01 de juny 2007

Una bona ploguda....

Dades curioses les que m'ha enviat en Joan Bosch, lector i participant del blog. Sembla ser que hi va haver una època en que La Tordera portava força aigua, i que una mala tempesta va arribar a causar grans destrosses al nostre Poble. Així consta en un parte que va fer un habitant de Sant Vicens de Montalt:

"En lo any 1617 foren grans diluvis en Cathalunya [...] La Tordera
arribava a Malgrat, que per tot lo pla, fins a mar y per los carrers
anaven ab barques recullint lo que la aygua aportava"

És curiós pensar que aquest riu (que avui dia quasi ni es veu aigua) va ser navegable, i que els romans el tenien per un riu considerable: "Prop de Blanda (actual Blanes) hi desemboca el riu Tarnum" (també conegut com a Arnum o Larnum); i que el que cita aquest parte és només el fet de que el riu va tornar a ocupar tota la zona que li pertanyia a l'antiguitat, quan tot el que quedava per davant del Turó del Castell eren aiguamolls creats per el delta.
Animo a tothom a participar en aquest blog!

3 comentaris:

Jordi Mercader ha dit...

Dues coses em criden l'atenció:

1. "En lo any 1617 foren grans diluvis en Cathalunya [...] La Tordera arribava a Malgrat"... Aquest comentari de quin any és? Perquè per aquelles èpoques el nostre poble no era Vilanova de Palafolls? Per la informació que tinc, Malgrat és un nom més antic que Vilanova de Palafolls, però sorprèn que un "parte" inclogui el nom popular i no l'oficial.

2. Els aiguats i riuades. Em sembla que no fa pas tant, cap als anys 40 del segle XX, ja hi va haver un aiguat important que va fer desbordar la Tordera i les inundacions van arribar a Malgrat. La Tordera és com una enorme riera (he sentit dir que per aquest motiu el nom del riu és en femení) i és possible que aiguats que es repeteixen de l'ordre d'un cop cada 100 anys (o 200, o 500) provoquin inundacions extraordinàries. Aquestes dades, encara que no ho semblin, son molt importants per a la planificació urbanística d'un territori. Segons quins equipaments o infraestructures no es poden instal·lar en zones inundables amb un període de retorn que no sigui prou llarg. I l'única manera de conèixer períodes de retorn de l'ordre de segles és mitjançant aquests registres històrics.

En fi, que la recerca continui!!

Anònim ha dit...

I les inundacions es repeteixen regularment?
Si ara ens arreplega una inundació d'aquestes no sé que faríem!

Anònim ha dit...

A en Jordi:
Malgrat deixa de ser Vilanova de Palafolls abans del 1400.