11 de juny 2007

Hi havia una vegada una foguera...

S’acosta Sant Joan, i un altre any passa sense que es torni a fer la foguera al Castell. Tot el poble pujava a veure les flames que il•luminaven Malgrat des de les altures d’aquest parc.
Una altre tradició perduda, obligadament perduda, ja que tampoc hi deixen fer foguera encara que sigui per conta i esforç propi. Sant Joan es celebra on et deixen i te’l fan celebrar. Tenen por que en aquesta plaça ensorrada es cremi alguna cosa? Les faroles potser? Jo mateix vaig patir que em fessin fora del parc quan estava tirant “petardos” amb els meus amics, la policia va venir a tancar les portes del recinte i au! ja has fet el Sant Joan! Ni la nostàlgia de temps passats vaig poder sentir.
Cada cop veig més clar que aquest parc es va convertir en jardí per practicar-li una mena de “cant del cigne” (es diu que els cignes fan un cant preciós just abans de morir), una condemna al seu passat de dedicació i protecció cap al nostre Poble. Des de que el van tancar per reobrir-lo (amb totes les sorpreses que ens hi varem trobar) s’ha abandonat culturalment, sembla com si el destruir el símbol de Malgrat alguna cosa s’hagués esmicolat i perdut. I cada cop és pitjor.
Des d’aquí convoco una foguera per Sant Joan, no la farem al Castell perquè no ens deixen, però sí que la farem en aquest blog mateix. Citeu totes les coses que voleu tirar en aquesta foguera!

19 comentaris:

jordi tenkaichi ha dit...

la verdad es que es una lástima que ya no se pueda ni celebrar san juan en condiciones. Yo lo que quemaria serían esos abominables y atroces muñecos del "Tronquet" que te encuentras cada cinco metros en el parque señalándote con sarcásmo el camino que puedes seguir...
aunque se de buena mano por fuentes fiables que ni siquiera el fuego puede acabar con ellos, asi que me temo que seguiran ahi para recordarnos el estado de degradación en el que se encuentra el parque del castillo.

Anònim ha dit...

per mi, ja es poden cremar les faroles, i tot l'esquelet metàlic de la torre també hi tiraria!

Anònim ha dit...

Jo posaria a la foguera el pla de mobilitat

Anònim ha dit...

No es diu tronquet! És en branqueta! I jo el posaria també a la foguera, ja que queden molt malament en el parc.
P.D.: digue-li tronquet, digue-li branqueta, digue-li cagarro...

Anònim ha dit...

Marchando una de especuladors a la brasa! És el que jo hi tiraria...

Anònim ha dit...

Jo també hi tiraria el pla de mobilitat i la quantitat de ciment extra que hi ha al poble.
Respecte a la festa de Sant Joan, s'ha perdut el que representava, una festa popular, en què es cremava a la foguera el que ja no servia (una metàfora), ara s'ha de reciclar, algú dirà que cremar contamina, però cremar coses velles un dia a l'any contamina molt menys que la benzina que es crema gràcies al pla de mobilitat. Jo també havia anat durant anys a la foguera que es feia al Castell, els petits i els grans gaudien d'una festa popular. Ara ja no és el mateix s'ha convertit, com moltes festes populars, en un negoci, ja no hi ha la quantitat de fogueres que es feien a diferents indrets del municipi, algú sabria dir-me quantes n'hi ha?, és clar, ja no queden espais sense construir on els infants i els grans puguin fer les fogueres i celebrar amb el veïns una festa molt nostra, prohibida durant anys.

Anònim ha dit...

A la pira virtual i purificadora hi podrien anar a parar, les senyals de prohibit del passeig marítim, totes les immobiliàries del poble, el POUM, les mobil-homes del pla de la Tordera -barri d'estraperlo amb la connivència de l'Ajuntament-, l'aberrant "tronquet/s" i els seus parents de F. Macià, l'esperpèntica torre espiral del parc F. Macià, totes les banderoles de les candidates a l'Ajuntament, el projecte nou auditori i el de la policia municipal, tots els butlletins municipals, també i molt terapèutic seria aprofitar per atiar el foc cremar tota la imatgeria i mobiliari de l'església a fi d'eradicar tots els mals esperits que encara perviuen en el poble, i tot això sense ànim de ser exhaustiu.

Anònim ha dit...

tu sembla que no llegeixes sovint aquest blog no?
no sé sio ets conscient de la masacre artístico-cultural que va suposar la crema d'esglèsies en la guerra civil. Si no ho ets, consciencia't de que fent això hi perdem tots, ja que forma part de la nostre historia encara que tu no ho consideris, clar que potser tu i jo no seguim la mateixa historia, la meva es la de malgrat, la teva?

Anònim ha dit...

Aquest el que te es la llengua molt llarga, amb quatre paraules en plan filosof se les done de crack, pero aixo no es TV3 ni la cadena SER, si t'agrada parlar malament de l'esglesia t'envas al foro de IU i dius el que vulguis, Al cap i a la fi la gent aquesta no es perillosa, l'unic que saben fer es boquejar i manipular, per que no crec que tinguis els que s'ha de tinguer per anar a l'esglesia i encendre algu que no sigui un ciri.
No?

Et recomano que havans d'encetar discusions amb clarissimes provocacions t'ho pensis dues vegades, aqui ens agrada el bon ambient.

Anònim ha dit...

Doncs jo hi cremaria el projecte del nou auditori, una cosa faraónica, ja veureu quina flamarada que farà!
I, com no, els ninots del castell i la armadura que envolta la torre!
Visca Sant Joan i la foguera del castell!

Anònim ha dit...

Anònims del bon ambient 20:50 i 21:35. Patrimoni és tot allò que es vol preservar del llegat fet pels nostres avantpassats, el que no es vol conservar es crema i ja està, ara bé, en un col·lectiu humà ampli i divers els criteris de salvaguarda qui els estableix, vosaltres, jo, l'alcaldessa, el mossen? Tinc menys dret que vosaltres de citar el que per a mi és obsolet i cal desfer-se'n?, el que per a vosaltres és prioritari a conservar, per a mi és secundari i per això em converteixo en mal Malgratenc a parer vostre, savis criteris els que teniu d'anar repartint carnets de bona ciutadania i de dolenta. Sou més radicals i intolerants que jo amb les vostres irreflexives intervencions.
A Holanda , Amsterdam concretament, hi havia una vegada una església que va tenir que tancar per falta de "suporters" i varen subhastar tot el mobiliari que actualment es troba repartit per tots els bars del voltant, pas previ per convertir l'església en una dinàmica i exitosa discoteca de moda anomenada "Paradiso". Jo també voldria veure convertida l'església de Malgrat en una pinacoteca, centre de conferències i auditori musical, això seria el meu somni de conservació del patrimoni i el llegat que voldria pels meus descendents. Passa res d'opinar així o només conten els vostres criteris de conservació i legació de patrimonis?

Anònim ha dit...

Tenint en compte que parlàvem de fogueres al castell, ho tinc clar: els ninots verdosos del malanomenat "parc del castell" --és un jardí grandet, com a molt una plaça. Els cremaria per moltes raons: perquè em fan por (i temo que espantin els malgratencs petitons); perquè són d'un mal gust majúscul; i, finalment, però el més important, perquè no crec que ningú necessiti les seves indicacions. No crec que ningú necessiti ser guiat amunt i avalla d'aquell jardinet "amb torre".

Anònim ha dit...

Una cosa que ningú hi ha pensat!!
El gorro de fusta que van treure de la Torre! La marquesina que'n diuen...
I per mantenir el foc podríem afegir-hi el banc del carrer Girona, el que dóna a la façana d'una casa.

Anònim ha dit...

Atenea, sostenibilitat, reciclar, ara cal reciclar, el banc es pot posar davant de ca la Conxita i la marquesina a la Torre de la Vídua de Can Sala. En cagarrò quedaria molt bé a l'entrada de l'Ajuntament, que el pateixin cada dia durant tot l'any els mateixos que l'han fet possible.

Anònim ha dit...

al "_Botero.P"
potser tu no combregues amb l'Església, bé, jo no vull donar lliçons a ningú, però em permeto fer una reflexió i és la següent:
l'Església de Malgrat ha sigut l'eix central de molts actes socials, ja no dic només religiosos, durant dècades.Segur que els teus avantpassats,inclús tu, si éts de Malgrat, hauran pogut prendre-hi part. Només per això t'hauria de merèixer respecte la seva conservació. En el cas que no fós així, per respecte a les altres persones,conciutadanes teves,que van gaudir de la comunitat eclesiàstica com a punt de trobada, reflexió, solidaritat,religiosa,educativa,etc. ,també hauries de comprendre-ho i mantenir una postura constructiva,no de destrucció del patrimoni.Els objectes cremats són irrecuperables. No cal ser tan dàstric i llençar el que no volem,hem de ser conscients que hi ha coses que han costat un esforç moral i econòmic de la comunitat que ens ha precedit.

Anònim ha dit...

Si al meu post inicial jo he dit "A la pira VIRTUAL i purificadora hi podrien anar a parar", no entenc Donzella com em demanes que emmascari els meus desitjos, tothom voldria cagar flors però en surt un altre component, l'esencia del que som.

Anònim ha dit...

Botero, per mi apart de mal malgratenc ests un mal per malgrat, per el pais i per l'estavilitat social, tu dones la teva opinio i jo donc la meva,no? per mi tots els anti-clericals sou un perill, perque jo aprecio el meu pais i les seves arrels cristianes, i com que ja es va veure fa 80 anys de quin pal aneu els que proposeu cremar esglesies, no m'agradaria que tornes a passar.
Si a Holanda es tanca una esglesia per fer una discoteca la veritat es que no hem sembla extrany, que es pot esperar d'un pais on es legal consumir drogues i practicar l'eutanasia?
A madrid hi ha una "parroquia" on s'inventen la liturgia i de feligresos tenen entre d'altres: el Gran Guaiomi i al ex-ministre de defensa Bono, amb rao el bisbe la vol tancar, a mi em sembla normal.
Ja se que molta gent de IU, del PSC i de ERC teniu el somni de convertir l'esglesia en un centre cultural on pogueu anar a fer reunions sobre l'aliança de civilitzacions o sobre el fesol del ganxet i altres temes , o se mes que res perque no fa gaire un tal herrera (representat al tripartit) va sortir al parlament de madrid proposant a la camara els somnis aquest que teniu de convertir les catedrals etc, en centres culturals i en llocs rarrus.
I parlant clar, quin patrimoni i quin llegat vols conservar de l'esglesia si els teus colegues o van cremar tot? que per no deixar no van deixar ni les campanes,,, ara les coses que hi han espiritualment tenen el mateix valor pero historicament, no, esta clar, no es el mateix un retaule del s.XVI que un de fa 70 anys,,, Despres els familiars dels dropus que van cremar les esglesies volen pagues perque van ser reprimits, encara no els hi han explicar el que van fer els seus estimats familiars durant els anys de la revolucio, pero, i l'ho altre que? on son els calzes de plata? y les campanes de bronze? y les portes tallades a ma? i els capellans martiritzats? qui ens o torna tot aixo? mes ben dit, qui s'hen recorda de tot aixo?
Avui en dia els teus comentaris son els bons, els politicament correctes, els progres i guays, i els meus son els dolents, els feixistes els intolerants els primitius els retrogrades, pero la veritat es que mes igual, no em fa res anar contra el sistema anti tradicional que tenim,
els cristians perdonem, mes ben dit hauriem de perdonar, pero creume que cada vegada que paso per davant de l'esglesia i veig la repisa del campanar rumpuda i les arcades dels vitralls torrades hem domina l'odi i la rabia, perdo la templança i recreo al meu cap escenes passades, i no se perdonar, I cada vegada que llegeixo comentaris insitatnt a cremar l'esglesia o convertirla en una payasada, temo mes que torni a passar el que va passar fa 80 anys, encara que aquesta vegada estic segur que les coses anirien diferent.

Adèu.

Anònim ha dit...

Anònim de les 22:06, respecto les teves creences, però no les comparteixo, dius que no pots perdonar, tot i la religió que professes, però sembla que tu no respectes les opinions diferents. No tothom pensa de la mateixa manera, jo no sóc creient, segons el que tu entens per ser-ho, també estimo el meu país i el meu poble.
Recorda que no tothom que va defensar la democràcia durant la guerra civil va cremar esglésies ni va matar capellans, hi havia gent que va patir la repressió i inclús van pagar-ho amb la vida, que eren cristians, després, les persones que van patir la repressió, per defensar la democràcia i oposar-se al règim establert, tenien maneres de pensar molt diferent i, entre aquestes persones hi havia capellans.

Anònim ha dit...

Jo no segueixo la vostre discusió, però una cosa tinc clara, els ninots del castell (que els he anat a veure arrel dels comentaris aquí presents) són estúpids! i em fan sentir estúpida. Cap té nas,i a més et marquen el camí que pots agafar, això és imposar no? vols dir que el conxita-park no és el del castell enlloc del F. Macià?