22 d’octubre 2010

Crònica d'un mossèn:

M'ha caigut a les mans un exemplar de l'edició que Pere Trijueque va fer d'un llibre d'anotacions que mossèn F. Paradeda va realitzar durant la seva estada com a rector a Palamós.
Es tracta d'un compendi de notes que per si soles no tenen gaire interès (dades referides a la vida quotidiana i històrica de Palamós), però si les posem en relació al personatge i la seva vocació d'historiador ens permeten aproximar-nos a la seva metodologia. I això desperta sorpreses al descobrir-lo un fascinat de la meticulositat al recollir dades, de la consciència de deixar en constància els fets de la seva època, de la història local en un moment que no es valorava com avui dia, etc. I a més descobreix certes sorpreses sobre el personatge, com per exemple que va ser l'únic rector dels pobles de la zona que va continuar fent missa durant la Setmana Tràgica, o que va ser un rector molt actiu i va impulsar moltes reformes i activitats.

Per acabat, agrair a qui me l’ha fet arribar i a P. Trijueque per la tasca.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sentinella. Avui llegint el som-hi he descobert que Malgrat té un himne de disputada i incerta autoria. Que podries facilitar-nos la lletra, si et plau i ho tens assequible?
Gràcies.