24 d’agost 2008

Resposta a la 25ª pregunta:

Per contestar aquesta pregunta utilitzaré un dels nombrosos escrits referents al tema. Aquest és el de J.A. Fernández Montalbán publicat al “Ateneu” Nº26 (Any 2002), un resum de molts llibres i documentació existent respecte al tema.

Per a que ens entenguem deixarem de banda els tecnicismes d’heràldica per parlar amb paraules que tothom entengui.

L’escut que ara representa Malgrat és de Josep Sampere i Ministral, qui en va fer el disseny i estudi en un mes (!). Aquest estudi presenta un escut amb corona comtal i l’heràldica dels comtes de Barcelona i dels Palafolls, l’Ajuntament en va editar un llibret per la Festa Major de 1970 (“Estudi sobre l’escut heràldic de la Vila de Malgrat”). Al ple del 24 de novembre de 1972 es començà a plantejar el tema, i no va ser fins a l’hivern de 1975 que s’utilitzà per decorar el programa de Festa Major. Va ser al ple del 29 d’abril de 1981 que s’acordà l’aprovació del present escut del senyor Sampere. Quan es va enviar al conseller heràldic de la Generalitat, el senyor Armand de Fluvià i Escorsa, van contestar amb una crítica clara a l’escut acordat per l’Ajuntament.



Per al senyor de Fluvià, no era lògic que a l’escut malgratenc figuressin les quatre barres perquè la relació de la vila amb la casa comtal no fou prou forta per a la seva inclusió a l’escut. Una altre discrepància fonamental del conseller heràldic era el timbre de l’escut –amb una corona comtal- perquè Malgrat mai havia estat centre d’un comtat. Per això proposa com a timbre una corona de vila.” (Paraules de l’autor de l’article abans citat)

A partir d’això el senyor de Fluvià va proposar tres aspectes fonamentals: les armes dels Palafolls (que ja figuraven i s’adequaven al present escut), les dels Cabrera, una de les principals cases que va tenir influència sobre Malgrat, i una torre envoltada d’aigua que simbolitzava, és clar, la Torre del Turó del Castell.

He dit que no parlaria amb tecnicismes heràldics, però per a que us en feu un tast presento el text que es va enviar des de la Generalitat per explicar l’escut proposat: “Escut caironat truncat i semipartit. Al primer, d’argent, una torre oberta de gules somada a un mont d’or movent de la punta i ressaltant sobre un mar d’onades d’atzur (la torre del castell); al segon, faixat de gules i d’argent, de sis peces, les d’argent sembrades de creuetes d’atzur (armes dels Palafolls); i al tercer, d’or una cabra arrestada de sable, la bordadura de vuit peces també de sable (armes dels Cabrera). Per timbre una corona mural de vila.” (atzur: blau; argent: blanc-platejat; or: groc-daurat; sable: negre; gules: vermell)



Doncs la història acaba per culpa, com de tantes altres coses, d’un silenci administratiu de cinc mesos per part de la Generalitat, que esperava una solució més lògica per part de l’Ajuntament de Malgrat que va seguir amb la seva proposta il·lògica i incoherent (opinió meva, i, val a dir, de força més gent entesa en el tema).

Cal afegir que des de la Generalitat no s’accepta el present escut, i la batalla ha durat fins fa pocs anys, que la Generalitat va demanar un ultimàtum al present govern municipal i aquest va continuar presentant l’escut que ara podem veure guarnint cada document de l’Ajuntament. Es pot dir que Malgrat té un escut il·legal o no acceptat.

Així doncs us he narrat la última pàgina d’un llibre que comença amb un escut en forma de mà, si no heu quedat saturats d’heràldica podria dedicar un futur post als escuts antics de Malgrat (que n’hi ha uns quants).

Així la resposta a la pregunta que vaig plantejar queda clara: les armes dels Palafolls. Felicitats i punt als que hagueu contestat bé!

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Realment sorprenent...

Anònim ha dit...

Talment a com tenen al poble enganyat amb el terme socialista que diuen representar, les seves portentoses martingales arriben fins i tot a l'extrem de manipular i interpretar els aspectes totèmics i simbòlics de la tribu. Són una colla de trinxeraires ignorants i corruptes de la més baixa estofa.

Anònim ha dit...

Al tanto, segons les dates aixo arrela d'epoca Pepito Mora.

Realment seria un xoc canviar l'escut, crec que seria massa trasbalssador.

Anònim ha dit...

Em fa molta vergonya tot això, i això que no hi tinc res a veure. Crec que s'hauria d'adoptar l'escut proposat per Armand de Fluvià, que ja va guanyar una batalla legal contra l'ajuntament de Barcelona perque el senyor Maragall també s'havia inventat un escut, passant-se pels collons mil anys d'història. Però podria ser pitjor, l'escut podria tenir una bandera espanyola, una bola de petanca i un pal de majoret, i la foto d'un quillo, ben a gust de la ignorància i la xabacaneria socialista.

Anònim ha dit...

Tampoc és qüestió d'ignorància com sí de congruència.

La veritat, amb sorpresa dic que és la primera notícia que tinc d'això. Opino com el del primer comentari.

Anònim ha dit...

Voto decididament per l'escut proposat pels experts, ens identifica més i és molt més original que el q tenim ara. Q s'hauria de fer per posar el tema sobre la taula altra vegada? Anar al ple i preguntar pq són tan tossuts quan els experts ja s'han pronunciat?

Anònim ha dit...

La veritat és que intentar posar un tema com aquest sobre la taula dels nostres mandataris és difícil.

Ja han deixat passar l'oportunitat darreglar-ho. Suposo que haurem d'esperar a un govern més conciliat amb la nostra història local.

Anònim ha dit...

Crec que ara sería un bon moment perque els d´Esquerra es mullesin una mica

Anònim ha dit...

El que s'hauria de fer és arreglar-ho, no buscar conflictes innecesaris.
Malgrat té un escut que no l'identifica, i això és un fet clar.
Solucionem-ho.

Anònim ha dit...

Un altre sorprès s'apunta al clan.
I jo que lluia orgullós aquest escut!
Gràcies per la llum Sentinella

Anònim ha dit...

Com diu el primer anònim del teu reportatge, sentinella, "sorprenent".
Jo per raons personals encara hauria de dir "repugnant" o "impresentable". O "desconcertant", perquè sembla com si una qüestió com aquesta, tan diàfana, clara, transparent...no comportés cap problema, més enllà de donar d'alta un escut apropiat i de baixa el tronat que tenim. Potser entre tants altes problemes el nostre ajuntament també té el de la indolència.
Ja fa més de vint anys que un grup d'estudiants, aleshores, d'història i de filología, havíem advertit la "cagada" municipal. N'havíem parlat desenes de vegades amb l'ajuntamet, amb l'expert Armand e Fluvià, etc. I tot i que tothom està d'acord que l'escut actual és un nyap --i és plè d'errades "heràldiques", ningú no ha mogut un dit per canviar-lo. Passen els anys i es malgratencs continuem essent ciutadans d'una innexistent Vila-reial de Malgrat (això en síntesi diu l'escut actual en la codificació heràldica). I com si res el nostre ajuntamnt admet un mandat rera l'altra aquesta mixtficació. Potser és que em tingut alcaldes acomplexats que encara que sigui fals, s'estimen més ser "reials" que "vescomtals". Coses del glamour.
Però que consti que la història, tan tossuda,diu una altra cosa.

Per acabar, sobe l'alternativa: d'entrada potser podries obrir un concurs d'idees --fa molts anys nosatres vàrem suggerir que es fes un concurs de dissenyadors per triar-lo--, perquè l'heràldica, encara que no ho sembli, ofereix un cert marge i admet l'innovació i la modernitat. A mí la proposta del doctor Fluvià no m'agrada: hi veig massa informació menuda i una presència excesiva de la Cabreta dels vescomtes de Cabrera. Però evidentment és l'alternativa més fonamentada. A més dona el color adeqüat a les armes dels Palafolls --que el nostre escut actual va invertir !.
Però a mí m'agradaria quelcom més senzill i modern: el cairó (rombe), partit amb les armes de Palafolls a la meitat inferior i unes ondes de mar a la superior. Un record pels orígens, els Palafolls, i un altre per l'element natural que és aquí abans que nosaltres hi fossim i que hi serà quan ja haguem marxat i, em temo, encara tinguem l'escut Mora-Sanpere.

Anònim ha dit...

No pateixis, ara tenim molts lius al cap però quan s'estabilitzi tots els maldecaps que ens donen els actuals mandataris ens podrem posar mans a la obra.
Suposo que només caldria una plataforma ciutadana que concensués el canvi pertinent amb els governants.

O potser ens donen una sorpresa i fan els canvis sense moltestar a la gent sensible!

Anònim ha dit...

I viuen tant tranquils mantinguent a tot el poble enganyat...
Em sento enganyat, he fet servir sempre un escut que realment és il·legal...