10 de juliol 2008

Resposta a la 24ª pregunta:

"El poble de Malgrat s'ofega, necessita zones verdes i Parcs per jugar-hi els infants, espai pels grans i descans pels vells; cal que tots (...) vinguin aquesta tarda a les 7 a la manifestació pacífica que s'organitza davant de Can Campassol"
"UN POBLE SENSE ZONES VERDES ÉS UN POBLE MORT! SI GUANYEM AQUESTA, EN GUANYAREM D'ALTRES!"
(Malgrat, 27 d'agost del 1977; Assemblea de Malgrat)

Aquestes crides que potser ara ens sonen fresques i properes daten de quan la família Campassol va voler convertir el claustre d'ursulines d'estil indiano que es trobava al que avui anomenem Can Campassol en un bloc de pisos. No ho van aconseguir en part: el poble es va rebotar i va aconseguir aturar les màquines quan mig edifici estava ja destrossat, tot i això es va aconseguir salvar el parc i el que en quedava de la magnífica construcció va ser tret per perillós. L’endemà de començar les obres els treballadors es van trobar amb tot el poble de Malgrat bloquejant les màquines i dormint entre el que quedava de l’arquitectura; l’alcalde Martí Aldea va ser pressionat i manifestacions de més de dues mil persones l’acompanyaven cada dia a casa. Tot i això no volia cedir i per tant es va perdre el que era la única casa d’estil indiano de Malgrat, i curiosament ho homenatgem anomenant la plaça o parc com a Can Campassol, família que per especulació urbanística ens va negar el privilegi de gaudir d’aquest espai, val a dir, com tants altres han fet.

Fets com aquest ens haurien de fer obrir els ulls i despertar l’alerta, si perdem una peça patrimonial no la podrem recuperar mai més.

Per a més informació consultar l'article de la revista "Presència" del Setembre de 1977 (pp. 20-21) fabulosa per l'anàlisi a diari que fa dels actes. Així com el dossier del Matinal d'Història Local que parla de la migració catalana a Amèrica, concretament el de 2004 i l'article d'Àngel Sody. Totes dues publicacions es troben a l'Arxiu Municipal.
Un tema del que tot malgratenc s'hauria d'il·lustrar, interessant i energètic!

"Nosaltres, malgratencs, conscients del necessari que és per a la salud pública i el benestar de tota persona, l'existència de zones verdes a la nostra població, degut a l'augment constant de densitat de població i la desaparició de patis de les cases particulars per l'abús de construcció, demanem al Consistori: Que s'abstinguin de donar permisos d'obres en llocs on l'existència d'espais verds siguin nuls o problemàtics.
Que preservin els que ara tenim.
I referint-nos a Can Campassol, motiu d'aquesta reacció popular, considerem que cal comprar-la o si més no, que no es doni cap permís d'obres fins que persones més representatives ho facin.
Som conscients que per a aconseguir aquests terrenys caldrà fer una despesa pública, però que convenientment raonada i amb una clarificació dels comptes municipals, podrà fer-se. Però volem que ho facin persones representatives, per nosaltres triades i que estiguin al servei del poble, que fixin i distribueixin de forma justa la forma d'aconseguir-ho". (Maniifest titulat "La casa ha de ser del poble" (1977))

Per tots els que heu considerat difícil la pregunta, em sap greu! La propera també va difícil, però poser a la següent... sort!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres clar!
Ara que ho dius tot lliga, una bona preugnta la que vas formular, quina mala llet.

Em recorda a lo de l'arbreda de can feliciano, d'aqui uns anys també ho recordarem com una gran pèrdua?

Anònim ha dit...

ILU