31 de juliol 2008

Malgratencs pel món:

Per Andorra i la seva cultura han treballat uns malgratencs (notícia a continuació).
Aprofitem per felicitar al professor Quim Garriga per la fabulosa recuperació de la meningitis que va patir. Ell també ha participat en el estudi de l'art modern d'Andorra (ho dic perquè a la notícia només es cita al cap, en Joan Bosch; que també el felicitem pels seus treballs i l'esforç que ofereix a l'estudi del patrimoni malgratenc).
Felicitats per la feina a tots dos i la resta de l'equip!


Investigadors de la Universitat de Girona cataloguen els retaules andorrans dels segles XVI, XVII i XVIII
El govern andorrà ha encarregat aquest projecte al grup d’investigadors que, dirigit pel professor Joan Bosch, compta amb una dilatada experiència en l’estudi de manifestacions artístiques de les èpoques del Renaixement i el Barroc a Europa. Els treballs han començat aquest estiu i s’allargaran fins el mes de maig de l’any que ve.

L’objectiu dels investigadors gironins és catalogar aquest patrimoni retaulístic i fer una acurada descripció de cada conjunt i peça. El fil conductor d’aquesta anàlisi crítica serà la definició de les obres d’acord amb la tradició artesanal del moment influïda pel context històric, econòmic, religiós, polític i social. Els treballs s’avaluaran tenint com a referent les persones que van encarregar els retaules, és a dir, s’observaran amb els ulls de l’època. Al mateix temps, el grup de la Universitat de Girona buscarà les possibles connexions dels retaules amb els tallers actius fora de les valls i amb la cultura gràfica internacional procedent de punts com Flandes o Itàlia.
Segons Joan Bosch, una de les peculiaritats d’aquestes peces és “la possibilitat fascinant de trobar-les in situ encara avui, presidint les esglésies romàniques”. El professor destaca també la complexitat d’analitzar uns productes allunyats de la producció d’avantguarda i dels camins més fressats per a la difusió d’imatges i temes. “Això representa que l’investigador ha d’apropar-se a la mirada de l’època per fer-ne una valoració crítica i ajustada”, explica Bosch.
El Grup d’Art Modern de la UdG està format per un equip coordinat de professors i investigadors amb una àmplia experiència en tasques de catalogació. El grup ha comissariat i col·laborat en projectes expositius destacats i ha escrit assaigs per nombroses exposicions amb el fi de divulgar el patrimoni artístic. A més a més, forma part del consolidat grup d’investigació Cataluña en la encrucijada europea de las artes del Renacimiento (1450-1640): Itinerarios, fortuna y recuperación de un patrimonio, del Ministeri de Ciència i Tecnologia; i també participa en un dels grups més antics de la Generalitat de Catalunya anomenat Art del Renaixement i del Barroc a Catalunya.
Font: UdG
(29/07/2008)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un bon susto que ha acabat bé.
I en quan a la vostra feina: seguiu així!