grandesa d'ànima tenir fe i militar en la ignorància.

Anònim ha dit...

Aqui les filosofades no ens entren.

Anònim ha dit...

Ja m'he adonat que certa gent opta preferentment per la garrofa!

Anònim ha dit...

A l'anònim voltarià i ateu: la fe no està renyida amb la raó ni amb la intel.lectualitat. Si no no hi hauria hagut pensadors il.lustres i persones admirables que la fe (sobretot la cristiana de la confessió que sigui)els ha ajudat a viure i a raonar.Crec que fas un plantejament decimonònic de la religió. Una altra cosa són les xafardaries de sagristia que s'han nescrit en aquest blog.
Xavier