14 de setembre 2007

Un re-assessinat:



A principis d’aquest estiu, a la rotonda nova de la carretera vella d’anar a Blanes, una mica més enllà del barri “El matadero”, es va eixamplar el nostre museu local. Pels que no conegueu la ironia es tracta del comportament polític del nostre municipi, que es dedica a col•locar per motius estètics peces i màquines històriques i patrimonials del nostre Poble (o no, perquè també resulta estúpid posar-hi plaques si no hi pots accedir a peu) a les noves rotondes, segur que ja en coneixeu els casos del motor diesel i la màquina tèxtil (recordar coses que s’han carregat és una ironia molt típica del nostre ajuntament, li dedicaré un escrit només a aquest tema, però un altre dia).
Doncs bé, a la rotonda ja citada, hi han desplaçat la creu que poques persones coneixien i que es trobava a prop del club de tennis que el situem més cap a Blanes. Aquesta creu estava perfectament col•locada en el lloc on era, i no per caprici meu, m’explico: no es tracta d’una creu de terme (per marcar territoris i protegir-los dels mals esperits) sinó d’un monòlit que senyalava el lloc on va morir un honorable malgratenc del qual es diu que va fer molt pel nostre Poble com a regidor (sinó, segurament, no se li hagués respectat aquest monument), marcava un lloc concret. Ara s’ha descontextualitzat, i especulo (no ho sé segur) que si se’ls hi demanés als que l’han tret que la tornin al seu lloc no sabrien col•locar-la en el seu punt concret (que és on ha de ser).
Per conèixer el seu valor aconsello que llegiu el text de la imatge, amb referència incorporada. Ja avanço, però, que no es tracta d’un gran valor artístic mundial, ni de ressonàncies nacionals. Es tracta d’un valor que podríem anomenar Amor Local, i és aquell valor que desprenen les peces que un Poble s’estima però que solen no ser capaces de generar ingressos (senyalo aquest apunt final perquè avui dia marca el que es conserva i el que no en un Poble).
Doncs aquesta creu s’ha portat a la rotonda, descontextualitzant-la, per tant matant el seu significat. En aquesta rotonda, a més, corre el perill de destruir-se pels fenòmens atmosfèrics (la pluja ja està fent córrer l’òxid), per qualsevol borratxo o desvariat que s’hi enclasti amb el cotxe (com sol passar) o que un lladre se l’endugui (ho dubteu? hi ha grans col•leccionistes de creus de terme com aquesta). Continueu esperant i ja veureu.
La meva proposta seria fer una rèplica exacte en el lloc on era i desenvolupava la seva funció ( que ens explica en Joan Farré al final del seu text) i guardar l’original per exposar en el futur (tinc esperança) museu de Malgrat (que tots els partits menys un portaven al programa electoral i ara resulta que cap recorda), com una de les peces més històriques i documentades que tenim.
A vegades, quan penso en el “més enllà” tinc esgarrifances de imaginar tota la gent que pot estar-nos observant i veient com ens burlem de la seva mort i de la suor que van vessar pel nostre Poble. Està clar, que s’ha tornat a matar al Doctor Sarrà.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha una tesis que en parla d'aquest doctor


http://www.tesisenxarxa.net/TESIS_URV/AVAILABLE/TDX-1016102-125835//tesijorgeescuder.PDF

Metges cirugia.

Ramon Serrà - ........... mort 2 desembre 1849
novembre 1803 es casà amb Maria Antònia Olivé, ambdós solters
i el 1804 es testimoni del casament de Juan Matas i Francisca Villa.

Arxiu parroquial Sant just i pastor de Barcelona.

Anònim ha dit...

COM ÉS POSSIBLE QUE UN AJUNTAMENT ACTUÏ AIXÍ! (escric en majúscules per mostrar gràficament lo encabronat que estic)
ON VIVIM! A LA SELVA DEL CONGO O EN UN LLOC CIVILITZAT ON LA GENT ÉS CONSCIENT DEL SEU ENTORN!
QUI SAP QUI COLLONS ÉS EL RESPONSABLE D'AIXÒ, A QUIN REGIDOR M'HE DE DIRIGIR? ÉS DIGNE D'OBRIR UN EXPEDIENT I QUE MEDITI SOBRE EL QUE ESTÀ FENT, SI ÉS RES MÉS QUE GUANYAR DINERS O TREBALLAR PER UN POBLE!
ALGÚ AMB ELS PERTINENTS ESTUDIS EM POT DIR SI TRACTAR AIXÍ AQUESTES PECES O LA MORT D'ALGÚ ÉS DENUNCIABLE?
ÉS QUE EM FAIG CREUS! QUI N'ÉS EL RESPONSABLE? SI HI HA QUI M'HO PUGUI DIR QUE HO FACI, SIUSPLAU!

Anònim ha dit...

Ai,ai, ai... parleu amb el nostre "indefinit" arxiver... que alguna cosa hi té a veure, però sense mullar-se gaire, que no li toquin el crostó.

Anònim ha dit...

La propera rotonda del poble anirà "decorada" amb la magnífica paella oxidada que el parent? de'n Viñolas ha de llençar.

Anònim ha dit...

Sentinella, permetem la gosadia de demanar-te una transcripció del text original del Som-hi, si t'és possible, ja que l'escanejat de la foto un cop ampliada és del tot illegible i crec que fora important tenir aquesta informació de Joan Farré a l'abast de tothom per un millor coneixement del tema.

Anònim ha dit...

No he dit res, clicant sobre la foto es pot llegir perfectament, no aixins si l'exporto a una carpeta per posterior ampliació. Dispenseu per la precipitació.

Anònim ha dit...

El regidor de obres públiques és en vinyoles, suposo que és ell el responsable. L'arxiver qué vols que hi faci? Aixó és cosa dels regidors.

Anònim ha dit...

"Manteniment de les vies públiques de la calçada (154.504m.l.), asfaltat i voreres, mobiliari urbà, de les instal·lacions esportives municipals i edificis de la corporació (46)"

Aquest és un dels punts d'actuació del regidor d'obres públiques (sr- Vinyoles), o sigui que sembla ser ell el responsable.

Anònim ha dit...

15/09/2007 09:52:00
Dius el responsable, però deus voler dir l'irresponsable, oi?

Anònim ha dit...

Molt bé la inclusió de videos al blogg, el document de l'alcaldessa fumant en una dependència Municipal incomplint la normativa al respecte, la situa en el precís concepte del que entén ella per complir les normatives oficials vigents.

Això no és motiu de querella? Aquesta dona, la que fa complir la llei, està per sobre de la llei? M'he perdut...

Anònim ha dit...

El que hauria de ser il·legal és el que s'ha fet amb la creu, s'està destruint de mica en micam(no de cop per no causar escàndol)! això és una falta de respecte i una pràctica massa usual en aquest poble. Perquè els hi fa nosa el patrimoni? No hi ha cap malgratenc en aquest ajuntament que ens governa?

Anònim ha dit...

No us enfadeu. No hi ha motius per atavalar-se. Confieu en la proverbial intel.ligència del nostre equip de govern. Segur que a hores d'ara ja hen pensat la mateixa solució que jo proposo: avisar un picapedrer de bon ofici per que afeigeixi les següents paraules a la inscripció original:
(hi ha dues alternatives, les indico entre els claudators)

murio en este sitio [MAS O MENOS]
[MAS O MENOS] murio en este sitio

Llàstima que el text no fos en català. Aleshores la millor opció, clarament, seria:

va morir en aquest lloc, pam més, pam menys

Ja veieu que tot té solució, rondinaires !

Joan Bosch

Anònim ha dit...

Quina sort tens de prendre-t'ho amb humor... a mi ja m'estan fent agafar una castanyada!
I doncs, el responsable qui quedem que és, en Vinyoles? és que em sembla que som forces els que ens interessa......

Anònim ha dit...

I segur que s'han quedat tan panxus!
Com la poden pifiar tant i no adonar-se'n! Estem fent una feina que no ens toca, ells cobren per tenir cura del poble, i al final és el poble qui ha de tenir cura de que els que cobren no s'ho carreguin!
Això és intolerable i Malgrat s'està cansant.

Anònim ha dit...

Vinyoles... t'haurem de tocar el crostó...?
Entre els esports (bàsquet sobretot) i les rotondes que ens estas montant...
Ara, si tens que fer res més, siusplau, avisa'ns, que t'aconsellarem, sembla que et fa falta.
Per cert, vius a Malgrat de Mar, un poble costaner situat a l'extrem nord del Maresme, ok? I dóna la casualitat (res més perquè de mèrits...) que n'ets regidor: personatge que treballa per el poble,ok?
Bé, espero deixar les coses clares, potser no ho sabies...

Anònim ha dit...

Cinc o sis pams, pam més pam menys, és el que li ha crescut la panxa a nen Viñolas des de que és regidor. Son les servituds del càrrec, sopars de treball, Cortijos varis, de bar en bar tot el dia, uf quina pesadilla de treball!!!

Anònim ha dit...

l'alcaldessa fumant en una dependència Municipal incomplint la normativa al respecte.
i....... l'Ajuntament és seu.
Almenys ella s'ho pensa

Anònim ha dit...

Molts "amos de tot" corren per aquí, ara ja es van frenar els peus, però sembla que no escarmenten. No haurien de fer el que el poble vol, ja que són representants d'aquests?
Quin fàstic de govern el de Malgrat...
Sr. Vinyoles i Sra. Campoy, arregleu-ho siusplau.

Anònim ha dit...

Si però ara tenim el document per fotre-li una querella i que li exploti als morros. Tanta prepotència no és bona per a la salut.

De querella en querella
la perjudicada pot ser ella!

Algú si atreveix?

Montse ha dit...

Res de res, el que està vist, es que la gent es queixa molt, que si estàn farts, que tal, que qual..etc..., i després a les eleccions UN REGIDOR MÉS, increíble, siguent així que volem amlgratencs?
A les próximes eleccions, tothom a votar, i sense por, que alguns deixaven la papereta a la urna, sota l'atenta mirada dels representants socialistes, ben creguts, que són extraterrestres i poden veure a qui votes.
Sense por a les properes, per ara només ens queda aguantar, i aguantar...

Anònim ha dit...

Aguantar no, que si m'entero que això que s'ha fet amb la creu es denunciable que s'agafin perquè no quedo curta. A mi no em fan por, i és trist que algú governi amb l'arma de la por. Vergonyós!

Anònim ha dit...

fumaba o feia anar el llápis ?
la bomba Diesel i la máquina Textil, no em semblan malament en el lloc que están, ara la Creu...i jo em pregunto : per pendre una desició aixis no es te que consultar en un ple primer ?

Anònim ha dit...

Les "rotondes" haurien de permetre agilitzar el trànsit, és la funció que tenen en altres països, (són "rotondes", sense rés, ni muntanyetes, ni arbres, per cert en la de la creu crec haver vist unes quantes acàcies invasores?) no per substituir un museu, espai que manca en aquest poble on poder ubicar les diferents peces que s'han anat col.locant en les "rotondes" i, referent a la creu, quina ment pensant? de les que sembla hi ha a l'ajuntament ha decidit treure-la del lloc on es trobava, és que molestava? potser estava en un lloc on també hi ha d'anar ciment?

Anònim ha dit...

Les dates no es corresponen, però crec que és el mateix personatge. Transcric un fragment de l'article publicat a la revista Herencia per Luis Ernesto Méjer Sarrá.

Un acontecimiento habría de estremecer la población de Malgrat, concerniente a Ramón, el hijo mayor de Pau Sarrá. Ramón nace en Malgrat el 24 de marzo de 1807 y recibe el título de Licenciado en Medicina y Cirugía de la Universidad Literaria de Barcelona, a los 30 años. Un año más tarde, abre una consulta en Malgrat y contrae matrimonio con Teresa Valldejuli. Esta pareja concibió tres hijos: Josep, Teresa y Ramón. El padre ejerce como médico 16 años en Malgrat y en otros pueblos vecinos.
El 2 de diciembre de 1854, a los 47 años, en pleno ejercicio de su profesión, se dirigía a caballo a visitar pacientes cuando una diligencia de la casa Brillas de Blanes, que iba rumbo a Barcelona, azora al caballo. Ramón cayó y fué arrollado por la misma. Una rueda le aplastó la cabeza. Esta tragedia aumentó cuando su hermano Valentí se entera. Valentí, de facultades disminuidas, trabajaba como barbero desde la casa de Ramón, que lo cuidaba. Desolado al enterarse de la muerte de su querido hermano, Valentí se dirige a la iglesia parroquial y, arrodillado ante la imagen del Santo Cristo, exclama: "¡Dios mío, perdoname lo que voy a hacer!" Y, sacándose una navaja de afeitar, se dio un gran corte a lo largo del cuello. Lo sacaron de la iglesia y, en las escaleras, murmuró: "Tengo frío", y murió. Tras el doble sepelio, ese año no se celebró la Fiesta Mayor de San Nicolás, un festejo anual tradicional en Malgrat.

Vaig veure la creu en una rotonda i em va sorprendre, no trobo que sigui un lloc gaire adient.

Pere.

Empestats ha dit...

Cert que és una cosa imperdonable, canviar la creu de lloc, però primer de tot l'ajuntament del 1960 ja es va equivocar posant-la a sobre del monolit de pedra. Per què posar-la de ferro, si la original era de pedra? per què no documentar-se abans de reconstruïr? i per què reconstruir-la si no es sap com era després de documentar-se?
Després per què canviar-la del lloc original, i desmuntar-la del conjunt pel qual havia estat pensada?
Moltes preguntes, poques respostes.

Per cert no siguem tant alarmistes, que la creu fa quasi 50 anys que està a l'intempèrie, no per posar-la en una rotonda, es corrourà per l'òxid en dues setmanes; i si es pensa que n'hi han indicis hi han productes especials per protegir metalls que estiguin destinats a l'exterior.

Anònim ha dit...

Pot ser veritat que s'ha tret del seu lloc perquè posteriorment hi va ciment?
llavors...
són uns herois perquè han defensat una peça valuosa per el nostre poble!
gràcies regidors encarregats!
ja ho compençarem amb bona actitud i deixant-vos fer el que volgueu en el pròxim projecte.
Idees: un hotel de luxe amb vistes a sobre del parc del castell, un parc gegant amb el nom de la honorable i que ocupi tot el pla de grau, etc etc

ssr ha dit...

Una mostra més de la manca de la més mínima sensibilitat dels que manen a la Casa Gran.

Ni sensibilitat pels arbres, ni pels monuments (encara que no siguin gaire coneguts)

Aquesta actuació em fa pensar a la dels "nacionals" amb l'estàtua de la Placeta.

Anònim ha dit...

Leda i el cigne, uiiiii! això és un tema d'alt risc parlar-ne al cap de 70 anys.