01 de desembre 2007

Obres del pas a nivell:

Em fan saber que a les obres del pas a nivell del carrer Abat Oliba hi han trobat restes arqueològiques. M’hi he acostat però no he vist res clar en quan a pedres, el que sí que es podia comprovar és que les obres continuaven. Per tant, no puc assegurar que sigui cert, si algú en sap res fora bo que ho fes saber. Serà d’agrair.
Si fos veritat, trobar unes estructures romanes tan a prop de costa i que es poguessin qualificar de portuàries, seria una proba de que el nom del nostre Poble deriva de la llengua romana (llatí), i fa referència a la qualificació de les nostres platges en aquella època (Malus Gratus), una de les teories que circulen.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Haurem de vigilar, jo no m'en fio!

Anònim ha dit...

Un altre possible focus de romanitat al nostre poble? Això és fantàstic per tots els malgratncs menys un grapat que representen ser els que manen.
Nem b!

jordi tenkaichi ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Montse ha dit...

S'ha de vigilar, perquè si els que manen se'n assabenten, igual hi tiren terra de per mig.

Jordi Mercader ha dit...

Segons els investigadors, Malgrat vindria de "Malus Gratus" referint-se al terreny del turó del Castell, on s'haurien instal·lat els primers habitants malgratencs. El lligam amb un possible port seria "mal grau", on grau es referiria a la zona marítima (Pla de Grau, el Grau de Castelló...).

Si és cert que s'han trobat aquestes restes, serà molt interessant investigar-ho! Perquè en època romana, no hi havia aiguamolls a la zona baixa de Malgrat?

Anònim ha dit...

Els que manen ja ho saben, m'han dit que hi va anar força gent a veure-ho, entre ells,gent de la Casa Gran.
Una fabulosa beta per investigar.
Cal ara que algú que en sàpiga dongui un cop d'ull i ens informi.

Anònim ha dit...

Sobre el nom de Malgrat

No és un tema que es pugui dir que està tancat, però hi ha molta llegenda pel mig. Quan vam començar les primeres Matinals d'Història el 1999 aquest va ser el primer tema. Trobareu un resum de la conferència a

http://www.ajmalgrat.es/actualitat/publicacions/MATINALS%201.pdf
També podeu demanar un dossier a l'Arxiu Municipal

Gràcies
JMCrosas

Anònim ha dit...

Serem la generació que descobreixi l'origen del nom del nostre poble?
Quina gràcia que em faria! Endavant!

Anònim ha dit...

l'orígen del nom de Malgrat és àrab

Anònim ha dit...

EStic d-acord amb la precisió arab.. Passa igual que amb Madrid.. de madronyos, res de res..
Ambdues poblacions tindrien la mateix arrel arab.. Majhreb .. que vol dir lloc amb molts afluents de rierols o on l'aigua hi és molt present. Aixo explicaria la quantitat de molins que hi havia en la nostra poblacio i que correspondrien a la seva explotacio per part dels arabs. Nomes recordar que el nom de Santa Susanna el varen canviar per un anterior que tenia en àrab. No és aixi, sentinella en vetlla? D'altra banda... sempre que es parla de l'establiment de Vilanova de Palafolls és fa des d'un assentament preexistent. És que no tenia nom l'assentament preexistent? I si no en tenia i li posaren Vilanova.. perqué canviar-lo? També hi ha qui diu que la torreta i el seu entorn respondrien a un enclavament tipicament àrab.
Els Malus gratus, anar-hi de mal grat, etc.. a mi, no em convèncen. En un altre sentit... les arrels toponímiques llatines establien que tota la zona, no només per la banda de Blanes.. s'anomeva Blanda per ser terrenys deltaics. Només recordar una altra cosa.. gran part de les Vilanoves de tota la península responen a assentaments en zones ocupades pels àrabs. Potser convindria que comencessim a valorar una part de la nostra història que per raons religioses i polítiques hem desprestigiat i oblidat.
Marc Monguilod