M’envien un text on es recorda una pràctica quasi extingida. Potser és interessant penjar-la durant aquests dies d’abundància, així recordem com es vivia quan tenir un xai era tot un luxe i les cassoles d’arròs s’havien de fer amb carn de pardal, colom o esquirol (i que bona diuen que era!)
La caça amb vesc es un mètode tradicional de caça practicat a tota la península Ibèrica, i encara que es cert que en varies comunitats autònomes esta prohibit, a algunes com per exemple, Catalunya encara es permet algun tipus de caça amb aquest mètode, aquest tipus de caça a tingut molta importància des dels Romans fins fa unes dècades. Malauradament la caça amb vesc esta prohibida a nivell Europeu pel conveni de Berna, però països com per exemple França, Grècia i Itàlia tenen dirigents politics que es preocupen més per respectar y mantenir vives les tradicions mil•lenàries dels seus pobles que per augmentar un grapat de vots de grups pseudoecologistes i col•lectius anti-caça (Com desgraciadament passa al nostre país), mantenen diferents excepcions a aquesta directiva i autoritzen la caça amb vesc de manera regulada i coherent, en el nostre país, la caça amb vesc generalment també esta prohibida per la llei dels espais naturals. Afortunadament la Comunitat autonòmica de Catalunya va aprovar al 1988 la llei de protecció d'animals, en la qual hi ha l'article 33.3 que autoritza la caça amb vesc d'alguns fringíl•lids.
El vesc:
El vesc (Viscum Album) es una planta que creix sobre els roures , actualment es fa servir per adorn de Nadal, però antigament servia per fer una pasta molt enganxosa, que sorgia de les petites boles blanques que feia aquesta planta i que es posaven a bullir al foc, Grecs i Romans van començar a fer servir aquesta pasta enganxosa per capturar petites aus i menjar-se-les.
El parany:
El parany era un gran arbre podat de manera que entre branca i branca hi capiguen unes bares que prèviament preparava el caçador amb vesc, desprès es col•locaven uns reclams de l'ocell que es pretenia caçar, al costat de l'arbre, i els ocells que passaven a la vora del parany anaven cap a l'arbre, s’hi enganxaven les plomes i queien a terra, generalment es caçaven tords i merles, però avui en dia aquesta pràctica només es legal a Valencia i en alguns llocs de les comarques de l'Ebre.
L'arbret:
Es solia col•locar en una clariana del bosc en temps d’emigració de les aus quan anaven dels països mes freds cap els mes calorosos. Una vegada col•locats els arbrets al seu lloc, l'ocellaire preparava les travesses, creuers o esteles, que eren dos pals lligats en forma de X i que una vegada untats de vesc es col•locaven sobre l'arbret, la forma de X servia per facilitar la subjecció al arbre. Una vegada tot preparat l'ocellaire col•locava els reclams, de verdum, cadernera, passarell, pinçà o gafarrò, entre altres, es solien col•locar algunes gàbies amb bons ocells cantaires perquè atraguessin els ocells que sobrevolaven la zona, una vegada tot llest l'ocellaire s'amagava i esperava que algun ocell sentís els reclams, baixen i es col•loquen sobre la travessa, una vegada enganxat queia a terra, es netejava l'ocell amb sorra o cendra i s’engabiava.
Caça amb vesc de fringíl•lids a l'actualitat i al nostre poble:
Actualment la normativa a Catalunya permet obtenir un permís de caça de fringíl•lids a tots els socis de les societats silvestristes, amb aquest permís es pot caçar de dues maneres, amb xarxa o amb arbret, la xarxa es el mètode de caça mes utilitzat per els ocellaires de Malgrat, però anem a l'arbret que es el que ens interessa, pràcticament es impossible trobar un ocellaire que agafi fringíl•lids amb vesc ja que amb la xarxa la normativa es mes oberta i permet posar mes reclams, la societat silvestrista del nostre poble expedeix les llicències cada temporada, la majoria per caça amb xarxa excepte una minoria d’uns cinc o sis que segueixen la caça amb vesc.
13 comentaris:
em fa mal el cor llegir aquestes coses, no podria viure amb un caçador.
dons estas viva gràcies a que els teus avantpassats caçaven per poder sobreviure
per poder sobreviure, si, peró avui dia no es el mateix, matar pel sol fet de matar es tot una altre cosa, potser penso aixis perque dels avantpassats que jo en tingui constancia no hi han agut caçadors
En acabat la guerra, qui no caçava no probava carn, abans les caderneres i els ocellets se'ls fotien, ara s'engavien. Que ningù renegui de la caça ni dels caçadors, qui sap en que ens podem trobar en un futur.
ets caçador, veritat?
que bona és la carn de pollastre o de porc o de vedella criada en una granja on l'animal disfruta d'un espai més que reduït, on solament se l'alimenta per engreixar-lo i matar-lo quan encara no ha arribat ni a l'adolecència.
Però que cruel és matar un animal que viu en llibertat, que la seva única preocupació és trobar menjar, buscar una femella o mascle per tal d'assegurar l'espècie i escapar-se dels seus depredadors.
Que jo sàpiga la mare naturalesa a escollit la part cruel...
Hola , quiero hablaros de mi afición, a la captura de pajaros, es una afición que cogi desde que era un niño cuando iba a capturar pajaros (jilgueros,pardillos,verderones.). Muchos domingos de invierno íbamos con mi tio, mi primo y mi hermano al bosque a practicar esta afición.
Cuando eres un niño estas cosas te gustan mucho y no te importa levantarte para hacer eso ya que hace bastante frio en noviembre y diciembre(en manresa hace frio) te levantas temprano las 5 mas o menos,y te pones en marcha y vas direccion al bosque donde sueles tener ya preparados unos arboles para tal uso,(estos arboles suelen ser encinas pequeñas que se podan y cuidan 2 o 3 veces al año) reclamos,(pajaros que cantan que atraen a los de su especie) las jaulas, las comparsas(son dos palos muy finos en forma de cruz mas o menos en donde se pone el vesc) (una especie de chiclet). Esto hay que hacerlo temprano antes de que salga el sol, colocas los reclamos pones las comparsas untadas con vesc ,enciendes el fuego para calentarte y esperar a que se haga de día los pajaros suelen pasar en bandadas de 4,6,8,o 10 pajaros o mas. Ves que pasan pero al pasar por encima de los arboles preparados los reclamos los atraen y suelen dar la vuelta para posarse en los arboles.Aveces se posa alguno encima de la compasa quedando atrapado, entonces tienes que salir corriendo (tarea que suelen hacer los niños ya que los mayores van mas despacio indicándote lo que tienes que hacer para que el animal no sufra) luego coges al pajaro y lo limpias bien, mirando si es macho o hembra, si es hembra lo sueltas y si es macho y te gusta lo pones en una jaula de transporte, para llevarlo a tu casa y cuidarlo como cualquier animal de compañía, gatos, perros,hamsters y otros animales, luego empiezan sus cuidados limpiar la jaula , darles de comer y beber y esperar a la primavera que empiezan a cantar,si no cantan o están en un sitio que no les gusta. Si el pajaro por lo que sea ves que esta incomodo o no canta vas otra vez al campo y lo sueltas.
Quisiera añadir que muchas personas ven mal esta afición, pero os puedo asegurar que los amantes de esta afición quieren a sus pajaros, al igual que muchas personas compran o recogen perros o gatos y que los miman y quieren. Nosotros también queremos a nuestros pajaros y cuando se hacen mayores y se mueren de enfermedad o de viejos nos sentimos deprimidos.
hola, bonic escrit, tens raó ,aqui hi ha masa ecologisme radical, que no enten de res, visca les tradicions i els ocellaires.
francesc
els ecologistes el que tindrien que fer es deixarmos esta
nosaltres el que volem fer es realitzar totes les nostres tradicions i els ecologistes que ens deixen estar i es preocupin per ells
visca la caça amb vesc amb escopeta i amb reds
Seais todos malditos desde vosotros y hasta el ultimo hijo de los hijos de vuestros hijos.
hi han tradicions que no es poden prohibir els insecticides i fumigacions han mort molts ocells visca la caça.
oye vanessa tu eres la que la pone tiesa saludos jilguero.
No confonguem ecologista amb animalista.... es pot ser caçador i ecologista, igual que es pot ser animalista i racista ...
Publica un comentari a l'entrada