20 de maig 2007

El naixement de la rectoria:

"Al constituir-se Malgrat en parroquia, l'Universitat, com s'és fet notar, va obligar-se a facilitar casa apropiada al nou rector, i en compliment d'aquesta obligació concreta va llogar al principi i poc temps després en comprà una que fou d'Angela Saura, segons acta notarial de 21 de setembre de 1621; en qual document es consigna ben clarament que'l comprador tindrà franc camí de cavalcadura pel portal de l'eixida sobre l'erm i era adjunta a la casa.
Al vendre's dit erm i era a Jaume Furest, es ratificà l'expressat dret de passatge, com consta per altra escriptura de 20 de setembre de 1626.
Més tard, el rector Mossèn Miquel Bosch es queixà a l'Universitat de la manca de comoditat en la casa que ocupava, com també dels inconvenients de no ésser apropiat del pàrroco per a fer-hi millores, per lo que, als 25 de desembre de 1632, l'Universitat convocà a sò de campaneta a tot el poble al cementiri, i havent-s'hi deliberat sobre lo damunt exposat pel senyor rector, s'acordà donar-li possessió i der-li cessió de la casa dita i de dos cossos que l'Universitat posseía, per hort, esbarjo i expansió, qual hort tindrà aproximadament sis quartants; quedant des d'aleshores lliure l'Ajuntament de tota obligació respecte a l'habitació del seu rector.
La referida casa rectoral està situada al carrer de Passada, enfront del de l'Iglesia." (Fragment de "La Vila de Malgrat i sos contorns")

I avui dia encara la trobem al mateix lloc, això sí, renovada recentment de cap a peus. Amb el seu hort que han aprofitat tots els mossens que hi han passat.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla que el mossen Enric no el treballa l'hort.

Anònim ha dit...

A mi em sembla que si que hi sembra. No recordo qui m'ho va dir, però algo em sona.

Anònim ha dit...

Jo tinc entès que el seu pare hi treballava. Però ara no sé...

Sentinella en vetlla: ha dit...

Amb aquesta entrada no tenia previst que s'obrís cap debat o comentari (que molt bé si es fa!) però el que no m'esperava és que es dirigís per aquesta branca.
Reconec que estic sorprès!

Anònim ha dit...

Mn. Enric té altres ocupacions que cuidar l'hort de la rectoria. Ell és un home d'estudi i reflexió.
Li porta un home de confiança que el cuida i li treu rendiment per ell i per l'Enric.

Anònim ha dit...

Ara més que rectoria s'hauria de dir Casal parroquial o equipament parroquial ja que ha deixat de ser només la casa del rector. Mn. Enric va fer una gran obra adaptant-la als nous temps i a les necessitats del moment.

Anònim ha dit...

Ben dit!
Ara segur que el sentinella creu que el debat és fructífer.
No té cap sentit discutir sobre la collita de Mn. Enric, però veure com evoluciona la rectoria sí que és interessant.

Anònim ha dit...

És més apropiat anomenar-lo "Casal parroquial catòlic" o "Equipament parroquial catòlic" per adequar-ho millor als nous temps. No estem parlant de cap monopoli oi?

Anònim ha dit...

L'última edició del diccionari de la llengua catalana defineix la parròquia com a "circumscripció territorial bàsica de l'organització de l'Església catòlica, vinculada a un temple i servida pel rector". Així que de monopoli res.És el que hi ha company/a!

Anònim ha dit...

Parròquia és també:

2 f. [LC] Conjunt de parroquians d’una botiga, d’un establiment públic, etc. És botiguer de fa poc però de seguida s’ha sabut fer una bona parròquia.

http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada

Si les paraules son patrimoni cultural de tots, algú s'ha apropiat del significat etimològic del terme Parròquia: veí+residir. Pregunto?

http://ec.grec.net/lexicx.jsp?GECART=0100213

Anònim ha dit...

Pel context de l'article ja es veu de què es tracta. No cal ser tant puntillós.

Anònim ha dit...

Aquest tio no es puntillos, es altre cosa.

Anònim ha dit...

Jo crec que s'està generant una mica de mal rotllo i crec que és innecessari.
Tornem als orígens del blog! és una reivindicació!
Vam començar molt moderats tots plegats, sense pujar el to de veu, i va anar tot sobre rodes.Hauríem de continuar així.

Anònim ha dit...

Les meves disculpes als habituals de la llista i gracies sinceres al sentinella per la seva paciència i a la Donzella per la seva voluntat mediadora en el "conflicte" deixat enrera. Al llarg de mesos ja, he fruit i he aprés quasi més de la història de Malgrat que al llarg de tota la meva vida, i son uns anys, el blog creat pel sentinella no fora res sense l'aportació de tots plegats per mitja de l'enriquidor debat que es genera al voltant dels fils que es proposen.
Les meves intervencions sempre he intentat fer-les dintre dels paràmetres de respecte i anàlisi sincer al/s temes proposats, com ho és aquest que ens ocupa i sembla que algú/ns pretenen tallar amb desqualificacions directes i breus sense entrar en l'autèntic debat a fons de les idees. Francament si el que pretenen aquestes gents és parlar només de flors i violes o de l'us a donar a l'antic picaportes del cancell de la rectoria, el meu desencís serà total i lamentant-ho molt reprendré el tema que realment m'apassiona i que no és altre que l'estudi seriós del sexe dels àngels.
Salutacions a tots.


____________________
P.D.: Sincerament desitjo que no sigui la meva última aportació al blog. "Centinella" tindries que modificar "vilanova de palasfolls" del peu de foto, crec jo.

Sentinella en vetlla: ha dit...

Gràcies per les teves aportacions Serf, és d'agraïr la teva presència en aquest blog, com la de tants altres que hi dediquen el seu temps i opinions.
En quant a vilanova de palasfolls, et refereixes a la minúscula o a la "s" de palasfolls? En un text escrit ho vaig trobar escrit així, d'aquesta manera hi donc un caràcter més historitzant al escrit de peu de foto. Et puc assegurar que no és invenció meva.