31 de març 2008

20ª pregunta de l'examen de coneixements malgratencs:


Quina és l’espècia animal més característica (i protegida) del recinte natural de Can Palomeres?



Esport artístic:


Immillorable i fins i tot artístic el cartell que el Club d’hoquei patins utilitza per anunciar el tercer torneig que realitzen.
Gràcies per fer que no s’esvaeixi el record i desitjar una Torre digna i respectuosa amb l’evolució històrica que li pertoca. Sempre veig que la Torre es representa amb les formes antigues (menys en un cas), lo estrany és que fins i tot en projectes de l’Ajuntament segueix conservant les formes passades i originals!

Repetim: única peça de patrimoni nacional a Malgrat, a més de protegida íntegrament (a vegades crec que no saben que van fer unes fitxes...)

30 de març 2008

Només cal força:

Una mostra de que no cal gaire res per tirar endavant un pojecte com restaurar un espai. Realment preciós el montatge últim que es presenta a "Plataforma TV" (Plataforma Salvem la vall de la riera de Pineda).
Moltes felicitats per aconseguir els vostres objectius i per tenir forces per assolir-ne de nous!

Per contra: nois, teniu molt a fer! Mira com teniu el "Pont del diable"! (entre d'altres)
Pineda és com Malgrat, tenim un patrimoni agonitzant.


28 de març 2008

Danses i llegendes:

Del blog de la Doblecanya extrec la presentació d'un parell de llibres, interessants tots dos i, com no, vinculats al nostre Poble.
"Històries i llegendes de l'any vuit"
"El ball de plaça a la costa de llevant"

Canvi d'última hora:

Canvi de lloc pels de l'Arbreda.

27 de març 2008

Recordem (Març 2007)

He fet un recull de les entrades més interessants que es van penjar ara fa un any, és curiós veure com un blog d’història parla de la seva pròpia història!

Cal no perdre la memòria.


Miracle de la Barretina.

Sabatetes.
Pi de Ca l'Esquena.
Conflictes locals. (Aquí ens ho vam passar bé!)
Altres "Malgrats"
Descobrim un poeta. Anècdota, poema.
(Em consta que hi ha un malgratenc que ha fet curioses descobertes d'aquest personatge, endavant amb la recerca!)

Lloret ens sobrepassa:

Obro una enquesta després d’una sorpresa que he rebut llegint el “Cafè amb llet”. El poble de Lloret, poble que viu en gran mesura del turisme, s’espavila per satisfer els visitants; aquests turistes són sobretot de platja i Sòl, però què passa quan fa mal temps? Doncs que poden disposar d’un grapat d’activitats culturals: rutes per les ermites, museu local, etc, i és aquest últim el que presenta sorpresa, no pel fet de tenir museu (això em causa gelosia), sinó perquè és gestionat per un “regidor de patrimoni cultural”! Figura desconeguda pels malgratencs, tot i tenir regidories força estranyes que no citaré.

Necessita Malgrat un “regidor de patrimoni cultural”?

Podeu contestar a l’enquesta i justificar com a comentari en aquest post. Gràcies per participar!

26 de març 2008

Torna amb més força:

Així se'ns presenta en Serrano, ara acompanyat, resorgint de les cendres (que encara no estaven apagades). Tornarà a acompanyar els viatges d'aquells que resseguim els blogs de Malgrat per estar al dia. Molta força i cap amunt!

El nou weblog informatiu “Malgrat Confidencial” es posa en marxa avui dimecres a les 23:55h


El nou Malgrat Confidencial és una continuació d’aquella “vella glòria”, precursora de la bloquesfera malgratenca. Neix de les mateixes inquietuds i d’una clara vocació de servei. Conserva el mateix esperit de fons però amb una forma força diferent. I és que ara som dos els professionals encarregats de donar-li forma i tirar-lo endavant.

Dos periodistes que sumem esforços i coneixements per a oferir en una mateixa plataforma ràdio, televisió, premsa escrita i, òbviament, periodisme digital.

Quatre mitjans en un de sòl i a través del qual només pretenem afegir-nos als ja existents que donen cobertura informativa a la “bonica població de Malgrat, a la comarca del Maresme”. Això sí, sempre des del rigor, la recerca de l’objectivitat, la pluralitat i, quan ho creguem oportú, el nostre punt de vista.

Han estat mesos de dubtes i incerteses. Però finalment ja podem dir que estem a punt per tornar a posar al centre de l’actualitat i del debat el què afecta als malgratencs i malgratenques.

Sigueu, doncs, benvinguts al nou weblog Malgrat Confidencial. Que us vagi de gust.

Noemí Guillem i Albert Serrano

http://noumalgratconfidencial.blogspot.com
contacte: malgratconfidencial@hotmail.com
tlfn: 617 945 380

25 de març 2008

Resposta a la 19ª pregunta:

Bé per aquells que han contestat una garita de guaita. No tant bé per qui no sabia el nom o per a qui ha contestat que es tractava d’un matacà; tot i així ho donem per bo ja que són estructures molt semblants i de funcions quasi iguals. Tot i així concreto amb imatges i les definicions que Jesús Roig ens dóna al seu llibre “Les fortificacions medievals del Maresme” (Ja presentat en aquest blog).

La garita d'angle és una torreta que pot ser rodona o quadrada i està just a l'angle; té una sola porta d'accés que es troba dins de la casa i diverses espitlleres per poder-se defensar. Tot i que podem veure en molts llibres que aquest tipus de garita va associada als castells o a les torres dels castells, al Maresme no trobem cap garita adosada a una torre.
En teniu una bona imatge a la web de l'ajuntament: Fitxa

El matacà són construccions suportades per dues mènsules que sobresurten de la torre, cosa que fa que sigui una construcció en voladís amb obertures a la part inferior, permetent observar o atacar els intrusos amb projectils o altres matèries, com plom fos, oli bullint, aigua, etc. Normalment, eren situats sobre les portes o al costat de les finestres i a vegades tenien una espitllera al mig.
Bellvei i Viladecans

Matinal d'aquest any:

Ho dic ara però ho recordaré quan falti poc.

23 de març 2008

Dues tasses:





No volíem pluja? Doncs dues tasses!
Una bona pedregada la d’ahir, gràcies a en Joaquim Piña per les vistes “blanques” de Malgrat i a l’Anna Mª Anglada per mostrar-nos com anava la riera.

22 de març 2008

El que tenim que sentir-nos:

M’envien un articlet datat del 1984 que em va la mar de bé per apaivagar una ira que vaig suportar no fa gaire, on se’m retreia que aquest Poble veia veure desaparèixer les seves insígnies com qui veu ploure, i que no fèiem res per aturar-ho. Doncs veus que no! Ja fa temps que ens hem d’espavilar per conservar el patrimoni que cada dos per tres veiem volatilitzar; quan hi som a temps, reaccionem.
El problema resta quan es manipula en les ombres i secretament, aleshores ja no hi ha res a fer.


Esperem una bona obra:

Text extret de la minuta de l'acta de la sessió ordinària celebrada per la Junta de Govern Local el dia 28 de Febrer de 2008.

20 de març 2008

Més canal a la vista:

La fotografia és dolenta, mostra la intervenció arqueològica (suposo) que s’ha efectuat al canal de totxo de la riera. Només s’ha fet un forat a la part superior, la boca i la soca d’acàcia que l’envolta no l’han tocat.

Altre vegada, sembla ser que no s’ha informat a cap component de la Plataforma.

Una de bona!:


Va una
bona notícia!
Felicito a la Plataforma Salvem Ca la Vídua Sala, us ho mereixeu no perquè el vostre treballa fructifica de la millor manera, us ho mereixeu perquè vau fer una gran feina i vau despertar consciències adormides! Gràcies!
Una peça que contrivuirà a fer callar aquella gent que digui: Que lleig és aquest Poble! No?


19 de març 2008

Rumors:

Sobre els rumors que han aparegut en el darrer post informo: la alcaldessa no ha informat de res i el poc que es sap està aquí: Notícia 1, Notícia 2
En aquest blog ens resta preocupar-nos pel futur de l'Antic Hospital com a edifici.

Privilegis o enginyeria? (8)

Un membre del que serà la nova enitat de les quatre pedres ha fet una troballa realment espectacular. Me l’envia per a que la presenti:

L'arquitecte que va fer la casa de l'Angels Prats, en Francisco Portillo Quintana, es veu que va ser deixeble de Josep M. Jujol i Gibert a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona el 1924. [No ho especifica, però em prenc la llibertat de concretar qui és aquest personatge que molts ja coneixeu pel seu ressò: va ser el principal, i amb diferència dels que el segueixen, deixeble de A. Gaudí (aquest no cal presentar-lo), estranyament, i perquè no ho feia sovint, el va deixar participar en diferents obres dins de les mega-obres que va dur a terme; un exemple conegut és el trencadís del Parc Güell, és tot de Jujol.]

Dos exemples d'obres de Portillo:

-Mesa del Altar gremial de los Faquines (Sta. Maria del Mar)

-Púlpit de l'Evangeli (Sta. Maria del Mar)

Aquest Senyor feia d'arquitecte municipal a Malgrat de Mar, sense ser-ho i el 28 d'agost de 1939 demana a l'Ajuntament de Malgrat que se’l nomeni arquitecte municipal, el 31 d'agost del mateix any amb Melcior Graupera com a alcalde el nomenen arquitecte municipal amb caràcter interí. Amb un sou de 1200 pessetes a l'any.
El mateix document explica que havia nascut a Madrid, i que en aquells moments era veí de Blanes; tenia 44 anys, per tant va neixer el 1897.
La casa de l'Angels Prats és del 1940, potser ja estava fent d'arquitecte municipal.

Quan el senyor Francesc Moré Prats sol·licita la descatalogació de la finca en la forma i condicions que ve contemplada en el Catàleg diu que: donat que no té cap valor històric, l'arquitecte autor de la mateixa és desconegut, l'edifici mai no ha tingut cap ús públic o rellevant, no es tracta d'un referent urbà o paisatgístic, i l'habitatge existent en al seva situació actual no té cap funcionalitat i presenta greus deficiències, des del consitori es diu: que la casa es cataloga per la tipologia edificatòria i l'estil arquitectònic que configura la imatge del conjunt construït. El fet d'utilitzar un llenguatge clàssic en la seva composició a mitjans del segle XX, no desmereix aquest estil que es reinterpreta constantment i que encara s'utilitza, com ordre compositiu arquitectònic en molts casos en l'actualitat.
La catalogació d'aquesta casa va lligada a la casa del carrer del carme número 127 del mateix arquitecte que tot i no tenir una rellevància especial, a nivell local sí la té, al ser d'aquest autor altres construccions del moment en el mateix estil i llenguatge també catalogades. (Cases carrer de Mar 56 i 76 i d'altres).
Segueix dient, urbanísticament el buit en cantonada que crea la casa i la seva ampliació i la composició volumètrica, esdevenen un esponjament del teixit urbà en aquest punt, la relació alçada-amplada de carrer aconsellarien planta baixa i pis de les construccions... el fet de l'arribada del pati posterior al carrer també esdevé positiva en quan a l'esponjament.
I segueix dient: la protecció del bé catalogat permet qualsevol tipus de reforma , millora de la casa que permeti mantenir les seves condicions d'habitabilitat, tot i que no permet com en d'altres casos l'ampliació de la mateixa.
Es desestima l’al·legació pel que fa referència a la descatalogació de l'immoble. S'afageix a l'apartat "objectes de protecció" , la possibilitat d'ampliar l'edificació en cantonada amb planta baixa i dos, amb integració amb l'edificicació principal existent que s'ha de mantenir intacte. Si l'ampliació conserva l'edificació en cantonada (zona ampliada), no s'haurà de deixar xamfrà, que si s'haurà de deixar en cas d'enderroc de la part existent i obra nova.

17 de març 2008

19ª pregunta de l'examen de coneixements malgratencs:

A més de l’entrada amb arc adovellat i les finestres amb llindes i brancals, quin altre element atorga certa importància i riquesa l’arquitectura del mas de Can Palomeres?

Com que aquest espai gaudeix de forta participació intentaré renovar la pregunta periòdicament. Deixo dit també que si voleu canviar-vos el pseudònim de la llista dels punts per participar amb un altre nom només cal que m’ho feu saber.

Privilegis o enginyeria? (7) (actualitzat 2)


Amb aquest títol: "2on.- Sol·licitud de bonificació de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres." es presentava el segon punt del ple passat.
En aquesta breu informació s’hi amaga el següent: pagar quasi 15.000 € al promotor de la reforma de Ca l’Àngels Prats, obra que fa temps que resseguim i només dóna disgustos, ara no és menys, com deia se li han donat (després de tant de temps se’n recorden ara de donar-ho) aquests diners per fer obres en una casa catalogada. Això es pot interpretar com una “promoció” per destruir béns catalogats? Potser no, però ho sembla. Jo no ho entenc.

Actualitzacions: He rebut dos e-mail (Gràcies per participar!). Un d'ells carregat amb la present fotografia on se'ns mostra l'edifici des de la part interior. En el altre ajuden a embolicar el fil ple de nusos que ja tenim, m'expliquen que en el projecte es parla de reformar l'edifici per convertir-lo en cinc habitatges (si es considera reforma no cal deixar xamfrà, però... és una reforma el que han fet? em sembla que es veu clar que no), a més:
Aquest constructor demana llicencia l'agost del 2006 i després de quasi dos anys recorda que fa unes obres en un finca que està catalogada en el POUM i que té dret a una bonificació del 75 % de l'Impost sobre Construccions, Instal.lacions i Obres., resultant un import de 14.850,60 € a concedir a Construcciones Quinta, S.A. (cal dir que aquesta bonificació es pot demanar si l'obra s'ha fet correctament, que no és el cas)

16 de març 2008

Diumenge Rams, qui no estrena no té mans:

Dues notícies interessants s'il·lustren al blog de la doblecanya, una de històrica i l'altre actual. Gaudiu-les!

13 de març 2008

I les vagonetes?:

Extret de l'acta de la sessió ordinària celebrada per la junta de govern local el dia 14 de Febrer de 2008. Dos temes: símbol del poble, i molí d'en Valeri.




12 de març 2008

De Palma a Barcelona:

M’agrada veure com el nom de Malgrat s’escampa, per bé o per mal, en notes històriques de diferents àmbits.

Molts recorden el nom de “Ciutat de Barcelona” però potser no tenim clar què és. Aquí ho tenim: Vida Marítima.

Segueix el projecte de barris del Castell:

Per tots aquells que hi vulgueu col·laborar: primera reunió

Curiositat: heu vist el logo?

11 de març 2008

Avui és un dia especial!


Per tots aquells que em seguiu des del principi i per aquells que heu pujat al carro fa poc us recordo que avui fa un any que va començar aquesta aventura. Avui fa un any es va penjar el primer post d’aquest blog, un post sense gaire moviment, en canvi els dos següents (debat, pregunta) van ser profusament visitats i comentats. A partir d’aleshores hem vist noms que s’anaven repetint i persones que anaven creixent –jo el primer- en cultura i saber.
Hem vist néixer blogs, hem vist debats espectaculars, hem concursat en el joc de les preguntes (que sembla ser que per èxit hauré d’intensificar), hem lluitat per una arbreda, en definitiva, hem conegut millor el nostre Poble. Espero que hagi estat una experiència enriquidora i que es pugui continuar fent durant molts més anys.
Per tots aquells que en un primer moment creien que Malgrat no tenia prou riquesa patrimonial com per mantenir un blog d’aquest tipus els he demostrat que sí, i encara em queda corda! Espero que continuem junts i que seguiu recolzant aquesta iniciativa meva que en realitat és de tots. Gràcies!

* Imatge enviada per en Joan Bosch.

10 de març 2008

Nom de regust històric:

M'agrada saber que hi ha qui tria els noms fent servir el cor i el record, felicitats!: Avi Xaxu.
Ja coneixeu aquest personatge que va viure a Malgrat, i fa poc us en vaig fer una ressenya!

Dissabte distret:

A més de la passejada aquest dissabte van haver-hi activitats per tots els gustos:

Felicitar als voluntaris.
Any Rodoreda a Malgrat.

09 de març 2008

Segona passejada, conclusions (actualitzat 4):

De la visita que ahir ens van preparar el personal de l’Ajuntament i el professor Joan Bosch no en diré res. La meva opinió és una entre moltes. Voldria que la gent em fes arribar imatges que considerés especials i que deixes els seus comentaris crítics. Entre tots en farem una valoració.

Notícia a la web de l'Ajuntament.
Campanades
M'envien una fabulosa vista de l'imponent turó del Castell, fotografia feta des del campanar. Que afortunats vau ser de poder tenir aquests paisatges davant els ulls!





En Joan Bosch envia aquesta fotografia per aclarir el que significa una "planta de creu llatina":

07 de març 2008

Segona passejada amb sorpreses:

Recordeu que demà a les 11h davant de l’Ajuntament comença la segona passejada, aquesta vegada amb l’església com a protagonista.
El professor Joan Bosch, l’encarregat de preparar-la, ens avisa de que estarà carregada d’informacions inèdites que ell mateix s’ha encarregat de cercar per diferents arxius.

Resposta a la 18ª pregunta:

El 1559 es començà la construcció de l'actual església, damunt una primitiva capella dedicada a Sant Antoni. Fins el primer terç del segle XIX tingué el cementiri al davant.
Per tant, tots els que hagueu contestat "per la zona de davant l'església" heu contestat correctament. Felicito perquè aquesta vegada tots els participants mereixeu punt! (potser era massa fàcil, per la pròxima ja patireu!)

06 de març 2008

Colors lleugers com merda d'oca:

És sabut que l’art d’èpoques passades té com a principal funció en el present d’ajudar-nos a entendre la cultura d’aquella època. L’art que avui dia deixem ajudarà a interpretar a futurs historiadors de l’art com érem i com vivíem, per tant hauríem de cuidar la nostra imatge ja que és la petjada per la que serem recordats.
El problema de l’art d’avui dia és que més que representar gustos col•lectius i modes representa gustos i dèries particulars, fins i tot els elements d’ús públic com una font o un mirador, així és que trobem peces que horroritzen als qui els envolten i no reflecteixen uns ideals presents. I doncs? Serem recordats per una cosa que no se’ns vincula?
Deixo un detall, i la interpretació que el company Malgratot en va fer, quedi clar, a nivell artístic.



05 de març 2008

Projecte "Fotodenuncia":

Greenpeace ha iniciat el projecte "Fotodenuncia", pots col·laborar amb aquesta paltaforma aportant material fotogràfic referent a aberracions mediambientals. És molt fàcil participar-hi i un bon document de denúncia i conscienciació.

"Queremos crear un mapa de las agresiones ambientales en España. Desde la web de Greenpeace podrás "fotodenunciar", con sólo enviar una imagen, el deterioro del medio ambiente més próximo a ti."

FOTODENUNCIA

03 de març 2008

Segona passejada:

El professor d'Art Modern de la Universitat de Girona, Joan Bosch, serà l'encarregat de guiar la passejada per l'Església Parroquial de Sant Nicolau per conèixer la seva història i l'arquitectura. El punt de trobada serà l'ajuntament a les 11 h del matí. Aquesta és la segona "Passejada urbana".

Web de l'Ajuntament.

L'inici de la moderna antiguitat:

En un article escrit per diferents autors, entre ells el malgratenc Josep Mª Defaus, se’ns explica l’inici de la història de les troballes romanes a Malgrat. Aquest text sencer (jo només presento un fragment) el podeu trobar al dossier dels Matinals d’Història de l’any 2000, juntament amb altres textos referents al tema.

(...)
A finals de gener de 1981 el Grup d’Història Local de Malgrat de Mar (comarca del Maresme, Província de Barcelona) es va assabentar de la troballa de nombroses restes d’àmfores al carrer Guillem de Palafolls d’aquesta població, situada arran de mar, a una cinquantena de quilòmetres al NE de Barcelona; concretament en els solars situats a la cantonada d’aquest carrer amb el de Santiago Rusiñol. Un cop assabentats de la notícia i havent obtingut els permisos oficials i del propietari, vam aprofundir una rasa longitudinal de cimentació d’un edifici de propera construcció, d’un metre d’amplada i una trentena de longitud, dels quals sols en foren excavats vint. En aquests treballs ja es detectaren dos murs romans i un paviment, però les reduïdes dimensions de la superfície excavada dificultaven la seva interpretació. L’edifici fou construït i no fou fins l’any 1983 quan ens va ser possible realitzar una campanya més extensa d’excavacions, centrada en un sondeig de 5x10m, situat al solar del costat. Els resultats obtinguts amb aquestes intervencions, ambdues realitzades mitjançant el suport del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, són els que ara exposarem.
(...)

01 de març 2008

Afectar la vegetació del parc:

Malmet tal activitat el parc?
Calçotada no però xocolatada, castanyada, festa de la diversitat, etc, sí.
Es pot prohibir sense que la normativa ho permeti?
Uf!