05 de febrer 2008

No es va quedar en "El Callao":


És avui que fa 143 anys de l’assassinat d’un malgratenc que els temps el porten considerant un heroi. Recordem-lo.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquests bandarres poca-soltes que manen, s'inflen, descansen i a sobre cobren, podrien fer l'esforç de retre-li homenatge traient les males herbes que decoren el mosaic commemoratiu en el seu carrer.
Ei!, si pot ser eh!

Anònim ha dit...

Ja les van treure, tot i així la cofradia de mariners i de la Mare de Déu del Carme hauríen de celebrar-ho.

Visca el Caporal Fradera!
Viva la Marina!

Anònim ha dit...

Ni heroi ni res, només és un militar que va morir "defensant" les possessions del imperio, unes possessions conquerides a sang i foc. Cap militar es mereix el nom d'un carrer, perquè pels espanyols serà un heroi, però per la gent contra qui va lluitar i va enviar a la tomba abans que ell només serà un soldat manat per colonitzadors assassins i cobdiciosos, que a sobre el van abandonar i després se'l van fer el seu heroi, per poder tenir alguna "gesta" per recordar d'una guerra perduda.

Anònim ha dit...

tinc ganes que d'una vegada treguin la placa, l'enviin al museu i li canviin el nom al carrer, que el record de les discutibles "hazañas bélicas" del pobre caporal, víctima noble però poc heroica de les innobles guerres colonials passi a ser només un bell patrimoni dels seus descendents --ells tenen tot el dret a sentir-se orgullosos o no dels seu avantpassat--, però jo voldria que el carrer tornés a dur el nom antic de carrer d eles alobes.

Anònim ha dit...

A la marina "imperial" que la donin pel sac, i en quant a la confraria de pescadors tres quarts del mateix per no haver estat capaços de salvaguardar ni tant sols el més bàsic del seu àmbit, és a dir, el peix. Així de clar és i ho dic!

Anònim ha dit...

Sentinella: Ja feia temps que no treies aquest personatge a debat

Sempre surt escaldat!

Anònim ha dit...

El nom de Carrer de les Alobes, a mi m'agrada

Anònim ha dit...

Pobre home, es devia allistar per menjar més o menys bé i rebre instrucció i potser fer carrera.
Els catalans omplien l'exèrcit espanyol en aquells temps.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Sentinella en vetlla: ha dit...

- Censura d'insults -

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb tots ells critics crics ambers el caporal,pero jo soc mes critic i du amb els crapulas de la cofradia del carme,Carrer de les Aloves hauria de ser el seu nom.

Anònim ha dit...

Tots aquests que critiqueu el personatge, us faig una proposta, aconseguiu vosaltres fer alçar el nom de la nostra ciutat. Ell ho va fer i per això el recordem.

No em poso en cap bàndol, evadeixo el debat.

Anònim ha dit...

capo: de veritat creus que fora de Malgrat, algú coneix el poble com el poble del caporal Fradera ?, tu creus de veritat que un personatge d'aquesta mena dona algun prestigi a Malgrat ?

Em sembla que Malgrat és més conegut per ser el poble del Cirineu que el del pobre caporal Fradera, mort per culpa de les dèries colonials d'una Espanya patètica.

Valdria més preocupar-se per recuperar i homenatjar els noms dels malgratencs morts per causes nobles: els innocents que van morir a les guerres d'Àfrica, els que van lluitar contra el feixisme durant la guerra civil, els que van participar a la guerra mundial per continuar la lluita contra el feixisme, tots els perseguits per qualsevol mena d'intolerancia...aquests si mereixerien el nostre reconeixement.

Anònim ha dit...

Ara farem un monument a la F.A.I i a la C.N.T per ser tant collonuts i per tinguer tanta manya per encendre fogueres.

De que tens gelos?
Deixa't estar d'anti-feixistes i soldadets de foto, et fot que el caporal Fradera tingui gloria de veritat, els comunistes sou així només voleu fer la vostre memòria historica, només voleu recordar als vostres, deixa de donar la llauna amb les teves histories de makis, què tothom que s'informi una mica ja sap el que eren els desertors a l'exèrcit roig.
Anar a cremar esglèsies si que era una causa noble i no el que feia el cabo a Perù....

Anònim ha dit...

i que hi feia el cabo al Perú ?:

ajudar al progrés de la gent, lluitar contra l'opressió colonial ?
contribuir al progrés de la societat peruana ?
treballar per la justícia social ?

Digue'ns, sietplau, alguna acció, alguna idea, alguna contribució meritòria del pobre cabo al seu temps, quelcom que ens pugui fer sentir orgullosos d'aquest malgratenc.

En temo que us heu inventat un heroi de paper, amb peuets de fang, sense cap consistència !

Anònim ha dit...

Ara ja ho entenem, la seva força i heroic valor li venia directament subministrada pel Pare Sant al ser tant bon minyó i assistir a missa regularment tots els diumenges i festes de guardar. Quins grans arguments els teus oi, anònim 13:40:00!!!