31 d’agost 2008

08380: De destruir no es viu:

"L'orgull de qui no sap construir és destruir" A. Dumas

Gràcies a Niké Àptera per enviar-me tant il·lustrativa sentència.


30 d’agost 2008

El sopar dels sentiments:

Desitjo tot l'èxit del món (o de Malgrat) als organitzadors i participants del Sopar reivindicatiu per celebrar l'Aniversari del moviment per salvar l'Arbreda.

Aixó mateix opina en Pakyto.

El Malgratot la seva ironia (molt xulo el collage!)

I Desdelcastell només ens queda empentar una mica més aquesta gran massa de sentiments positius i esperançadors!

TU TAMBÉ HI VAS SER?

29 d’agost 2008

Cigonyes nouvingudes (ampliat):

Qui s'ha llevat de matí i des d'on viu ha vist l'església ha rebut una sorpresa.

Fotografies

28 d’agost 2008

Blogs del Maresme:

Diari Maresme organitza un concurs de blogs del Maresme. Una bona manera d'impulsar aquest mitjà de comunicació.

26 d’agost 2008

Sopar reivindicatiu:


Potser sense taules, potser sense cadires, segur amb molts ànims!

25 d’agost 2008

Del sopar de l'Arbreda:

M'han promès que a partir de demà trobarem flyers i cartells del sopar d'aquest dissabte.
No cal repetir les coses que ja s'han dit:

Malgratconfidencial
Malgratot
Diari Maresme
Notícies de Malgrat
Notícies de Malgrat (2)
El bloc de la Neus Serra
El meu gos i jo

Plataforma de l'Arbreda

24 d’agost 2008

Resposta a la 25ª pregunta:

Per contestar aquesta pregunta utilitzaré un dels nombrosos escrits referents al tema. Aquest és el de J.A. Fernández Montalbán publicat al “Ateneu” Nº26 (Any 2002), un resum de molts llibres i documentació existent respecte al tema.

Per a que ens entenguem deixarem de banda els tecnicismes d’heràldica per parlar amb paraules que tothom entengui.

L’escut que ara representa Malgrat és de Josep Sampere i Ministral, qui en va fer el disseny i estudi en un mes (!). Aquest estudi presenta un escut amb corona comtal i l’heràldica dels comtes de Barcelona i dels Palafolls, l’Ajuntament en va editar un llibret per la Festa Major de 1970 (“Estudi sobre l’escut heràldic de la Vila de Malgrat”). Al ple del 24 de novembre de 1972 es començà a plantejar el tema, i no va ser fins a l’hivern de 1975 que s’utilitzà per decorar el programa de Festa Major. Va ser al ple del 29 d’abril de 1981 que s’acordà l’aprovació del present escut del senyor Sampere. Quan es va enviar al conseller heràldic de la Generalitat, el senyor Armand de Fluvià i Escorsa, van contestar amb una crítica clara a l’escut acordat per l’Ajuntament.



Per al senyor de Fluvià, no era lògic que a l’escut malgratenc figuressin les quatre barres perquè la relació de la vila amb la casa comtal no fou prou forta per a la seva inclusió a l’escut. Una altre discrepància fonamental del conseller heràldic era el timbre de l’escut –amb una corona comtal- perquè Malgrat mai havia estat centre d’un comtat. Per això proposa com a timbre una corona de vila.” (Paraules de l’autor de l’article abans citat)

A partir d’això el senyor de Fluvià va proposar tres aspectes fonamentals: les armes dels Palafolls (que ja figuraven i s’adequaven al present escut), les dels Cabrera, una de les principals cases que va tenir influència sobre Malgrat, i una torre envoltada d’aigua que simbolitzava, és clar, la Torre del Turó del Castell.

He dit que no parlaria amb tecnicismes heràldics, però per a que us en feu un tast presento el text que es va enviar des de la Generalitat per explicar l’escut proposat: “Escut caironat truncat i semipartit. Al primer, d’argent, una torre oberta de gules somada a un mont d’or movent de la punta i ressaltant sobre un mar d’onades d’atzur (la torre del castell); al segon, faixat de gules i d’argent, de sis peces, les d’argent sembrades de creuetes d’atzur (armes dels Palafolls); i al tercer, d’or una cabra arrestada de sable, la bordadura de vuit peces també de sable (armes dels Cabrera). Per timbre una corona mural de vila.” (atzur: blau; argent: blanc-platejat; or: groc-daurat; sable: negre; gules: vermell)



Doncs la història acaba per culpa, com de tantes altres coses, d’un silenci administratiu de cinc mesos per part de la Generalitat, que esperava una solució més lògica per part de l’Ajuntament de Malgrat que va seguir amb la seva proposta il·lògica i incoherent (opinió meva, i, val a dir, de força més gent entesa en el tema).

Cal afegir que des de la Generalitat no s’accepta el present escut, i la batalla ha durat fins fa pocs anys, que la Generalitat va demanar un ultimàtum al present govern municipal i aquest va continuar presentant l’escut que ara podem veure guarnint cada document de l’Ajuntament. Es pot dir que Malgrat té un escut il·legal o no acceptat.

Així doncs us he narrat la última pàgina d’un llibre que comença amb un escut en forma de mà, si no heu quedat saturats d’heràldica podria dedicar un futur post als escuts antics de Malgrat (que n’hi ha uns quants).

Així la resposta a la pregunta que vaig plantejar queda clara: les armes dels Palafolls. Felicitats i punt als que hagueu contestat bé!

23 d’agost 2008

Privilegis o enginyeria? (10)

A Malgratconfidencial ens presenten un reportatge de l'estat de la qüestió. La meva opinió la he donat moltes vegades i cada cop queda més clar el joc especulatiu.
Disculpeu la sequedat de les paraules, però és que el tema em supera.


20 d’agost 2008

Per recordar que hi ha assemblea:



Aprofitant el recordatori de que hi ha assemblea de l'Arbreda adjunto un document que m'han fet arribar des de la plataforma. Gràcies i aquí la teniu penjada.
Ja sabeu, fent click a la imatge s'amplia.

19 d’agost 2008

Reportatges de Festa:

Hi ha reportatges fotogràfics de diferents actes de la Festa Major al blog d'en Vicenç Tomàs. Gràcies!

15 d’agost 2008

Cap on caurà?:


Potser caldrà que més endavant faci una jornada monogràfica sobre aquesta torre i la telegrafia òptica en general. Així tothom tindrà el màxim d'informació per afrontar aquesta situació confosa. Un bon resum de la situació el teniu al Malgratconfidencial, no us el perdeu.
S'obren votacions: al territori de quin poble considereu que es troba? Teniu l'enquesta al costat.

Pista inútil però curiosa: busqueu "Torre de Montagut" en aquest enllaç oficial.

13 d’agost 2008

Quan encara es feia foc:


Hi ha coses que arrelen i res pot desprendre. Us proposo un joc, quin és l'element tan arrelat al nostre poble que ni el franquisme amb la seva imposició lingüística va poder esborrar i es continua anomenant com sempre?
Mira si en fa de temps que encara es podia fer foc! ;·)

12 d’agost 2008

El ple del dijous (per ràdio, més tard):

En el ple del passat dijous es van comentar varis temes d’interès cultural: es va donar notícia de la presència del contenciós administratiu obert per la Plataforma de l’Arbreda i dues preguntes per part del públic assistent a la sala: una en referència a la Ca la Vídua Sala on es va contestar que s’han rebut 22 milions de pessetes de la Generalitat per iniciar el projecte de rehabilitació-restauració i d’aixecament del nou Arxiu Municipal al terreny adjunt (al setembre es sabrà alguna cosa), i l’altre dirigida a la situació no clara de la Torre del Montagut, que sembla que segons uns plànols marca que forma part de Sta. Susanna i segons d’altres que és de Malgrat, la contesta va ser que ja s’informarien.
També em fan saber que va ser un ple tranquil i breu.

11 d’agost 2008

Aplec a Roca-Rossa:

Benvolguts amics:

Una salutació molt cordial del Cercle d’Història de Tordera. Us escrivim aquestes ratlles per informar-vos de la situació del conjunt medieval de Roca-rossa. Com sabeu, ja fa uns mesos varem recollir unes signatures i varem demanar hora per a entregar-les al Sr. Alcalde. Doncs bé, encara no ens l’han donat, de manera que les signatures segueixen en el nostre poder.
La Junta de la nostra entitat va decidir llavors fer una col·lecta entre la població per tal de recollir diners i contactar amb un escultor d’Olot, que ens fes una còpia de la marededéu de Roca-rossa - la original es troba al Museu Diocesà de Solsona-. Així es va fer i fa aproximadament dues setmanes ja tenim la imatge.
És un gran goig per a nosaltres convidar-vos a l’Aplec que farem la setmana vinent, el proper dia 15 d’agost, festivitat de Santa Maria, al monestir de Roca-rossa. Allà portarem a terme tot un seguit d’actes, i entre ells destaca la benedicció de la imatge i cantada dels goigs que hem fet fer en el seu honor. Us enviem una informació on consten les activitats, per si decidiu venir.

Rebeu una afectuosa salutació

Cercle d’Història de Tordera




PRIMER APLEC DE LA MAREDEDÉU DE ROCA-ROSSA TORDERA, 15 D’AGOST DEL 2008
PROGRAMA D’ACTES

De les 11 a les 13 hores: Ofrena floral a la Marededéu de Roca-rossa, situada al davant de la font del Camí Ral de Roca-rossa.
A les 11 hores : visita guiada pel conjunt romànic de Roca-rossa, a càrrec del Cercle d’Història de Tordera. Al finalitzar, s’obsequiarà amb un petit refrigeri.
A les 12 hores, a l’ absis del monestir, Acte de Presentació del 1er. Aplec de Roca-rossa.: presentació de la publicació Santa Maria de Roca-rossa, per part del Cercle d’Història de Tordera. Intervindran també l’escultor de la talla policromada, els autors de la música i lletra dels goigs dedicats a la Marededéu i tots aquells qui han fet possible aquesta festa.
A les 13’30 hores: processó de la marededéu de Roca-rossa des de la font del Camí Ral fins a l’absis del monestir, on es beneirà seguidament la imatge, tindrà lloc la celebració de la missa per Mn. Josep Gispert i Molinas, rector de la parròquia de Sant Esteve de Tordera i cant dels goigs per part de la Coral Parroquial, la qual acompanyarà amb cants la celebració litúrgica.
A partir de les 14’30 h. hi haurà unes barbacoes a disposició per qui porti el menjar de casa. L’organització disposarà de taules, cadires i servei de bar. Per encàrrecs de dinars de càtering adreçar-se al telèfon 619013250 (Can Manel) Menú: Amanida / arrossada popular/ gelat /pa, vi i aigua/ 12’50 euros.
Tarda a les 17 hores: jocs infantils diversos, acte organitzat per l’Associació de Veïns de Roca-rossa.

10 d’agost 2008

Tret de sortida:

La Festa Major comença i molts elements del nostre patrimoni van sortir en aquest acte inaugural ple d'ironies.

Ajuntament.
Confidencial.


08 d’agost 2008

Exposicons d'agost:

Nou espai buit (Mar, 23):
- Treballs de puntes de coixí de l’Associació de Puntaires de Malgrat (fins al 17 d’agost)
- Exposició d’olis de Joan Farré i Rabal amb tema únic de “Malgrat” (del 18 al 31 d’agost)

Capella de l’Antic Hospital:

- Exposició dels quadres de la XXVIX edició del Concurs de Pintura Ràpida. (del 10 al 17 d’agost)
- II Exposició de treballs de Patchwork (del 18 al 24 d’agost, de 11 a 13h i de 18 a 20h)

Sala d’exposicions de la Biblioteca:

- Exposició de fotografies de la pagesia malgratenca (del 1 al 17 d’agost)
- Exposició de minerals organitzada per Carles Gili Royes (del 18 al 24 d’agost)
- Exposició fotogr+afica “El Circ Cric a Pallassos sense Fronteres”, fotografies de Vicens Tomàs sobre el Circ Cric que es vendran per col·laborar amb el proper projecte de Pallassos sense fronteres a Haití. (fins al 31 d’agost, de 18 a 21h)


06 d’agost 2008

Arxiu nou a Pineda:

No hi ha com un arxiu municipal nou per afavorir les recerques locals, i els ajuntaments que els interessa es senten orgullosos de crear centres com aquest per desenvolupar la investigació local.
Últimament Pineda és objecte d'elogis per la quantitat d'obra pública que realitza. Des d'una gelosia malgratenca els felicitem!

05 d’agost 2008

Ens quedem sense sopar?:

Sembla ser que la cosa es posa "cornuda" i no podem ni passar per la porta!
Però també anem beguts! Tot i que encara no ha començat la festa que igualment es farà.
I els "corns"? Caldrà una serra per tallar-los? o amb un document presentat a la Generalitat n'hi haurà prou?

04 d’agost 2008

Gegants segrestats (actualitzat):

Els gegants de Malgrat resten segrestats a Andorra.
Després de realitzar els actes festius al país veí s'han trobat amb que no podien tornar els gegants cap a Malgrat. Problemes d'Aduana. Després de dures gestions (ajut dels geganters andorrans, trucada de l'alcaldessa, etc) no han solucionat el tema, i suposem que serà així fins que no portin les factures conforme no els han comprat a Andorra.

Més info. a Malgratconfidencial





El tren elèctric:

El company de "El meu gos i jo" ens recorda un fet que va canviar el nostre Poble.

01 d’agost 2008

Assemblea urgent:

Em fan saber que els de l'Arbreda teniu una reunió urgent. Al blog hi teniu més informació.

Vetllada al Castell:

Poques són les persones que pensen en el Castell com a lloc idoni per celebrar les seves festes. Tot i que, com ja sabeu, va ser un dels llocs on més celebracions s'hi realitzaven. Quina llàstima que només els de la Ràdio i cada dos anys els de l'Església es recordin de tant agradable paratge!
Aquest dissabte: III Revetlla de Ràdio Malgrat.

Fotografies de "El Pla":

A partir d'avui podeu gaudir de l'artisticitat d'unes imatges que persones molt vinculades a la terra i a Malgrat han recollit per homenatjar-la.
Us la recomano i en felicito als organitzadors!
Reportatge del Malgratconfidencial