19 de juliol 2010

Fira entre cometes:

Al seu dia vaig anar a la fira renaixentista de Calella, una fira amb sentit, carregada d’aquest sentit i que el transmetia. Ben feta, ben organitzada, excel•lent dins la senzillesa, i adaptació històrica impecable.

Vaig a la “fira” de Malgrat, quelcom que volia ser una fira marinera en els seus inicis. Ara només es salva per una modesta cantada d’havaneres i quatre, literalment, quatre, parades d’artesania. Tot lo altre desprèn un aroma xavacà, axarnegat al més pur estil “lolailo”,digne d’un poble turístic de trenta-vuitena categoria, repetitiu (que genera, com s’ha pogut comprovar, el desgast d’afluència de públic), i lo pitjor de tot, sense cap missatge a transmetre, pura i simplement comercial i ociós de nivell baix, cap contingut cultural o missatge.

Una llàstima d’imatge que dóna el nostre poble. Una oportunitat mal portada a la pràctica: amb poques ganes o amb poc pressupost. Però qui hi surt perdent és tot un col•lectiu que s’anomena malgratencs i ho deuen viure amb vergonya.

Criticar per criticar? No. Aporto proposta: el mateix diumenge es feia la missa de la germandat marinera de la Verge del Carme i una ballada de sardanes, a la mateixa hora la cantada d’havaneres de la “fira”. Hauria estat molt senzill agrupar les tres activitats, o almenys els dos concerts (que és del que en té constància l’ajuntament, cosa que sorprèn encara més la seva solapació), i organitzar tota la fira tenint-ho en compta. Només per això ja hauria estat una mica més marinera i cultural. Ja no parlem de si s’hagués buscat paradistes de més qualitat! Tantes coses passen pel cap... i sempre sembla que es faci la que consideres pitjor de totes...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

doncs dissabte a la tarda no hi cabia una agulla. Per cert, aquest bloc no parlava del patrimoni? Una mica d'autocrítica també estaria bé de tant en tant. bé, quan publiques alguna cosa que últimament sembla que no fots ni brot tu tampoc.

Anònim ha dit...

De les parades existents... n'hi havien veritablement d'artesania... i d'altres de reventa... manca una mica més d'implicació per part de l'adminsitració en demanar veritables ARTESANS, i que mostrin el procès de fabricació, així com un veritable gir total a les fires que es fan en aquest poble...

Neus Serra ha dit...

Bé, la crítica sempre és bona per despertar els que dormen. Coincideixo bastant amb el teu punt de vista i no parlo per parlar, doncs dels seus inicis en sabem alguna cosa. Coordinar les activitats d'aquest poble? Ui, demanes massa.

Anònim ha dit...

Él/la primer comentari, sembla la rabieta típica d'aquell a qui li has trepitjat l'ull de poll.

Anònim ha dit...

Aquest primer espavilat anònim deu ser un admirador de l'agència Lince, la que fa apreciacions en funció de qui paga l'estudi de participació.

Anònim ha dit...

La fira, enveja de les de la comarca, gestionada per persones altament qualificades, amb pressupostos modèlics, amb un treball excepcional. Un model a exportar, junt amb les seves capdavanteres. Envieu informació a Esperanza de Madrid, he perdut el seu mail,per que facin el seu fitxatge.
Gràcies